Johnny Depp og Armie Hammer har ridd inn på kino i western-blockbusteren «The Lone Ranger» denne uken – men hvis du ikke er lysten på å gå ut i pøsregnet/solskinnet kan du jo sjekke ut disse cowboyfilmene på flatskjermen:

 

«My Name is Nobody» (1973)

Regi: Tonino Valerii & Sergio Leone

Den italienske spagettiwestern-sjangeren var i full ferd med å dø ut da «My Name is Nobody» ble laget. Mesteren Sergio Leone kom opp med ideen til historien, produserte filmen, og regisserte selv flere av scenene.

Dette er et ironisk farvel til hele sjangeren, der Henry Fonda er den legendariske revolvermannen Jack Bauregard – som har planer om å pensjonere seg, og tilbringe sine siste år i Europa. Den smårare jyplingen Nobody (Terence Hill) akter ikke å la sin store helt snike seg unna på den måten, og har et bedre forslag: at Bauregard først befester sin legende ved å egenhendig plaffe ned 150 banditter i en episk skuddveksling!

Sergio Leone overlot mesteparten av regien til sin assistent Tonino Valerii («Day of Anger», «A Bullet to the General»), noe som ikke forhindret at «My Name is Nobody» ble solgt som en Leone-film. Den føles som en blanding av hans operaiske westernklassikere og Terence Hills gjøglete «Trinity»-serie – som byr på en bra blanding av episke actionscener og humoristiske ablegøyer.

Resultatet er en klassiker i seg selv. En av de beste westernkomediene noensinne laget, med et livlig musikkspor av maestro Ennio Morricone og et helt førsteklasses filmfoto.

P.S. «They Call me Trinity» er også tilgjengelig i sjappa.

• Se filmen her!

 

«Blueberry» (2004)

Regi: Jan Kounen

Vi som vokste opp med tegneseriealbumene om cowboyen Blueberry (av legenden Jean «Moebius» Giraud og Jean-Michel Charlier) vet hvor stort potensial de har til å bli en spennende filmserie.

Jeg vil ikke påstå at denne eksentriske syrefilmen lever opp til dette potensialet, men «Blueberry» er like fullt en interessant fritolkning av tegneserien – sånn som man kunne ha oppfattet den etter et overforbruk av sanseutvidende stoffer.

Mike Blueberry (Vincent Cassel) har vokst opp hos Chiracahua-indianerne, etter å ha blitt alvorlig såret under et basketak med den psykotiske revolvermannen Wallace Blount (Michael Madsen). I voksen alder vender han tilbake som sheriff, der han må hamle opp med Blount igjen.

Denne franskproduserte, engelskspråklige westernfilmen har en rolleliste full av kjente karakterskuespillere, som inkluderer Eddie Izzard, Ernest Borgnine og Juliette Lewis. Alt dette høres kanskje konvensjonelt ut, helt til du oppdager at Blueberry må bekjempe sin store nemesis i en metafysisk, dataanimert drømmeverden etter å ha spist heltemodige mengder hallusinogener. Ingen bombe at regissør Jan Kounen lagde filmen etter å ha eksperimentert mye på dette feltet selv. Noe for fans av Alejandro Jodorowsky og «Enter the Void»!

• Se filmen her!

 

«Ride with the Devil» (1999)

Regi: Ang Lee

Ang Lee har med «Crouching Tiger, Hidden Dragon», «Brokeback Mountain» og «The Life of Pi» blitt en av de mest respekterte regissørene i bransjen, men de fleste ser ut til å ha glemt at han i 1999 lagde denne borgerkrig-westernfilmen. «Ride With the Devil» ble knapt vist på kino i USA, og gjenstår som en grovt undervurdert godbit fortalt i grånyanser – om politikk, skiftende allianser og krigføring i den ville vesten.

Jake Roedel (Tobey Maguire) og Jack Bull Chiles (Skeet Ulrich) kjemper på side med konføderasjonen som «Bushwackers». Den brutale geriljakrigingen avbrytes av vinteren, mens Chiles kurtiserer enken Sue Lee (Jewel).

Hovedårsakene til at «Ride With the Devil» fikk negativ mottagelse i USA var trolig skildringene av den frigitte slaven Holt (Jeffrey Wright), som kjemper for sørstatenes slaveeierne i lojalitet til sin bestevenn George (Simon Barker). At en rekke afroamerikanere frivillig kjempet for sørsiden er et historisk faktum mange ikke ønsket å bli minnet på – men det forhindrer ikke at «Ride With the Devil» er et moralsk kompleks, krevende westerndrama. Dialogen er til tider en smule tørr, men filmfotoet er vakkert og historien skikkelig interessant.

• Se filmen her!

 

«Lone Wolf McQuade» (1983)

Regi: Steve Carver

Så over til en moderne western med vår mann Chuck Norris. Vel, moderne på åttitallet.

Norris er Texas Ranger J.J. McQuade, en ensom ulv som bor langt ute i ødemarken med sin kjæleulv. Denne hardbarkede hardhausen dreper gjerne et dusin skurker før frokost, så i et forsøk på å presse McQuaid til å følge spillereglene får han en straight partner i Kayo (Robert Beltran). Men snart står J.J. ovenfor en mektig fiende som heller ikke følger regelboken: den iskalde våpenhandleren Rawley Wilkes (David Carradine). Han er en mester innen kampsport, kjører en Cadillac med «Carate» på bilskiltet, og har en vakker kjæreste (Barbara Carrera), som hingsten McQuade selvsagt ligger med.

Det er duket for et voldsomt mann-mot-mann oppgjør, der Carradine er ikledd en veldig mandig, gul V-genser. Som traileren sier: «When you’re the best you do things with style». Norris og Carradine utførte hele sluttkampen uten stuntmenn, og det ryktes at de sistnevnte sparket så hard at det utviklet seg til et ekte slagsmål.

For å understreke western-temaet er det bombastiske musikksporet (av Francesco De Masi) mistenkelig likt soundtracket til «Once Upon a Time in the West». Dette er faktisk en av de beste Chuck-filmene, relativt som det måtte være. Ikke fullt så fornøyelig fjollete som for eksempel «Invasion U.S.A.», men en legitimt kul actionrull i ekte westernstil.

• Se filmen her!

 

«Silverado» (1985)

Regi: Lawrence Kasdan

Dette er utvilsomt den straighteste westernfilmen på lista; en kostbar Hollywood-produksjon skrevet, produsert og regissert av Lawrence Kasdan – manusforfatteren bak bl.a. «Raiders of the Lost Ark» og «The Empire Strikes Back».

Kasdan hadde ambisiøse planer om å gjenopplive den klassiske, amerikanske westernfilmen, som var så godt som død på midten av åttitallet. Vel, det var først da Clint Eastwood vendte tilbake med «Unforgiven» at westernsjangeren fikk sin velfortjente renessanse, men «Silverado» er fortsatt et hederlig forsøk.

Den kjipe kvegbaronen McKendrick (Ray Barker) har tatt kontrollen over småbyen Silverado, med god hjelp av den korrupte sheriffen Cobb (Brian Dennehy). Fire menn våger å utfordre skurkene og beskytte folket: eks-forbryteren Emmet (Scott Glenn), hans skyteglade lillebror Jake (Kevin Costner), sindige Paden (Kevin Kline) og afroamerikanske Mal Johnson (Danny Glover). John Cleese dukker også opp som pragmatisk sheriff (hans første replikk er: «what’s all this, then?»), mens Jeff Goldblum er en sløy gambler.

«Silverado» er en langt lystigere western enn de som kom etter den, men filmen fanger opp den sjarmerende ånden til sjangerens gullalder, og er en skikkelig underholdende lettvekter.

• Se filmen her!

 

Tidligere Comoyo View-anbefalinger:

Vi har nylig åpnet dørene for Comoyo View, vår abonnementstjeneste for filmer og tv-serier. Tjenesten er i såkalt åpen beta, men melder du deg inn nå får du to måneder gratis bruk.