En høyst betimelig debatt raser over Norges land om dagen – og selv om det er litt vanskelig å være fullt ut orientert, forstår vi at det handler om hvem som skal ha det øverste kreative ansvaret for NRKs dramaserier.

NRK Dramas omstridte sjef Hans Rossiné mener det bør være forfatteren, og presenterte i Dagbladet i midten av november en plan for å gi manusforfatteren mer makt enn før, både når det gjelder valg av skuespillere og regissører, samt å ha et tett samarbeid med produsenten underveis.

Etterpå har det blitt masse bråk og debatt, både om Rossiné som person og faglige innvendinger fra snurte regissører.

Kanskje alle de involverte aktørene burde sette seg sammen i NRK-kantina med denne dokumentaren?

Slashfilm gjør oss nemlig oppmerksom på dokumentarfilmen «Showrunners», som består av intervjuer med noen av USAs fremste tv-serieskapere. Sjekk ny trailer her:

Her forteller folk som Joss Whedon («Buffy»), J.J. Abrams («Alias»), Vince Gilligan («Breaking Bad»), Terence Winter («Boardwalk Empire») og Damon Lindelof («Lost») om sine arbeidsmetoder og utfordringene ved å være øverste kreative ansvarlige for en omfattende tv-serieproduksjon.

Det låter kanskje tørt, men showrunner-rollen er på langt nær like gjennomdokumentert som for eksempel filmregissøren er – og med tv-serienes kreative statusheving de siste årene, er det garantert en viss nerdeinteresse for en slik dokumentar.

«Showrunners» er forresten ikke helt ferdig, og selv om alle intervjuene er gjort trenger filmskaperne fremdeles penger til klipping og postproduksjon.

De prøver nå å skaffe midler via Kickstarter, så hvis du er interessert i å bidra eller vil lese mer kan du gjøre det her.