Ingen tvil om at tv-seriene for lengst har kommer opp på et så høyt kvalitetsnivå at de ofte konker ut spillefilmer. Det mest spennende på tv-fronten skjer fortsatt på kabel i USA, men også de ordinære kanalene har en del bra å by på i det kommende året.

Mange av våre store favorittserier vender tilbake, deriblant «Game of Thrones», «The Walking Dead» og «Homeland». Andre yndlinger slutter for godt, som «Breaking Bad», «Dexter» og «30 Rock». Så skjenk en tanke til gamle favoritter, mens vi sjekker ut de mest lovende seriene som debuterer i 2013.

Tv-serier er et felt vi kommer til å satse stadig sterkere på i tiden kommer, så det er ikke utenkelig at du fremover vil kunne få sett noen av disse seriene her hos oss!

«ARRESTED DEVELOPMENT»

Det har tatt sin søte tid, nærmere bestemr sju lange år – men nå får vi endelig en fjerde sesong med den dysfunksjonelle familien Bluth. Det var lenge snakk om en «Arrested Development»-kinofilm, men før det eventuelt skjer har serien blitt gjenopplivet av VOD-veteranene i Netflix. Alle nøkkelpersonene foran og bak kamera er tilbake, inklusive Jason Bateman, David Cross, Will Arnett og selvsagt serieskaperen Mitchell Hurwitz.

Mesteparten av episodene er allerede ferdig innspilt, og siste rest blir filmet i januar. Netflix bestilte ti episoder, men opptakene har gått så bra at sesongen nå har blitt utvidet til rundt fjorten episoder, som etter planen vil bli sluppet samtidig på Netflix i løpet av mai. «Arrested Development» er en stor favoritt til flere her i redaksjonen, så dette er noe vi ser skikkelig frem til – Netflix eller ikke!

«BANSHEE»

Da serieskaperen Alan Ball forlot HBO-serien «True Blood» etter sesong fem, gjorde han det for å starte et helt nytt tv-prosjekt sammen med «House M.D.»-sjefsprodusenten Greg Yaitanes. Resultatet er «Banshee»: en thrillerserie om mestertyven Lucas Hood (Anthony Starr), som tar over identiteten til sheriffen av amish-småbyen Banshee i Pennsylvania.

Her kommer han raskt på kant med byens psykotiske kakse Proctor (danske Ulrich Thomsen), gjenopptar kontakten med sin gamle partner Carrie (Ivana Milicevic) og blir jaget av den ukrainske gangsterbossen Mr. Rabbit (Ben Cross). Det gjenstår å se om dette vil være på nivå med Alan Balls «Six Feet Under», men det finner vi snart ut. «Banshee» starter på kabelkanalen Cinemax allerede i januar, og kommer blant annet på CMore kort tid etterpå. Her er traileren:

«CROSSBONES»

Hugh Laurie vender tilbake på TV etter nedleggelsen av «House M.D.», og han gjør det som… sjørøver! Den amerikanske kanalen ABC har hittil bestilt ti episoder av piratserien «Crossbones», som utspiller seg i 1715, på den lovløse piratøya New Providence i Bahamas. Her er rabagasten Edward «Blackbeard» Teach (Laurie) den ukronte kongen over en horde sjøulker, røvere og luringer som er i full krig med det britiske imperiet.

Hennes majestet sender leiemorderen Tom Lowe til New Providence for å snikmyrde Blackbeard, men hans lojalitet til tronen settes på prøve i møte med sjørøverne. «Crossbones» er skapt av Neil Cross («Luther»), produsert av folka bak filmer som «Gladiator» og «The Ring» – og basert på boken «The Republic of Pirates» av Colin Woodward. Det kanskje mest fascinerende med denne serien er at den bygger på fakta, og de fleste karakterene var høyst virkelige personer.

NBC har vært veldig sparsomme med info om «Crossbones», men innspillingen starter etter planen i starten av 2013, så den offisielle webben vil forhåpentligvis bli oppdatert med mer info de kommende månedene. Dermed ingen trailer tilgjengelig ennå, så isteden: her har du en ti timer lang piratsang! Alle som hører på sangen helt frem til slutten får en oppblåsbar papegøye å feste på skulderen:

«CULT»

Hmm, dette kan enten bli noe spesielt, eller noe helt forferdelig. Vi er fortsatt ikke hundre prosent sikre, men «Cult» har i alle fall et fascinerende utgangspunkt med skyhøyt… vel, kultpotensiale. Dette er en merkelig meta-thriller som er vanskelig å få helt grep om, men vi kan i alle fall avsløre at «Cult» er en tv-serie. Altså en tv-serie inni tv-serien.

En veldig populær spenningsserie om den manipulative kultlederen Billy Grimm (Robert Knepper), en Charles Manson-aktig svengali som muligens står bak bortføringen av flere unge disipler. «Cult» har en fanatisk tilhengerskare, men enkelte hevder at tv-serien er laget med lumske motiver, og hendelser som utspiller seg i serien sklir over i virkeligheten. Fanatiske tilhengere tar ritualistisk livet av seg mens de gjentar den samme kryptiske setningen: «these things just snap right off», mens andre fans saumfarer hver rute av serien etter mystiske tegn.

Journalisten Jeff Sefton (Matthew Davis) begynner å undersøke «Cult»-serien nærmere da hans paranoide lillebror forsvinner under veldig mystiske omstendigheter – etter desperat å ha advart Jeff om TV-seriens lumske hensikter. Jeff slår seg sammen med den unge produksjonsassistenten Skye (Jessica Lucas) og avdekker trolig en massiv konspirasjon, men akkurat hva den består av aner ikke vi ennå. «Cult» starter på amerikansk tv 19. februar!

«DEFIANCE»

Kabelkanalen SyFy har slitt med å markere seg etter at «Battlestar Galactica» ble lagt ned, og den severdige søsterserien «Caprica» fikk aldri muligheten til å nå sitt publikum. I mellomtiden har kanalen besudlet ryktet sitt med tøysete kalkunfilmer av typen «Mega Python vs Gateroid».

Nå satser de imidlertid stort med sci-fi-serien «Defiance», som utspiller seg i en fremtid der jordkloden ble ødelagt under en langvarig krig med romvesener. Et tema som også dukker opp i en rekke sci-fi-filmer i 2013. Forskjeller er at dette er en samling syv forskjellige raser med romvesener, som måtte flykte fra stjernesystemet sitt etter at solen deres eksploderte. De hadde i utgangspunktet fredelige hensikter og et ønske om å slå seg ned på jorden, men konflikten startet da menneskene nektet å ta dem i mot.

Så en åpenbar metafor for immigrasjonsproblemene i USA. Hovedpersonen er Jeb Nolan (Grant Bowler), som får jobben som en slags sheriff i nybyggerbyen «Defiance». Konseptet er interessant og serien er skapt av Rockne O’Bannon – som har bred erfaring fra denne sjangeren med «Farscape» og «Alien Nation». Han er dessuten en travel mann for tiden, som parallelt jobber med tidligere nevnte «Cult».

«Defiance» er en ambisiøst, seriøst sci-fi-prosjekt, som dessuten får en avgrening som dataspill. Her kan man spille videre i verdenen fra tv-serien, i et digert MMO-spill som slippes til Xbox360, PS3 og PC i april. Noe liknende har aldri blitt forsøkt før, så det blir spennende å se om dette kommer til å fungere. Den første sesongen av «Defiance»  består av tretten episoder, og serien starter på SyFy i april.

Her er traileren til dataspillet:

«THE FOLLOWING»

Ved første øyekast kan «The Following» virke som en kombinasjon av «Hannibal» og «Cult»: der en FBI-agent jakter på en diabolsk seriemorder med doktorgrad, som har bygget opp en helt kult med medhjelpere. Dette er en av tv-sesongens mest lovende thriller-serier, skapt av Kevin Williamson («Scream», «The Vampire Diaries»).

Fox viste pilotepisoden på Comic Con i sommer, der den ble møtt med jubel fra et publikum som vanligvis er veldig kresne når det gjelder tv-serier som ikke inkluderer superhelter, Joss Whedon eller vampyrer. Det hjelper også at «The Following» har Kevin Bacon i hovedrollen som den alkoholiserte FBI-agenten Ryan Hardy, som blir sendt tilbake i tjeneste etter at seriemorderen Joe Carroll rømmer fra fengselet. Sistnevnte spilles av britiske James Purefoy («Rome», «John Carter»), og er en demonisk litteraturprofessor med Edgar Allan Poe som et spesialfelt. Hans andre spesialfelt er å iscenesette groteske drap, og nå planlegger han sitt store mesterverk.

Fra det vi har klart å klure ut av traileren har han rekruttert en horde disipler som er mer enn villige til å dø og drepe for ham: tittelens «Following». Denne serien presser angivelig grensene for hva man kan vise at gørrete, groteske grusomheter på «basic cable», og vil muligens bli kontroversiell da den starter opp på amerikansk tv i slutten av januar. Traileren lover i alle fall veldig godt:

«HANNIBAL»

Danske Mads Mikkelsen har blitt en av våre favorittskuespillere, og en av de få som er verdige til å ta over Anthony Hopkins gamle glansrolle som det diabolske geniet Hannibal Lecter. Serien tar for seg hendelsene som utspilte seg før «Manhunter», «Silence of the Lambs» og Ridley Scotts «Hannibal», på den tiden Lecter var en praktiserende psykolog som samarbeidet med FBI.

Det forrige forsøket på å skildre kannibalen Hannibals unge år resulterte i den skuffende thrilleren «Hannibal Rising» (2007), men det ser ut til at serien har en helt annen tilnærming. «Hannibal» drar tilbake til den tiden FBI-agenten Will Graham (Hugh Dancy) etterforsket mordsaker med assistanse fra den aktede psykologen Hannibal Lecter (Mikkelsen), ute å ane at Lecter er en psykopat med forkjærlighet for kannibalisme og italiensk årgangsvin.

Serien har rekruttert en bra samling kjente fjes: Larry Fishburn som FBI-agenten Jack Crawford, Gillian Anderson som psykologiprofessor, samt Eddie Izzard som mentalpasient og mulig seriemorder. Eneste ankepunktet er at serien er laget for TV-kanalen ABC og ikke for kabel, noe som begrenser grusomhetene man kan skildre.

Allikevel, vi regner med at «Hannibal» blir grim nok til å matche filmserien. Første sesong består av tretten episoder, med en pilotepisode regissert av David Slade («Hard Candy», «30 Days of Night»). Serien starter på amerikansk tv i mai, og vil senere dukke opp her hjemme på TVNorge.

«HEMLOCK GROVE»

Netfix satser stort i 2013, og har et veldig stort spenn i seriene de produserer. «Hemlock Grove» er basert på romanen av Brian McGreevy og produsert av Eli Roth – som også har regissert både piloten og de to siste episodene. Roth har sammenliknet serien med både «Twin Peaks» J. D. Salinger, bare med varulver og vampyrer. Dette blir en sammenhengende skrekkhistorie med mye voldsomheter, og et overnaturlig mordmysterium fortalt i tretten timelange avsnitt.

Uavhengig av hva man måtte mene om Eli Roths «Hostel»-filmer (og skuespillerprestasjoner) har «Hemlock Grove» høyt potensial og en sterk rolleliste som inkluderer Famke Janssen, Lili Taylor, Dougray Scott og Bill Skarsgård. Budsjettet er på romslige 45 millioner dollar, og opptakene ble fullført i november. Fortsatt ingen trailer og fint lite informasjon tilgjengelig ennå, men her er en rask snutt der Roth forteller litt om serien:

«HOUSE OF CARDS»

Mens vi er inne på Netflix: de satser virkelig stort på egenproduserte serier for tiden, og sikter mot et like skyhøyt kvalitetsnivå som HBO. «House of Cards» er et ambisiøst politisk drama i tretten deler, som er sjefsprodusert av selveste David Fincher. Han har også regissert de to første episodene, og de utgjør det første Fincher noensinne har laget for tv – noe som automatisk gjør dette til «must see tv».

Dette er en politisk thriller i tretten avsnitt, løst basert på den britiske BBC-serien med samme navn. Kevin Spacey har hovedrollen som Francis Underwood: en politisk veteran som har siktet inn en posisjon som statssekretær, og reagerer med raseri da han blir fratatt muligheten av USAs nyvalgte president.

Den manipulative politikeren starter et komplisert maktspill for å knuse sine motstandere og sikre seg makten – fortrinnsvis som USAs neste president. «House of Cards» er et intelligent, sofistikert drama for voksne, iscenesatt av bransjens beste fagfolk. Netflix har satset vanvittige hundre millioner dollar på «House of Cards», noe som angivelig også dekker en andre sesong på ytterligere 13 episoder – som etter planen vil bli filmet til våren. Allikevel mye penger, da. Alle episodene i første sesongen vil være tilgjengelig på Netfix fra første februar.

«S.H.I.E.L.D.»

Ikke akkurat småsaker at Joss Whedon har tatt seg tid til å utvide Marvel-studioets superhelt-univers, mens han samtidig jobber med forproduksjonen av «The Avengers 2». «S.H.I.E.L.D.» tar for seg hverdagen til en gruppe agenter i spionbyrået S.H.I.E.L.D., under ledelse av selveste Agent Phil Coulson.

Clark Gregg gjentar rollen fra filmene, til tross for at han (spoilers ahoy) ble drept av Loke i «The Avengers». Hittil er det bare gitt offisielt grønt lyst for en pilotepisode, men det er nok bare en formalitet. Innspillingen starter i midten av januar med Joss Whedon som regissør, manusforfatter og «showrunner» – sammen med broren Jed Whedon og hans kone Maurissa Tancharoen. Etter det vil trolig produksjonen av serien starte kjapt, for det ryktes at kanalen ABC har ambisjoner om å starte sendingen av serien allerede i sommer. Vi får se hva som skjer de nærmeste månedene.

Rollene er i alle fall besatt, av forholdsvis ukjente navn som Ming-Na Wen, Chloe Bennet og Elizabeth Henstridge. Hvorvidt Samuel L. Jackson kommer til å gjenta rollen som S.H.I.E.L.D.-sjefen Nick Fury gjenstår å se, men det vil være merkelig om han i det minste ikke gjør noen gjestespill etter hvert. Vi kommer garantert tilbake til «S.H.I.E.L.D.» etter at traileren materialiserer seg!

Før vi tar dagen, her er ytterligere ti serier som kan være verdt å sjekke ut:

«THE AMERICANS»

«BATES MOTEL»

«DA VINCI’S DEMONS»

«DO NO HARM»

«MASTERS OF SEX»

«ORPHAN BLACK»

«RAY DONOVAN»

«RED WIDOW»

«VIKINGS»

«ZERO HOUR»