Det er langt mer enn én ting svenskene er bedre enn oss på. Men en av dem er såkalt edutainment-TV.

Nær geniale Fredrik Lindström var i 2002 programleder for det briljante programmet «Värsta Språket».

Et par år senere viste noen på Marienlyst en VHS til en jovial fyr med skjegg fra Nordstrand, og så begynte snøballen å rulle.

Og plutselig vagget MC Ravi rundt med en overdimensjonert kassettspiller i papp uten noen naturlig grunn, et par arkitekter med frakk labbet rundt foran en bluescreenversjon av Ammerudblokkene og Hans Olav Brenner måtte prøve å holde maska og få alt til å se heilt naturleg ut når Anne Grete Preus dro frem en akustisk gitar i sidesetet på en trang Volvo Amazon. Han er en god skuespiller, denne Brenner, noe «Oslo 31. August» beviste til fulle.

Men jeg veit ikke helt jeg.

Men selve programideen «Hitlåtenes historie» har jeg for det første for meg at svenskene må ha lånt tilbake fra oss igjen. Også er jeg 99.99% sikker på at de klarer å lage noe bedre ut av den enn «vi» får til.

Første programmet i denne sesongen gikk forrige uke. Det handlet om en Coldplay-låt, så det gadd jeg ikke sjekke ut. Men i kveld klokken 21:30 på SVT2 derimot …

Jepp! «Buffalo Stance», altså. Eller «Looking Good Diving With the Wild Bunch», som teaseren kan informere oss om at var den opprinnelige tittelen. Kanskje ikke fullt så catchy.

Den ville gjengen i den opprinnelige tittelen henspiller på kollektivet Wild Bunch, en gjeng DJer, rappere, musikere, vokalister og produsenter fra Bristol som senere og hver for seg skulle sette preg på hele nittitallet.

Både Massive Attack, Tricky og Nellee Hooper (bl.a. Soul II Soul) var i kjernen av denne gjengen. Og i utkanten, i den utvida kretsen et sted: Neneh Cherry.

Et bevis på Nenehs udiskutable talent til å omgi seg med de rette folkene til rett tid. Dét er faktisk et reelt og ofte undervurdert talent. Hele karrierer, og stor (pop)kunst, kan bygges opp rundt dette talentet, og ikke nødvendigvis så mye annet. bare se på Madonna! Og apropos dette talentet får vi i kveldens program også møte «stjärnstylisten Judy Blame» – som bør ha en ting eller ti å svare for i denne anledningen, ærlig talt.

Samt låtens produsent, i ettertid noe underkjente Tim Simenon AKA Bomb The Bass. «The names have been changed to protect the innocent …»

Flere tv-tips fra Martin Bjørnersen:
1. januar: «Gainsbourg»
2. januar: «Broen»