OK, vi mangler en podcast, et glanset månedsmagasin i Narvesen-hylla og et talkshow på Netflix. Men det er et faktum at du kan få Filter Film og TV på stadig flere plattformer. 

Sånn som det undervurderte konseptet «nyhetsbrev på mail». Filter Film og TV-brevet har eksistert i litt forskjellige former opp gjennom åra, men nå har vi funnet formen og frekvensen, mener vi, og sender det ut til glade mottakere hver fredag ettermiddag.

Med en oppsummering av ukas viktigste film- og tv-dramanyheter fra inn- og utland, de kuleste trailerne vi har sett de siste sju dagene, tips til nyheter på strømmetjenestene, en vurdering av kinopremierene og iblant litt til.

Du melder deg på her (husk å bekrefte påmeldinga når du blir bedt om det, og sjekk spamfolderen din hvis det ikke dukker opp noe) – og nei, det koster ikke noe, og nei, vi sender aldri ut reklame.

Her er ukas brev:

*** Det har vært en dårlig uke for en av USAs høyest bejublede filmskapere. Lørdag ble Uma Thurmans fortelling om hvordan hun ble trakassert av Harvey Weinstein overskygget av at hun samtidig dro inn Quentin Tarantino og hvordan han hadde satt hennes sikkerhet i fare under innspillingen av «Kill Bill vol. 2» i 2003, og personlig valgt å steppe inn for hennes medskuespillere i særlig nedverdigende scener.

Tarantino kom etterhvert med forsåvidt ganske streite forklaringer (og ble langt på vei renvasket av Thurman i sosiale medier), men møtte ny motbør da gamle uttalelser der han forsvarer Roman Polanskis overgrep mot en 13 år gammel jente i 1977 ble løftet fram i mediene. Tarantino la seg i går flat og innrømmet at han hadde tatt feil om Polanski-saken.

Han har tidligere beklaget at han ikke grep inn over Weinsteins oppførsel mot kvinner, selv om han var kjent med enkelte av (de mindre alvorlige) sakene.

*** Super bowl-sendinga natt til mandag ble tradisjonen tro ledsaget av en rekke nye trailere som hausset opp forventningene til flere av årets mest imøtesette filmer og serier. Netflix sikret seg likevel flest overskrifter med sitt stunt, der de ikke bare reklamerte for den siste Cloverfield-filmen (som har Aksel Hennie i en av rollene) – men gjorde den klar for streaming umiddelbart etter at fotballkampen var avblåst. Dessverre har «The Cloverfield Paradox» blitt unisont slaktet av kritikerne.

*** Vi mistet John Mahoney, som fikk en plass i tv-seernes hjerter verden over som den jordnære faren til Miles og Frasier i Kelsey Grammer-serien som gikk sin seiersgang fra 1993 til 2004. Mahoney ble 77 år.

*** Amerikanske kritikere fikk se «Black Panther», den 18. filmen i Marvels Cinematic Universe, og tilbakemeldingene har vært glødende. Filmen projiseres å bli tidenes mest lønnsomme med et svart skuespillerensemble og har hatt bedre forhåndssalg på kino i USA enn noen annen film med premiere i første årskvartal.

*** Lucasfilm annonserte at de har hyret showrunnerne bak «Game of Thrones» til å skrive en ny filmserie i Star Wars-universetDen kommer i tillegg til filmtrilogien som avsluttes neste år, spin off-filmene som årets «Solo» er en av, og den planlagte, nye trilogien Rian Johnson er satt til å utvikle. Disney-sjef Bob Iger skal også ha informert investorer om at det planlegges flere Star Wars-serier eksklusivt for Disneys kommende streamingtjeneste. På tide å gi en kvinnelig filmskaper jobb med Star Wars-materiale, Iger?

*** Erik Poppes film om 22. juli 2011 er tatt ut til konkurranseprogrammet på filmfestivalen i Berlin, som den åttende norske noensinne (får den Gullbjørnen, er det første gang for en norsk film). Filmen, som har debutanten Andrea Berntzen i hovedrollen som den fiktive AUF-eren «Kaja», har norsk premiere 9. mars.

*** «Børning 3» og «Knutsen & Ludvigsen og det store dyret» fikk produksjonsstøtte av Norsk Filminstitutt.

Mest lest hos oss:

*** Den siste «Westworld»-traileren inneholder en kode som fører til en ny nettside som utgir seg for å være en bookingportal for de kunstig intelligens-drevne «fornøyelsesparkene» HBO-serien går under panseret på. Et bilde av norsk natur – mer spesifikt Preikestolen i Rogaland, som også figurerer i den nye «Mission: Impossible»-filmen, startet spekulasjoner om at serien vil legge handlingen til Norge i den kommende eller senere sesonger. «Westworld» sesong 2 starter 22. april på HBO Nordic.

*** Lisa Teige fra «Skam» er avslørt som hovedrolleinnehaver i Katarina Launings neste ungdomsfilm, «Battle». Filmen er basert på Maja Lundes roman om et ungt dansetalent.

*** Synnøve Macody Lund har en rolle i den kommende Lisbeth Salander-filmen, som i skrivende stund er under opptak i Berlin med Claire Foy (Elizabeth i «The Crown») i rollen som hacker-helten. Filmen er basert på den første av David Lagercrantz’ oppfølgere til Stieg Larssons Millennium-trilogi.

Nye trailere du kanskje vil se:

Ut over de nevnte Super Bowl-trailerne (som vi har samlet for deg her) er det blant annet kommet smakebiter på den neste Deadpool-filmen og på Spiderman-spinoffen «Venom».

Eller hva med noe helt annet – et flipp fra Wes Andersons nye animasjonsfilm?

Stream i helga:

Denne uka fortjener ikke mer enn terningkast to når det gjelder ny-utleggelser på strømmetjenestene. Men på Netflix kan du kose deg med et gjensyn på Stanley Kubrick-klassikeren «The Shining» og på TV 2 Sumo og CMore har du muligheten til å dykke ned i kvasifilosofisk scifi-action i Ridley Scotts «Prometheus» – ikke blant de sterkeste installasjonene i «Alien»-franchisen, men dog.

Hos NRK har du Michael Hanekes Gullpalme- og Oscar-vinner «Amour»; samt den franske filmen som utfordret den om begge prisene i 2012, nemlig «Rust og bein». Viaplay har blant annet lagt ut Paul «Robocop» Verhoefens «Elle», en god thriller med Isabelle Huppert i hovedrollen, og den nye, islandske originalserien «Stella Blomqvist», som unektelig høres ganske fristende ut med sitt mørke vrengebilde av den ellers så idylliske sagaøya, men som bare fikk en treer av Asbjørn Slettemark i Aftenposten i dag.

På kino:

Den klart sterkeste anbefalingen av ukas premierefilmer får «The Florida Project», som byr på en av Willem Dafoes sterkeste rolletolkninger. Filmen handler om de fattige menneskene som lever i skyggen av den enorme fornøyelsesparken Walt Disney World, og mange av scenene ble skutt med iPhone og skjul for parkens allstedsnærværende voktere og overvåkingskameraer. Mange snakker også varmt om «Coco», den nye Pixar-filmen.

Er du mer hypp på å se norsk vinterlandskap på film enn å faktisk bevege deg ut i det, kan du se det nederlandske familiedramaet «Forsvunnet», som er filmet i Nord-Norge og har Jakob Oftebro i en birolle.

Ukas sitat(er):

Quincy Jones i mye omtalt Vulture-intervju ( leses) om Marlon Brando: «He was the most charming motherfucker you ever met. He’d fuck anything. Anything! He’d fuck a mailbox. James Baldwin. Richard Pryor. Marvin Gaye.»

Pryors enke til TMZ«It was the ’70s! Drugs were still good, especially quaaludes. If you did enough cocaine, you’d fuck a radiator and send it flowers in the morning.»