Ukens Nicholas Sparks-filmatisering «Safe Haven» er lett en av årets verste kinofilmer, men romantiske filmer er jo ikke nødt til å være begredelige. Selv om sørgelig mange av dem er det.

Så fremfor å dra på kino med din utkårede bør du heller holde deg hjemme i sofaen med disse severdige kjærlighetshistoriene på Comoyo View:

 

«Garden State» (2004)

Manus & regi: Zach Braff

«Scrubs»-kjenningen Zach Braff fikk nylig finansiert sin neste film via Kickstarter, der ivrige fans sammenlagt donerte over tre millioner dollar til dramakomedien «Wish I Was Here».

Til stor del takket være hva Braff fikk til med sin oppsiktsvekkende debutfilm «Garden State». En eksentrisk, romantisk komedie der den sterkt medisinerte tv-skuespilleren Andrew (Braff himself) drar tilbake til hjembyen i New Jersey etter at moren drukner i badekaret. Andrew legger igjen lykkepillene hjemme, og våkner gradvis opp fra døsen. Snart blir han også kjent med Sam (nydelige Natalie Portman), en epileptisk lystløgner som kan være den store kjærligheten.

Se filmen nå!

 

«Like Crazy» (2011)

Regi: Drake Doremus

Denne delvis selvbiografiske prisvinneren tegner et realistisk, varsomt portrett av hvordan det er å være ung og forelsket. Jacob (Anton Yelchin) studerer møbeldesign på UCLA da han møter den britiske utvekslingsstudenten Anna (Felicity Jones). De faller hardt for hverandre, og tilbringer all tid sammen – helt til Anna får probleme med oppholdstillatelsen, og må bli værende i London etter et familiebesøk.

Avstanden skaper problemer i forholdet, og mens Anna prøver å ordne visa innleder Jacob et forhold til Sam (Jennifer Lawrence). Felicity Jones er virkelig gripende her, og ble tildelt juryprisen som beste kvinnelige skuespiller under Sundance-festivalen i 2011 – mens Drake Doremus fikk prisen som beste regissør.

Se filmen nå!

 

«I Love You Phillip Morris» (2009)

Regi: Glenn Ficarra & John Requa

Dette er en temmelig alternativ kjærlighetshistorie, og ikke fordi de to hovedpersonene er menn – men fordi alt det sprøe som skjer her er basert på fakta. Steven Jay Russell (Jim Carrey) var en lykkelig gift politimann, helt til han våknet opp som hardhomo etter en bilulykke.

Under soningen av en fengselstraff for kredittkortsvindel faller Jay totalt for den milde medfangen Phillip Morris (Ewan McGregor), og er villig til å gjøre absolutt alt for kunne være sammen med ham. Deriblant å rømme fra fengselet gjentatte ganger, bløffe til seg høyt betalte sjefsjobber og pådra seg dødelige sykdommer.

De mest vanvittige elementene i filmen er tatt rett fra virkeligheten, selv om Jim Carrey smører et tykt lag med tragikomikk på denne underholdende love storyen.

Se filmen nå!

 

«I am Love» (2009)

Regi: Luca Guadagnino

Russiske Emma (Tilda Swindon) er trofekona til den italienske tekstilmagnaten Tancredi, men uansett hvor iherdig hun jobber for å opprettholde fasaden blir hun aldri en del av hans aristokratiske familie.

Så faller hun for den unge gourmetkokken Antonio (Edoardo Gabbriellini), som også er bestekompisen til sønnen hennes. Emma får en sensuell oppvåkning av de fristende matrettene til Antonio, og de innleder et lidenskapelig forhold som får seriøse følger for hennes plass i dette adelige familiedynastiet.

«I am Love» er sanselige, sofistikerte saker – en visuell lekkerbisken drevet av et elegant filmfoto og delikat design.

Se filmen nå!

«Elvira Madigan» (1967)

Regi: Bo Widerberg

Ikke alle kjærlighetshistorier ender lykkelig, naturligvis – og denne svenske klassikeren er trolig det beste eksempelet på melankolsk romantikk med tragisk utfall siden «Romeo & Juliet».

Basert på den sanne historien om linedanseren Elvira Madigan (Pia Degermark), en 16-åring som på slutten av 1800-tallet rømmer fra sirkuset. Kavalerioffiseren Sixten Sparre (Thommy Berggren) har desertert fra hæren, og fra familien. De innleder et selvutslettende kjærlighetsforhold, og tilbringer en hjerteskjærende vakker solskinnssommer sammen. En flyktig tid i paradiset før de inngår en selvmordspakt for å få kjærligheten til å vare evig.

Skjønnheten Pia Degermark vant Gullpalmen i Cannes for tittelrollen. Hennes livshistorie er nesten like sørgelig som filmen – men på film er hun evig ung, og evig forelsket.

Se filmen nå!

 

Se også forrige ukes Comoyo View-tips: Vive la France!

 

Vi har nylig åpnet dørene for Comoyo View, vår abonnementstjeneste for filmer og tv-serier. Tjenesten er i såkalt åpen beta, men melder du deg inn nå får du to måneder gratis bruk.