Netflix

Se «The Umbrella Academy» (serie, 2019-2020)

Den 1. oktober 1989 ble det født 43 barn med spesielle evner, hvor syv av dem ble adoptert av mangemillionæren Sir Reginald Hargreeves.

De vokser opp i luksuriøse omstendigheter hos The Umbrella Academy, men det finnes ingen kjære far hos den gamle mannen. De syv barna blir rett og slett oppkalt etter tall og trent opp til å bekjempe forbrytelser. 

«Number One» a.k.a. Luther har superstyrke og anser seg selv som lederen i flokken. Like etter kommer «Number Two», Diego; et krutthode med gode knivkasteferdigheter. Allison er «Number Three» og kan trollbinde folk til å gjøre det hun ønsker. Se for deg en blanding av Russel Brand og Chriss Angel, så har du «Number Four», Klaus. «Number Seven» er Vanya, en en viktig brikke i puslespillet fordi hun har evnen til å kontrollere energier. 

Lurer du på hvem nummer fem og seks er? Da må du nesten se selv! Vi følger karakterene gjennom alt fra apokalypser til snikmordet på John F. Kennedy. Dette er uten tvil en spenningsfylt, binge-verdig høstserie. Sesong 2 ute nå.

Vil du heller se…

Western? Se «True Grit» (film, 2010)Ethan og Joel Coens cowboyfilm handler om en fjortis som blir med to typete karer fra lovens lange arm for å ta rotta på farens drapsmann.

Transformers? Se «Bumblebee» (film, 2018). En banangul robot blir venn med en beintøff jente som prøver å finne seg selv.

Røverhistorier fra psychonauter? Se «Have A Good Trip: Adventures in Psychedelics» (dokumentar, 2020). Kulturpersonligheter forteller om sine opplevelser med psykedeliske stoffer.

HBO Nordic

Se «Lovecraft Country» (serie, 2020):

En blanding av skrekk og sci-fi satt til 50-tallets USA. Landet er gjennomsyret av rasisme og kjønnsdiskriminering og langs i mørke skoger risikerer du å møte på H.P. Lovecrafts fryktinngytende monstre.

Om sammensmeltingen av Cthulhu-aktige krapyl og hvite, rasistiske rasshøl ikke tar fra deg nattesøvnen, så veit ikke vi.

Protagonisten er afroamerikaneren Atticus Freeman, en veteran fra Korea-krigen, som forsøker å finne sin forsvunne far. For å løse mysteriet reiser han på langtur sammen med onkelen og kjæresten.

Tror du ikke at både monstre og hvite mennesker forsøker å ta livet av hele gjengen underveis?

Vil du heller se…

En nydelig indiefilm? Se «Her» (film, 2013). Kom for den fullkomment melankolske og troverdige historien. Bli for fargene, lyset og musikken.

Kvinnekamp? Se «Mrs. America» (serie, 2020). En stjernespekket serie satt til 70-tallets likestillingskamp i USA.

Superheltinne? Se «Stargirl» (serie, 2020). Stargirl baner vei for en ny generasjon superhelter, og serien bygger opp karakterene som senere blir den sagnomsuste superheltgruppen Justice Society of America

Youtube

Se «The global coffee crisis is coming» (dokumentar, 2020):

Dette er gjentatt til det kjedsommelige, men: Nordmenn er verdensmestere i å drikke kaffe. Om vi ser på kaffekonsum i forhold til befolkningstall er det kun Finland som slår oss.

Verden i dag virker muligens dystopisk fra før, men nå skal vi fortelle deg noe som gjør det hele hakket verre: Verdens kaffeproduksjon står i fare. Årsaken? Klimaendringer.

Vox forklarer hva som gjør at kaffeplanten er særlig utsatt for temperaturendringer og forandringer i været og om kaffebønders kval med å fortsette produksjonen.

Ikke ta morgenkaffen for gitt!

Vil du heller se…

Våghalser? Se «The Terrifying Art of Free Solo Slacklining» (dokumentar, 2019). Slakk line-entusiaster gjennomfører et potensielt dødelig stunt.

Grundig manusgjennomgang? Se «Lessons from the Screenplay» (Youtube-kanal). Et interessant perspektiv på film- og serieskapning.

Oppdatert på verden? Se «Last Week Tonight with John Oliver» (kanal). John Oliver går gjennom forrige ukes mest omtalte temaer, med hardtslående fakta og formildende humor i skjønn forening.

TV 2 Sumo

Se «Solan, Ludvig og Gurin med reverompa» (film, 1998):

Denne lekre animasjonsfilmen er basert Flåklypa-skaper Kjell Aukrusts barnebok om fjøsnissen og pøbelen Gurin. Da filmen kom på kinoer på slutten av 90-tallet ble denne noir-pastisjen sett av nærmere en million nordmenn.

Solan Gundersen har fått seg jobb som privatetterforsker og hans nevrotiske kompanjong Ludvig er med på lasset. Gurin har gjort så mange revestreker at han på magisk vis har utviklet en revehale, og det går rykter om pelsen helt til hovedstaden.

Denne pelsen vil enkefru Stengenføhn-Gnad, perfekt spilt av Wenche Foss, anskaffe for å lage Oslos lekreste halsplagg. Solan vil ikke hjelpe henne, men bestemmer seg heller for å hjelpe Gurin unnslippe vestkantfruens vrede.

Vil du heller se…

Musikkhipsterdrama? Se «High Fidelity» (serie, 2020). Ny vri på Nick Hornbys 90-tallsroman. Sliten platesjappe, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.

Barnefilm? Se «How to train your dragon» (film, 2010)En søt og gøyal animasjonsfilm. Når Hikken hopper på drageryggen og suser avgårde er det bare å skrike ut «Now THIS is podracing!».

Ikonisk førstefrue? Se «Jackie» (film, 2016). Portman briljerer som Jackie Kennedy, og ikke minst nailer hun den kompliserte dialekten.

Viaplay

Se «Gordon Ramsay: Uncharted» (dokumentarserie, 2019-2020)

Tro det eller ei, men kjendiskokken, restaurantøren og tv-personligheten Gordon Ramsay er egentlig en sympatisk kis.

Det er kun i amerikaniserte og tungt redigerte fjaseprogrammer som «Kitchen Nightmares» at surpomp-personligheten hans er skapt.

Ikke at vi noensinne må glemme «idiot sandwich»-klippet.

I «Uncharted» reiser han jorden rundt på en kulinarisk oppdagelsesferd.

Ramsay er lidenskapelig opptatt av mat og å møte nye kulturer, noe denne National Geographic-produserte serien viser med glans. I første episode av sesong to er han til og med i Norge! Heia, heia!

Vil du heller se…

En helt spesiell animasjonsfilm? Se «Isle of Dogs» (2018)Framtidsdystopi der alle hunder er forvist til  en øy fylt med søppel og sykdom, og en gutt legger ut på en reise for å redde sin beste venn. En både vakker, morsom og mørk film fra Wes Anderson.

En norsk ransthriller? Se «Maskineriet» (serie, 2020). En helrå serie der ransmann og politiet leker katt og mus.

Norsk kvalitetsfilm? Se «Reprise» (film, 2006). Joachim Triers saktegående spenningsfilm er like kunstnerisk som den er jordnær.

NRK TV

Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020)

Naturprogramavdelinga står visst ikke først i kuttkøen når BBC skal spare penger. Her er nok en feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på denne lille blå kula vi kaller Planeten Jorden.

1500 mennesker skal ha vært i sving i mange år for å fange majestetiske naturbilder på en slik måte at du nesten mister pusten der hjemme foran flatskjermen. Og som det fremgår av tittelen går vi her systematisk gjennom kontinent for kontinent.

Første episode er tilegnet Antarktis og byr blant annet på et innblikk i keiserpingvinens oppdragelsesmetoder, knølhvalens sentrale rolle i det finstemte økosystemet og en albatrossunge som må kjempe en ensom og forgjeves kamp for sitt skjøre, lille liv. Det er nesten ikke til å bære.

«Sju kontinenter, en klode» løftes av den innsiktsfulle programledelsen til Piers Morgan. Neida! Det er selvsagt Sir David Attenborough denne gangen også. Takk og lov.

Vil du heller se…

Sterkt drama? Se «Normal People» (serie, 2020). Irsk snakkis om upopulære Marianne og populære Connell, som vi følger fra de er unge voksne til de er mer etablerte i livet.

Norsk komedie? Se «Norske byggeklosser» (film, 2018). Nyinnspillingen av den 36 år gamle Pål Bang-Hansen-komedien byr på elleve Atle Antonsen-karakterer.

Louis Theroux? Se «Louis Theroux: Livet etter Pastor Phelps» (dokumentar, 2019). Louis Theroux vender tilbake til den hatkristne sekten Westboro Baptist Church for å se hvordan det står til i den leiren.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!