Den tidligere politimannen Eirik Jensen er nå formelt tiltalt for å ha bistått narkobaronen Gjermund Cappelen med innførsel av kupiøse mengder ganja, for å sitere «Lock, Stock and Two Smoking Barrels».

Tiltalen rokker ikke ved planene om å lage dramaserie av Jensens selvbiografiske bok «På innsiden” fra i fjor, med tv-premiere tidligst neste høst, bekreftet Håkon Øverås i produksjonsselskapet 4 1/2 på NRK Kulturnytt i dag.

Øverås legger ikke skjul på at han er skeptisk til tiltalen, noe som fikk forfatter og tidligere filmkonsulent Nikolaj Frobenius til å sette kaffen i halsen da han hørte innslaget på radio. 

Ble litt usikker på om jeg skulle sette kaffen i halsen eller begynne å le da jeg hørte filmprodusenten som på radioen i…

Posted by Nikolaj Frobenius on Monday, February 8, 2016

Og det er ikke BARE fordi Frobenius skriver på en konkurrerende tv-serie, “Brorskap», som skal sendes på TV 2 og er inspirert av Jensen-saken.

-Det interessante i denne saken er at idealismen Jensen påstår å være en representant for, muligens er blitt utnyttet eller brukt som skalkeskjul for korrupsjon. Og det er det som er interessant i en norsk kontekst, vi nordmenn har så tradisjonelt veldig stor tillit til myndighetspersoner.

-Når produsenten på forhånd har bestemt seg for at Jensen er uskyldig går man imidlertid ikke inn med åpne glugger og lager et undersøkende kunstnerisk verk. Man forhåndsprosederer – og det synes jeg virker etisk betenkelig, sier Frobenius til Filter Film og TV.

-Jeg vil ikke forhåndsdømme Jensen, men synes det er like galt å legge til grunn at han er uskyldig. Da mangler man respekt for retten, mener han.

Også ekspert Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, er kritisk.

– Hvis serien skal baseres på Jensens egen historie og produsenten har som utgangspunkt at han er uskyldig, så er fallgruven stor rent faglig. I verste fall kan det gjøre at serien blir et partsinnlegg, sier Bodahl-Johansen til Dagbladet.

Men Øverås står fast ved at «På innsiden» kan dramatiseres mens forfatteren og hovedpersonen selv sitter i rettssalen.

-Jeg skjønner at noen mener det er problematisk, for det dreier seg tross alt om en tiltale for alvorlige narkotikaforbrytelser. Men det er også en tiltale som er kommet til etter to års etterforskning, og som ikke omfatter andre beviser enn Gjermund Cappelens påstander. Det er ikke annet enn ord mot ord, sier Øverås, som kjøpte filmrettigheten til boka i fjor.

Han gjentar at han mener Jensen er en “saklig og engasjert” fyr og at selv politifolk er skeptiske til tiltalen.

-Eirik Jensens bok handler imidlertid om ham som dialogmodellens far, hvordan han gikk ut i de kriminelle miljøene og fikk dem til å tenke seg om to ganger før de angrep hverandre. I den sammenhengen er han en idealist med en ideologi som går ut over det å fakke skurker. Det borger for en interessant, relevant og engasjerende tv-serie som kan få mye oppmerksomhet – også positiv, sier Øverås.

-Betyr det at serien vil styre helt unna anklagene mot Jensen?

-Nei – de er rammen for boka og vil også bli det for serien. Men det er ikke spesielt vanskelig å skape en plattform for et slikt ståsted. Det kan man gjøre ganske enkelt, for eksempel med en innledende setning, sier Øverås.