Pssst. Ute etter noe å titte på? Prøv disse!

UKENS TV-SERIE: «TRUE DETECTIVE»

Streamingåret startet sterkt med en av de beste nye kabel-tv-seriene vi kommer til å få se på lang tid fremover. «True Detective» er en karakterdrevet krimhistorie fortalt i åtte kapitler, alle skrevet og regissert av respektive Nick Pizzolatto og Cary Fukunaga.

En mørk thrillerserie der Matthew McConaughey og Woody Harrelson spiller politidetektiver som tilbringer sytten år på jakt etter en seriemorder i Louisiana.

«True Detective» toppet listen over serier vi gleder oss til i 2014, så vi slapp å glede oss mer en knappe to uker.

Filters co-redaktør Snorre Bryne var full av ros etter å ha sett premiereepisoden, Dagbladet slo fast at dette er «imponerende fortellerkunst», mens amerikanske kritikere har delt ut terning-seksere over nesten hele linja.

«True Detective» vises eksklusivt på HBO Nordic hvis du foretrekker serier via internett, mens C More også viser den via betal-tv (dog ikke via deres internettplattform Filmnet).

Det kommer til å bli et usedvanlig sterkt TV-år hvis vi får se smartere, mer velspilte saker i løpet av 2014.

HBO har forresten frest i gang tredje sesong av «Girls», men ingen garanti for at det blir mer toppløs pingpong fra Lena Dunham.

HBO Nordic er også klar med første sesong av den lettere Twilightske varulvserien «Bitten», basert på Kelley Armstrongs «Women of the Otherworld»-roman med samme navn. Disse varulvene blir forhåpentligvis artigere enn dem vi møtte i siste sesong av «True Blood», men med omtrent det samme nivået av sexy snusk og nakenscener.

I følge bransjebladet Variety er denne SyFy-serien «mildly fun», så du kan jo ta det som en varsom anbefaling.

Eller eventuelt en advarsel.

UKENS DOKUMENTAR: «THE SQUARE»

Netflix har ikke fått like mye oppmerksomhet for sine egenproduserte dokumentarer som de har for tv-seriene sine, men de har stått bak noen interessante greier den siste tiden – deriblant golf-dokumentaren «The Short Game».

Netflix har allerede sanket en Oscar-nominasjon for beste dokumentar med sin «The Square», som tar for seg revolusjonen i Egypt sett fra synsvinkelen til de unge aktivistene som risikerte livene sine på Tahrirplassen i Kairo. Filmen følger jubelen etter at diktatoren Mubarak ble styrtet i 2011 etter tretti år ved makten, og den økende fortvilelsen gjennom de to turbulente årene som fulgte.

«The Square» sanket flere filmpriser da den ble vist rundt på festivaler tidligere i år, og er en sterk kandidat til Oscar-statuetten for beste dokumentar, sammen med delvis norske «The Act of Killing».

Siden situasjonen i Egypt er i konstant forandring har regissør Jehane Noujaim oppdatert filmen med nye opptak i forkant av den eksklusive Netflix-premieren nå på fredag.

Av dokumentarer sånn ellers er det kanskje verdt å nevne at Alec Baldwins desillusjonerte filmbransje-dokumentar «Seduced and Abandoned»  nå er tilgjengelig på Filmnet. Det samme er kontroversielle «Gasland Part II», som tar for seg problemene med «fracking» og gassutvinning i USA.

Betydelig mer interessant enn det høres ut, og filmen gir oss bl.a. sjansen til å se en mann som setter fyr på vannet fra hageslangen sin.

Filmarkivet kan dessuten by på den rystende krigsdokumentaren «Dirty Wars» og vin-dokumentaren «Red Obsession».

De to sistnevnte er også tilgjengelig på iTunes, som dessuten tilbyr musikk-dokumentarene «Pussy vs. Putin» og «Artifact». Så noe for enhver smak.

UKENS FILM: «EMPEROR»

Det er lett å se hvorfor dette etterkrigsdramaet ikke ble satt opp på kino her hjemme.

«Emperor» slekter mer til liten skjerm, men har et interessant utgangspunkt basert på Shiro Okamotos bok «His Majesty’s Salvation».

Etter atombombingen av Nagasaki og Hiroshima drar general Douglas MacArthur (Tommy Lee Jones) til Japan for å forfølge krigsforbrytere og bistå i gjenoppbyggingen av solens rike. Hans rådgiver er brigadegeneral Bonner Fellers (Matthew Fox), som får oppgaven med å etterforske keiser Hirohitos eventuelle krigsforbrytelser.

Han har ti dager på seg til å bedømme om keiseren skal benådes, eller avsettes og arresteres. Washington ønsker den sistnevnte løsningen, men MacArthur akter ikke å la byråkratiske politikere diktere ham. La gå at den barduse luringen MacArthur samtidig spiller sitt eget politiske spill, og har planer om å bli USAs neste president.

Bonner Fellers kjenner den japanske kulturen bedre enn de fleste amerikanere, til dels fordi han før krigen forelsket seg i den japanske utvekslingsstudenten Aya (spilt i tilbakeblikk av Eriko Hetsune fra «Norwegian Wood»). Mens Bonner prøver å finne ut hva som skjedde med Aya under krigen, må han manøvrere seg rundt innfløkte sosiale koder og japanske tradisjoner for å finne noe håndfast om keiserens rolle under andre verdenskrig – og hvorvidt han skal straffes som krigsforbryter, eller hylles for sin motstand mot militærlederne.

Her er de første ti minuttene av filmen, helt gratis – bare fordi du er kul og vi liker deg:

«Emperor» er et behersket, dempet drama om de avgjørende øyeblikkene rett etter andre verdenskrig, forholdsvis snever i fokus og litt hemmet av en unødig «love story» – som understreker at produsentene ikke har den helt store troen på at vi har tålmodighet nok til å følge denne etterforskningen uten sporadiske avbrekk med nussing og kosing.

«Emperor» er allikevel severdige, seriøse saker for alle med interesse for krigshistorien. Tilgjengelig hos blant andre Headweb, Film2Home og SF Anytime.

Dette er ellers en mager uke for rett-på-hjemmekino-premierer, men Viaplay tilbyr i det minste en del svenske filmer som ikke tidligere er vist i Norge, deriblant dramakomedien «Bitchkram», Helena Bergströms Strindberg-filmatisering «Julie», og samproduksjonen «Bekas».

De har også noen danske filmer på lur; pensjonistkomedien «Det grå guld», samt barnefilmene «Otto er et næsehorn», «Min søsters børn i Afrika» og «Max Pinlig på Roskilde».

Den er go’!