Etter flere utsettelser, omfilminger og konflikter kom endelig Brad Pitts «World War Z» på kino denne uken, som den mest kostbare zombiefilmen i verdenshistorien. Etter å ha sett den kan du jo kose deg i sofastolen med en zombiemaraton:

 

«[REC]» (2007)

Manus & regi: Jaume Balaguero og Paco Plaza

Med tanke på hvor mye søppel som stadig settes opp på kino er det forunderlig at denne spanske godbiten ble delegert til hjemmekinomarkedet i Norge. En førsteklasses «found footage»-grøsser som er oppriktig spennende, guffen og skikkelig intens.

Lokal-TV-reporteren Angela (Manuela Velasco) gjør en helt alminnelig reportasje om nattarbeiderne på en brannstasjon i Barcelona. Alt er harmløs kos helt til Angela blir med brannmennene på et rutineoppdrag i en bygård, der en gammel dame har klart å låse seg inne i leiligheten sin. Men så blir hele bygningen plassert i karantene; og TV-teamet befinner seg innelåste sammen med beboerne – og rasende rabiate udyr som ser ut til å være smittet av et zombie-virus.

Prisvinneren «[REC]» bygger seg gradvis opp til ren hysteri, og topper seg i en ekstremt intens finale. Filmen ble en enorm suksess i hjemlandet, og har fostret hittil to oppfølgere. Den tredje, «[REC] 4: Apocalypse», er under planlegging. Glem den amerikanske nyinnspillingen «Quarantene» (2008), og se heller den glimrende originalen!

 

«Fido» (2006)

Regi: Andrew Currie

Denne kanadiske godbiten utspiller seg i et alternativt femtitallsunivers der zombier har blitt en del av hverdagen. Radioaktiv stråling fra ytre verdensrom vekket de døde tilbake til live, og ledet til en zombie-verdenskrig menneskene til slutt vant. Så, en ekte «World War Z».

Nå blir zombiene brukt som slaver, kjæledyr og hushjelper med elektriske halsbånd, og de har blitt en del av den småborgerlige hverdagen. I småbyen Willard har husmoren fru Robinson (Carrie-Anne Moss) kjøpt en zombie for å hjelpe til med husarbeidet, til tross for at ektemannen Bill (Dylan Baker) har fobi mot de levende døde.

Deres sønn Timmy (K’Sun Ray) er storfornøyd over å få en ny lekekamerat, som han kaller Fido (Billy Connolly). Fido er en veloppdragent zombie helt til det elektriske halsbåndet hans går i stykker, og han jafser opp en nabo – med alle problemene det medfører. «Fido» er en satirisk, Tim Burton-aktig zombiekomedie (eller «zomcom»), som bygger opp en skrullete mytologi med mye svart, eksentrisk humor.

 

«The Crazies» (2010)

Regi: Breck Eisner

Ja, jeg vet selvsagt at denne nyinnspillingen av George Romero-thrilleren fra 1973 ikke strengt tatt er en zombiefilm. Tittelens «Crazies» er infisert av et syntetisk virus kalt Trixie, men filmen følger like fullt mange av sjangerens spilleregler. Så ja, vi tillater for anledningen virus-zombier.

Vår mann Timothy Olyphant er sheriffen i den søvnige småbyen Ogden Mars i Iowa, der enkelte innbyggere plutselig begynner å oppføre seg litt besynderlig. I den forstand at de snakker rart, blør neseblod – og deretter går banan-berserk, og dreper alle de kommer over. Kan dette mon tro ha noe å gjøre med militærflyet som styrtet like i nærheten av byens drikkevannreservoar? Jeg tipper: ja.

Undertegnede er en stor fan av George A. Romero, men «The Crazies» er en av hans svakere filmer, og «The Crazies» er faktisk en forbedring på flere felt. Den mangler de politiske undertonene i originalen, og er ikke helt på nivå med Zack Snyders remake av «Dawn of the Dead» – men «The Crazies» er fortsatt en effektiv, velregissert skrekkthriller som detonerer med en skikkelig smell. Hint.

 

«Black Sheep» (2006)

Manus & regi: Jonathan King

Her har vi en av de få zombiefilmene som faktisk har blitt satt opp på kino i Norge, muligens fordi de involverer zombiesauer. Sauer er jo vanligvis ålreite dyr. Fun fact: det finnes faktisk mer enn 40 millioner sauer i New Zealand, ti ganger så mange som antall mennesker. Så der er i alle fall tanken på zombiesauer skremmende, selv om «Black Sheep» mest er en tøysete splatterkomedie av den typen Peter Jackson lagde før han flyttet inn i Hobbiton.

Henry Oldfield (Nathan Meister) har valgt en dårlig dag å dra hjem til familiegården for å konfrontere sin fobi mot sauer, eller «ovinofobi» som det heter på fagspråket. For den sleske storebroren Angus (Peter Feeney) har puslet med genetiske eksperimenter for å skape en supersau, noe som leder til en ny type sauegalskap. Snart er den newzealandske landsbygda beleiret av rasende zombiesauer – blodtørstige, brekende beist som forvandler ofrene sine til varsauer.

Alt dette er omtrent like fjollete som det høres ut, og mye moro. «Black Sheep» finner en brillefin balanse mellom fårete humor og saueskrekk.

 

«Død snø» (2009)

Regi: Tommy Wirkola

Åtte medisinstudenter drar på hyttetur til Finnmarksvidda for å drikke inn påsken, og blir angrepet av en bataljon med levende døde nazister under ledelse av kommandant Herzog. Med alt det innebærer av slakt, avrevne lemmer og motorsagmassakre til tonene av Åge Aleksandersen.

Ja, omtrent hver eneste nordmann har sikkert allerede sett denne nazizombie-komedien, men nå som Tommy Wirkola har spilt inn oppfølgeren «Død snø 2» er det jo på plass med et gjensyn. Denne karen er sannelig produktiv han har også rukket å skrive/produsere/spille en av rollene i julefilmen «Kill Buljo 2», og jobber for tiden med forarbeidet på oppfølgeren til «Hansel & Gretel: Witch Hunters».

Undertegnede var en smule skuffet over sistnevnte, men «Død snø» er fortsatt mye moro – og garantert den beste naziombie-filmen noensinne laget i Norge! I alle fall frem til «Død snø 2» kommer.

 

Tidligere Comoyo View-anbefalinger:

Vi har nylig åpnet dørene for Comoyo View, vår abonnementstjeneste for filmer og tv-serier. Tjenesten er i såkalt åpen beta, men melder du deg inn nå får du to måneder gratis bruk.