Det kan aldri bli for varmt ute for en skikkelig actionopplevelse, og da passer det jo bra at en av årets (hittil) største adrenalindoser akkurat har ankommet videosjappa vår.

Han har aldri hatt det enkelt, Ethan Hunt, men denne gangen står han (som vanlig spilt av Tom Cruise) mer alene enn han har gjort tidligere. Organisasjonen IMF er tilsynelatende sprengt i filler (i overført betydning) etter at de blir anklaget for å ha sprengt hele Kreml i filler (svært bokstavlig talt).

Ingen ryggstøtte fra IMF til tross, superagent Hunt får likevel god hjelp fra et knippe ålreite folk (Paula Patton, Jeremy Renner og Simon Pegg) i kampen mot den svært svenske skurken (spilt av Michael Nyqvist).

Som vanlig er det noen temmelig spektakulære actionscener i filmen, spesielt er skyskraperscenene i Dubai nesten verdt filmen alene. Og når vi vet at Tom Cruise liker å gjøre stuntene sine selv, glemmer vi nesten alt scientologistuket hans og bøyer oss i støvet (er mye av det i filmen også, forresten).

Lei «Mission Impossible – Ghost Protocol» her!

En annen stor stjerne som aktuell med en ny film denne uka, er godeste Leonardo DiCaprio. I «J. Edgar» ikler han seg rollen som den legendariske og fryktede FBI-sjefen J. Edgar Hoover, noe som nødvendigvis også måtte bety at han ikledde seg de lekreste kvinnekjoler, skulle man tro ryktene som i alle år har versert om FBI-sjefen.

DiCaprio og regissør Clint Eastwood gjorde en grudig jobb med å nøste opp trådene etter den mektige og mystiske skikkelsen, og fikk også god hjelp av FBI – i hvert fall om de hadde ønsket å dementere alle ryktene. Men de ville de kanskje ikke?

Som Filip Roschauw skrev i sin sak «Filmkonsulenten fra Helvete», var Hoover gjennom sin levetid svært involvert i filmproduksjon. Faktisk var FBI en stund tungt inne på konsulentsiden hos Warner, noe som sikret byrået en god fremstilling på film. Hva Hoover selv hadde syntes om «J. Edgar» tør vi knapt tenke på.

Lei «J. Edgar» her!

En av skuespillerne som sikkert har fått det litt lettere etter «Hangover»-suksessene (og ikke minst den amerikanske versjonen av «The Office») er Ed Helms.

Kanskje er han tilfreds i rollen som en litt traust kontorrotte som går bananas straks han får i seg litt å drikke langt hjemmefra, for det er nettopp det som også skjer i «Firmaturen» (eller «Cedar Rapids», filmen heter på originalspråket).

Her spiller Helms en litt forsiktig forsikringsagent som blir sendt ned til småbyen Cedar Rapids på seminar, og da går det jo som det ofte går – godt hjulpet av festglade dudes som John C. Reilly og Isiah Whitlock jr. (han som spilte senator Clay «sheeeeeeit» Davies i «The Wire»).

Vår anmelder Espen Svenningsen Rambøl var overraskende godt fornøyd med filmen, og ga den terningkast fire fordi den gjorde ham så glad.

• Lei «Firmaturen» her!

Ruben Östlund er et av svensk – og europeisk – films store håp. Hans siste film «Play» har også fått fantastiske kritikker, blant annet en sekser i VG og en drøss femmere.

Dette er en fiksjonsfilm i dokumentarform inspirert av virkelige hendelser der en gjeng innvandrere ranet svensk ungdom ved hjelp av et avansert psykologisk spill, men uten å bruke vold. «Play» er morsom, vakker og uhyre tankevekkende – rett og slett noe av det ypperste europeisk kvalitetsfilm har å by på nå. Anbefales!

Lei «Play» her!

 

Andre filmer denne uka:

• Lei «The Trouble with Bliss» her!

… i tillegg har vi fått inn en rekke musikkfilmer, du kan selv ta en titt på utvalget her. God helg!