HBO Nordic

Se «Avenue 5» (serie, 2020). 

Årets første store nyhet fra HBO er ute, og det er bare å innrømme det først som sist: Dette har vi venta på!

«Avenue 5» er nemlig nyskapingen til Armandi Iannucci – skotten som har levert så mye bra humor-tv og -film de siste tjue åra at han må han ta en vesentlig del av ansvaret for eldrebølgen hvis det stemmer at en god latter forlenger livet.

Særlig har Iannucci briljert med politisk satire («The Thick Of It», «Veep»), men «Avenue 5» er noe ganske annet: En situasjonskomedie satt til et luksuriøst cruise-romskip, der passasjerene har betalt i dyre dommer for en åtte ukers rundtur i solsystemet.

På grunn av en teknisk feil kommer romskipet imidlertid ut av kurs, slik at både besetning og passasjerer må forberede seg på å tilbringe flere år sammen. Denne rammen benyttes for harselere med såvel overdreven tekno-optimisme som meningsløs servicenæring og livsfjerne overklassemennesker.

Hugh Laurie («House») spiller hovedrollen, men best – hvertfall i første episode – er Matt Spencer («The Office», «Silicon Valley») som udugelig kommunikasjonsmedarbeider. Gleder oss vilt til fortsettelsen!

Vil du heller se…

Young fantasy? Se «The Magicians» (serie, 2015-20). Tryllekunst og mørk magi i en dystrere Harry Potter-aktig verden, krydret med bitende humor.

Klassisk 90-tallsfilm? Se «Léon: The Professional» (film fra 1994). Rørende og mørkt om leiemorderen som får ansvar for en kjederøykende tenåringsjente.

Morsom midtlivskrise? Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019). Kathryn Hahn briljerer i serie om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex, med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. 

Viaplay

Se «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). 

Ny sjanse til å se Frances McDormands innbitte rollefigur kjempe for rettferdighet i en amerikansk småby.

Skuespilleren bærer denne filmen på sine skuldre, selv om heller ikke Woody Harrelson er ueffen i en nyansert karakter som representant for lovens lange arm.

Historien kretser rundt et stygt drap på en ung kvinne, et lensmannskontor som ikke legger ned noen imponerende innsats for å finne gjerningsmannen, og offerets mor, som går til et uvanlig skritt for å løfte saken på agendaen.

I det lille lokalsamfunnet som utgjør Ebbing skaper hun seg på den måten noen mektige fiender – men også noen uventede allierte. Dessverre skusler hun også bort sitt moralske «high ground» på forholdsvis grundig vis.

Alt i alt et solid, mørkt drama med noen av filmverdenens beste og mest erfarne folk foran kamera. Vel verdt alle prisene den mottok (det var ikke få).

Vil du heller se..

Et mer urbant sosiodrama? Se «If Beale Street Could Talk» (film fra 2018). Fargerik og suggerende filmatisering av James Baldwin-roman om et ungt par i New York på 70-tallet.

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Serie basert på den legendariske 80-tallsfilmen skrur klaustrofobien på maks.

Hardkokt, urban krim? Se «Bosch» (serie, 2014-17). Ny sesong med Michael Connellys romanhelt fra Los Angeles.

TV 2 Sumo

Se «The Capture» (miniserie fra 2019).

Spennende, troverdig og dypt urovekkende tekno-thriller i åtte deler, som kan ses i sin helhet på Sumo.

Det er BBC som står bak denne fortellingen om en tidligere spesialsoldat (spilt av Callum Turner fra «Glee» og «Fantastic Beasts») som frikjennes for en anklage om å ha begått krigsforbrytelser i Afghanistan. Bare for å finne seg selv siktet for kidnapping og drap på sin egen advokat.

Til grunn for tiltalen ligger det som ser ut som overbevisende bildemateriale fra overvåkingskameraer. Men en ambisiøs etterforsker (Holliday Grainger fra «The Borgias») har en hunch som skal vise seg å bli avgjørende:

Kan man egentlig stole på bildemateriale fra et overvåkingskamera i våre dager, med sofistikerte manipuleringsteknikker som hyllevare?

Spoiler: Nei.

Vil du heller se…

«Hjelp, vi er i popbransjen 2»? Se «Vox Lux» (film fra 2018). Natalie Portman er ufyselig popdame i dyster fortelling fra underholdningsbransjen.

Norsk konspi-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

Action på svensk? Se «Hamilton» (serie fra 2020). Oppdatert versjon av Jan Guillos romanhelt, der Jakob Oftebro får briljere i hovedrollen.

NRK TV

Se «The Imitation Game» (film fra 2015).

Alan Turing var litt av en fyr. Mannen bak den berømte Turing-testen, et enkelt prinsipp for å avgjøre om en kunstig intelligens virkelig er intelligent. Geniet som på sett og vis kan krediteres for å ha oppfunnet den første datamaskinen.

Og helten som med sitt arbeid for å knekke nazistenes sambandskoder under krigen kan ha gjort et vesentlig bidrag for å endre historiens gang. Det i kraftig positiv retning (for alle oss som ikke liker nazisme).

Men Turing var også en plaget fyr, som ble hardt straffet for noe han ikke kunne noe for.

Det var på høy tid at noen fortalte denne historien på film, og i vår egen lille andedam var det en sensasjon i 2014 at det var norske Morten Tyldum som fikk regijobben. Resultatet ble til alt overmål et ras av Oscar-nominasjoner.

Med hele ståheien på noen års avstand er det lett å se at manuset ved en anledning eller to tar noen unødvendige snarveier. Men det likevel en stor opplevelse å se Benedict Cumberbatch i denne varme og sårbare rollen.

Vil du heller se…

Årets store, norske serieprestasjon? Se «22. juli» (serie, 2020). Uhyre sterkt om det mest traumatiske døgnet i moderne norsk historie.

Godlynt harselas? Se «Search Party» (serie, 2016). Døgenikter av noen unge voksne setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de ikke har noenting med.

Intriger for unge voksne? Se «Blank» (serie 2017-19). Når den kuleste kisen på Hadeland vokser ut av rollen.

Netflix

Se «Sex Education» (serie, 2019-20).

En av de morsomste (og kleineste!) tv-seriene fra de siste årene er tilbake med ny sesong. Holder den fortsatt mål? Å ja!

«Sex Education» er en utforskning av hvordan det er å være en mistilpasset og usikker tenåringsgutt når mamma er en kjent sexterapeut. Jeg grøsser bare av tanken, må jeg innrømme. Hun er for øvrig glitrende spilt av «X Files»-stjerna Gillian Anderson og får, helt som fortjent, enda mer skjermtid denne sesongen.

Hovedpersonen Otis har i utgangspunktet en dyp aversjon mot alt som har med kjønnslige gleder å gjøre, men kommer jo i mål på et vis, i slutten av første sesong.

I den nye runden episoder har han utviklet en glødende entusiasme for mulighetene som åpner seg når kjønnsmodne mennesker befinner seg alene, i enerom, med sine egen hender til rådighet.

Også de andre bifigurene gjør storslagne comeback, og det er en sann fryd å følge deres vei gjennom den famlende tiden av livet tenåra er. Dette er en varm, klok, positiv og helt unik serie!

Vil du heller se…

Krim? Se «The Blacklist» (serie, 2013-18). Underholdende i sju sesonger om krimbossen som melder overgang til FBI for å hevne seg på gamle fiender.

Kunstnerisk skrekk? Se «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017). Colin Farrell er rik lege med vakker familie og alt på stell – helt til han knytter bekjentskap med en helt spesiell tenåring.

Humordrama? Se «Charlie Wilson’s War» (film fra 2007). Om CIAs bestrebelser for å bevæpne islamistiske geriljakrigere i Afghanistan på åttitallet, i deres kamp mot sovjetiske invasjonsstyrker.