Netflix

Se «The Blacklist» (serie, 2013-18).

Underholdende krimserie! James Spader (kjent fra amerikanske «The Office») har hovedrollen som Raymond «Red» Reddington, underverdenens konge, som melder overgang til FBI etter mange års katt-og-mus-lek.

Med seg har han «svartelista» serien er oppkalt etter – en oversikt over farlige kriminelle han kan bidra til å få arrestert. Folk som er så høyt på strå i forskjellige mafiose organisasjoner at politiet ikke engang vet om dem.

Det er selvsagt et tilbud selv ikke lovens lange arm kan takke nei til. Men Red stiller et merkelig krav for å vie seg til arbeidet. Nemlig at han får jobbe med den unge etterforskeren Elizabeth Keen (Megan Boone), som han omtaler som «very special».

Deres forhold og hennes mystiske fortid utgjør mye av det som limer deg til skjermen gjennom sesongene – i alt er det kommer sju, hvorav de seks første nå er tilgjengelig på Netflix.

Vil du heller se…

Kunstnerisk skrekk? Se «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017). Colin Farrell er rik lege med vakker familie og alt på stell – helt til han knytter bekjentskap med en helt spesiell tenåring.

Humordrama? Se «Charlie Wilson’s War» (film fra 2007). Om CIAs bestrebelser for å bevæpne islamistiske geriljakrigere i Afghanistan på åttitallet, i deres kamp mot sovjetiske invasjonsstyrker.

«Voksen», animert humor? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie, 2013-19). Fjerde sesong ute nå.

HBO Nordic

Se «The Magicians» (serie, 2015-20).

Femte sesong er i gang. Har du en soft spot for tryllekunst og de som utøver den, behøver du ikke lete lenger for din neste tv-serie.

«The Magicians» starter med at en ung nerd lar seg innrullere på en tryllekunstnerskole, og oppdager at magien som er en sentral komponent i hans favoritt-bøker ikke bare eksisterer i virkeligheten – men utgjør en stor fare for menneskeheten.

Litt Harry Potter-ish, ja, men likevel ganske fjernt fra Galtvort på de fleste måter. Serien er forholdsvis voksen til å tilhøre young fantasy-segmentet, med en mørk og kynisk tone. Og krass humor som løfter underholdningsverdien veldig.

Serien er basert på den populære romantrilogien av Lev Grossman, men er nå inne i dette farlige landskapet der alt av originalmateriale er brukt opp, og serieskaperne må dikte videre på egenhånd. Det ser de inntil videre ut til å klare utmerket.

Vil du heller se…

Klassisk 90-tallsfilm? Se «Léon: The Professional» (film fra 1994). Rørende og mørkt om leiemorderen som får ansvar for en kjederøykende tenåringsjente.

Morsom midtlivskrise? Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019). Kathryn Hahn briljerer i serie om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex, med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. 

Middelaldersk action? Se «Vikings» (serie 2013-19). Kattegat har fått en ny konge, og i øst truer en skurkeprins med karisma. Siste sesong!

Viaplay

Se «If Beale Street Could Talk» (film fra 2018).

Fargerik, suggerende, elektrisk filmatisering av James Baldwin-roman fra regissør Barry Jenkins («Moonlight») og med Regina King («American Crime», «Watchmen») i Oscar-nominert birolle.

På ikke-lineært vis fortelles historien om Tish og Fonny, et ungt par i New York på 70-tallet. Livene deres forsures av den iboende rasismen i såvel politistyrken som på boligmarkedet.

Heldigvis finnes det lyspunkter. Men parets fremtidsplaner går ettertrykkelig i dass når Fonny anklages for voldtekt og feilaktig pekes ut i en vitnekonfrontasjon.

Dermed starter Tish’ desperate kamp for å renvaske samboeren. Det er kjernen i det som er en bergtagende filmopplevelse du ikke bør gå glipp av.

Vil du heller se…

En lun dramafilm? Se «Green Book» (film fra 2018). På kjøretur i sørstatene på 60-tallet med afroamerikansk pianist og hans røffe sjåfør.

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Serie basert på den legendariske 80-tallsfilmen skrur klaustrofobien på maks.

Hardkokt, urban krim? Se «Bosch» (serie, 2014-17). Ny sesong med Michael Connellys romanhelt fra Los Angeles.

TV 2 Sumo

Se «Vox Lux» (film fra 2018).

Pompøs, bekmørk og selvhøytidelig, men likevel fascinerende dramafilm om underholdningsbransje, terror og berømmelsens bedervende effekt på et skjørt sinn. En dystopisk og neonlys-blendet «Spinal Tap» med syntetiske beats og altfor mye glitter i trynet. Trolig den mest unorske filmen som noen gang har hatt en norsk manusforfatter (Mona Fastvold).

Joda, «Vox Lux» er… noe for seg selv.

Hovedpersonen Celeste (som ikke må forveksles med den utmerkede, britisk-jamaicanske sangerinnen Celeste fra virkelighetens verden) begynner filmen med å overleve en skoleskyting og bli inspirert til å skrive en sang sammen med storesøsteren.

Deres framføring av låta i et kirkerom går vitalt, gjør Celeste verdensberømt. Snart har hun Jude Law som kynisk manager og en karriere som skal gjøre henne til et egoistisk, bittert, utålelig monster av et menneske.

I voksen alder spilles Celeste av Natalie Portman. Hun er blitt mor til en tenåring og comeback-klar som artist da nok et terrorangrep skal gripe inn i hennes liv. Denne delen av filmen er den svakeste, men likevel mer enn verdt å se for Portmans rolletolkning.

Vil du heller se…

Norsk konspi-noia-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

Action på svensk? Se «Hamilton» (serie fra 2020). Oppdatert versjon av Jan Guillos romanhelt, der Jakob Oftebro får briljere i hovedrollen.

Oppvekstdrama? Se «Lady Bird» (film fra 2017). Råsterk grinefilm om tenåringsoppgjør, sosial nød og tilhørighet.

NRK TV

Se «22. juli» (serie, 2020).

Verdig. Skånsom. Og ekstremt sterk fiksjonsserie fra Pål Sletaune og Sara Johnsen satt til 22. juli 2011, dagene før og året etter.

De forrige filmene om dette forjævlige temaet var imponerende på hvert sitt vis, men for å være ærlig klarte verken Erik Poppe eller Paul Greengrass helt å overbevise meg om hvorfor vi skal dramatisere dette stoffet nå.

Serien føles langt mer formålsfull, med sitt fokus på politi, presse og helsevesen, dette apparatet som må rykke inn og holde bæresøylene oppe når hele samfunnet synes å rakne.

Uten å levere enkle svar på komplekse dilemmaer illustrerer den hvilke farer de forskjellige institusjonene står overfor, fra tellekant-fokus til berøringsangst, og hvor viktig det er at de ikke kompromitteres.

Serien er grusom og vond, selvsagt – til tross for at de knapt viser gjerningsmannen eller selve handlingene (konsekvensene av dem, derimot, slipper du ikke unna). Proceed with caution. Men proceed.

Vil du heller se…

Godlynt harselas? Se «Search Party» (serie, 2016). Døgenikter av noen unge voksne setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de ikke har noenting med.

Intriger for unge voksne? Se «Blank» (serie 2017-19). Når den kuleste kisen på Hadeland vokser ut av rollen.

Drama fra Den andre verdenskrig? Se «World on Fire» (serie, 2019). BBC-serie som dropper storpolitikk og artilleriregn til fordel for hverdagsmennesker og deres prøvelser.