Alle har en eller annen skrekkhistorie om hva som kan skje hvis du glemmer å ta backup. Forfattere som mister laptopen på fylla, studenter som får datakollaps natta før innlevering, journalister som roter bort lydfilen fra det store filmstjerneintervjuet. Sånne ting.

Men få backupfadeser kan nok måle seg med den som inntraff hos Pixar på slutten av 90-tallet. Episoden, der en eller annen gjøk ved en feiltakelse slettet hele «Toy Story 2» fra serveren til animasjonsselskapet, har vært kjent en stund – den søte youtube-snutten i toppen her ble lagt ut i fjor sommer. Ett års arbeid fra rundt 30 folk – og potensielt mange millioner dollar – syntes forsvunnet ut i løse lufta. Bummer.

Via spørsmålstjenesten Quora har Oren Jacob, teknisk ansvarlig på «Toy Story 2», gått litt mer i dybden på hva som egentlig skjedde den fatale dagen da noen i Pixar (ennå vet man ikke hvem) tastet inn den skjebnesvangre linux-kommandoen /bin/rm -r -f *.

Vi skal ikke forsøke å gjenfortelle hva som foregikk i de hektiske døgnene da alt forsvant – og kom til rette igjen takket være at Galyn Susman hadde tatt med filene hjem (ettersom hun som småbarnsmor måtte holde på med hjemmekontor – hvem er det som har sagt at det ikke er godt for noe?)

Skjebnen har imidlertid som kjent en viss grad av ironi. Etter at mange flinke folk hadde jobbet lenge med å samle sammen alle løse tråder og gjenopprettet «Toy Story 2» fra asken, bestemte Pixar seg for å skrive om hele filmen fra bånn. Tilbake til tegnebrettet, altså. Men igjen satt vel selskapet uansett med en viktig lekse lært om nødvendigheten av gode backuprutiner.