Det er vel ingen som setter kaffen i halsen av å høre at Hollywood har en hang til det forfengelige. Men denne studien kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på deg, lell: En gruppe forskere har nemlig tatt for seg forholdene mellom kjønn, alder og inntekt i Hollywood. Ai …

Studien, publisert i Journal of Management Inquiry, har studert lønnsslippene til 265 skuespillere, både menn og kvinner, mellom 1968 og 2008. Tallene taler for seg.

Mest slående er det at lønningene til kvinnelige stjerner stuper etter fylte 34.

Det er så gammel som Zooey Deschanel (bildet) er, det (påpeker IndieWire). Hun bør opprette sparekonto, for statistisk sett går det nedover herfra.

Deres mannlige kollegaer kan på sin side fortsette å spille hard to get lenge etter at de har vært og sjekket prostataen og begynt å tenke på kolesterolet. Honoraret deres flater ut først etter de bikker 50, og holder seg på et jevnt nivå derifra. Selv om de sikkert får litt noia av å se ungdommen i bakspeilet, de også.

USA Today har også undersøkt litt (og disker opp med noen beskrivende infographics): Stjerneskuddet Jennifer Lawrence (23), hun som er på annenhver filmplakat og allerede er Oscar-nominert for tredje gang(!), tjente 26 millioner dollar i fjor. Det er i grunn en grei slant penger, det. Og Angelina Jolie (38) tjente enda mer, med 33 nye millioner i bankboksen.

Men det er fortsatt bare barnemat i forhold til for eksempel Channing Tatum (33) sine 60 mill – for ikke å nevne de 75 som Iron Man (48) kunne gjemme bort i Robert Downey, jr.-drakta.

ironman

– Det er et mikrokosmos av det som skjer ellers i samfunnet, sier Timothy Judge til USA Today.

Han er professor ved University of Notre Dame i Indiana, og blant dem som har ledet forskningen.

– Vi lever i et utseendefokusert samfunn, understreker han, overflødig.

Kanskje ikke overraskende er det bare mot slutten av 20-åra at jentene utkonkurrerer gutta.

Likevel, det handler ikke bare om utseende. Like viktig er det at det finnes langt færre roller for jentene. Bechdel-testen er grei å kjenne til, om du vil få litt perspektiv:

Bare tenk over hvor ofte du (ikke) ser filmer der helten og de fleste hjelperne er kvinnfolk. At det veldig ofte er gutta som hyres som manusforfattere, regissører og studiosjefer gjør ikke situasjonen enklere.

Forresten finnes det selvfølgelig også unntak. Meryl Streep, heter hun.