Det viktigste våpenet i kampen mellom strømmetjenestene i Norge handler definitivt om hvem som kan tilby mest ferskt innhold, og særlig tv-serier, men det ligger definitivt også en verdi i eldre klassikere.

Denne uka har for eksempel HBO Nordic fylt på med hele fem Alfred Hitchcock-filmer, blant dem Psycho, Vertigo, og Vinduet mot bakgården, mens de også har tilgjengeliggjort en snart 20 år gammel komiserie til glede for en ny generasjon (se omtalen av «Mr. Show» litt lenger ned i saken).

For de spesielt filminteresserte byr MUBI stadig på mye bra, denne uka blant annet Filter-favoritt «Frances Ha». De har også en velfungerende iOS-app med Airplay-støtte (noe flere av konkurrentene bør misunne dem).

Filmentusiaster burde dessuten sjekke ut årets eksamensfilmer fra den norske filmskolen på Lillehammer på NRK Nett-tv, mens statskanalen også lar talentene boltre seg i den meget severdige webserien «Dumpa». Morsomme og ofte såre fortellinger om brudd mellom unge folk.

Her er noen øvrige høydepunkter fra de største strømmetjenestene:

Som vanlig finner du den komplette oversikten over alle nyhetene på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter

 

«Marco Polo»

De klarte jaggu å presse inn en liten, stormfull scene til havs i første episode av «Marco Polo».

Ellers er det ikke mye Joachim Rønning og Espen Sandberg har med seg av det våte element fra «Kon-Tiki» når de har regissert de to første episodene av Netflix’ nye storserie.

Her følger vi en ung Marco Polo (Lorenzo Richelmy) som mot sin vilje må stå til tjeneste for stormannsgale Kublai Khan langt inne på de mongolske slettene.

Til gjengjeld har de to fått et enormt budsjett mellom henda, i det som er Netflix’ største egenprodusjon hittil – godt hjulpet av Oscar-grossist Harvey Weinstein og hans nye satsing på tv-innhold. Det er sånt som leder til praktfulle skuer – og etterhvert sverdkamper – for oss seere, en erfaring regissørmakkerne nok kan få god nytte for når de nå beveger seg videre til «Pirates of the Caribbean»?

Til tross for en litt treg og oppsummerende start, der mye skal fortelles på kort tid, kommer «Marco Polo» litt uti andre episode inn i et fint driv som holder godt i de episodene vi har rukket å se.

Enkelte mener at «Marco Polo» er Netflix’ svar på «Game of Thrones», men så langt tør vi ikke tøye denne strikken. Til tross for et eksotisk persongalleri, praktfulle slåsskamper og rause mengder nakenhet – faktisk i enkelte tilfeller en kombinasjon av alt sammen – er vi litt usikker på om dette kan fenge like bredt som eskapadene i Westeros.

Likevel tviler vi ikke på at «Marco Polo» vil finne sitt publikum blant binge-glade nordmenn som snart har veldig mye fri mellom hendene.

Kan sees på: Netflix

 

«Mr. Show», sesong 1-4

Endelig! Det er snart 20 år siden «Mr. Show» dukket opp på HBO i USA, og serien inspirerte og influerte en hel generasjon amerikanske komikere. Nå har HBO Nordic endelig tilgjengeliggjort samtlige fire sesonger, som tidligere kun har vært tilgjengelig via import-dvd.

«Mr. Show» var en lekegrind for noen av våre absolutte favoritter – Bob Odenkirk («Breaking Bad», «Fargo) og David Cross («Arrested Development») stod i front, men også folk som Sarah Silverman, Jack Black, Scott Aukerman og Brian Posehn fikk anledning til å skinne.

HBO ga frie rammer innenfor et lavt budsjett, og Odenkirk og Cross brukte formatet til å teste så mange grenser som mulig. Denne, for eksempel – er den mest morsom eller irriterende?

Eller denne, visstnok prøvd av mange amerikanske skuespillere i virkeligheten (med vekslende hell):

Sketsjene – det finnes gjerne en rød tråd for hver episode – var ofte surrealistiske, respektløse og tidvis litt mørke, men fremfor alt veldig smarte. Ingen slipper unna: Som Vanity Fair har påpekt raljeres det med alt fra satanisme til selvmord til penisringer til transseksuelle til psykisk utviklingshemmede foreldre og Ku Klux Klan. Og selv om noe av materialet kanskje først og fremst har akademisk interesse, er «Mr. Show» fremdeles et must for samtlige med spesiell interesse for komikk.

Kan sees på: HBO Nordic

 

Humornieu

Det er sikkert mange som har tenkt «å, tenk så fett om det fantes en norsk variant av Funny or Die, der man kunne teste ut lavterskelhumor med kort vei fra idé til produksjon». Vel, Morten Ramm og Filter-venn Bjørn Asgeirsson har puttet penga der munnen er, som det muligens ikke heter, og gjort det.

For seint for alle dere andre. Nettsiden og Youtube-kanal humornieu består foreløpig av ti videoer, og en overvekt av dem er svært humreverdige.

Foreløpig favoritt er sketsjen med Liverpool-folk som er lei av norske fans:

Og teatermann Tom Styve som deklamerer Admiral P-tekster på scenen:

Det er jo klin umulig å lykkes med alt, men vi heier intenst på alle som prøver på mye framfor å holde igjen. Måtte dette være starten på noe stort.

Kan sees på: Humornieu.no og Youtube

 

Årets julekalendre på NRK

Greit nok, så har TV 2 valgt å kjøre reprise på «The Julekalender», noe vi synes er helt bob-bob.

Mer interessant er det NRK har å by på: Hele to julekalendre for voksne, som bare kunne kommet fra en lisensfinansiert rikskringkaster som ikke er redde for å slippe til surrealisme.

Størst bredde har nok «Adventslekene», en ikke-daglig humoraffære som lar oss oppleve Egil Hegerberg som Jesus – som stepper inn som dommer mellom rødnissene og blånissene når Julenissen (Robert Stoltenberg) blir buret inne for barnearbeid.

Blånissene er egentlig ikke så hypp på julenissejobben, men gjør sitt ytterste for å vinne konkurransen når de innser at jobben kan medføre uante distribusjonsmuligheter for «blågodt». Det er bare én av mange hyppige popkulturelle referanser i serien (i dette tilfellet til «Breaking Bad» og seriens ikoniske Blue Sky).

Den andre kalenderen står tegneserieskaper Flu Hartberg («Fagprat», «Moderator») og teatermann Nils Petter Mørland bak. Hartberg har i en årrekke drevet de imponerende hjemmesidene til Høssing kommune, samt laget info-tv for det vi antar er svært mange kommunale penger.

Med juletrebeat fra Tore Ost og nedtellingsbeat fra Todd Terje skulle man jo tro at dette er kommune-tv for folket?

Kan sees på NRK nett-tv: AdventslekeneHøssing julekalender

 

Andre høydepunkter denne uka:

Netflix: 28 Days Later, Chain Reaction, Continuum (sesong 2), The Lone Ranger

HBO Nordic: The Chris Rock Show, Dane Cook’s Tourgasm, Psycho, Vertigo, Repet, Vinduet mot bakgården, Mannen som visste for meget, Backdraft, Fletch, Out of Africa, The River, The Thing, The JerkDead Men Don’t Wear Plaid, The Sting

Viaplay: Dinosaur, Marry Me

TV 2 Sumo: Ian Fleming: Bond, Sons of Anarchy (seriefinale!)

NRK nett-tv: På innsida, Brennpunkt: Pels, Vitne, Dumpa, Den norske filmskolen – eksamensfilmer, Grensen

Mubi: The Wrestler, Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen, Frances Ha, Om guder og mennesker, DeUsynlige, Match Point, Midnight in Paris

C More Play: Jackass 2.5, Damsels in Distress, The Grandmaster, Ni måneder, Skrik, The Look of Love

 

Som vanlig finner du den komplette oversikten over alle nyhetene på Netflix, HBO Nordic, Viaplay, NRK Nett-TV, TV 2 Sumo, C More Play og Mubi på Filterguide.no.

 

Filterguide.no - din guide til alle streamingnyheter