Landets kommersielle allmenkringkaster har hatt fullt trøkk på originale dramaserier de siste åra, og etter «Frikjent» og «Okkupert» kan dette bli den neste storsatsingen:

En ambisiøs tv-serie om Roald Amundsen, Robert F. Scott og det episke kappløpet mellom Norge og Storbritannia om å være først til klodens sydligste punkt.

– Det stemmer at vi jobber med å utvikle en tv-serie om denne historien. Forhåpentlig kan det bli en ny, stor tv-serie på TV 2 om et år eller to, sier kanalens dramasjef Christopher Haug til Filter Film og TV.

– Dte er en historie de fleste kjenner til, men det ligger mer i den enn de fleste vet, legger han til.

Tenker internasjonalt

Han har ikke alliert seg med hvem som helst i utviklingen av prosjektet, men med Per-Olav Sørensen, regissøren som skapte de enorme seersuksessene «Halvbroren» og «Kampen om tungtvannet»  og snart har premiere på Aksel Hennie-serien «Nobel» for NRK. De er nå i researchfasen, og regner med å snart begynne å skrive manus.

– Vi har lenge hatt lyst til å jobbe med Per-Olav, og det var han som kom med forslaget om å ta fatt i historien om Amundsen og Scott. Hvilken rolle Per-Olav vil få, er det for tidlig å si noe om, men den blir sentral, sier Haug.

Christopher Haug, TV 2s dramasjef. Foto: TV 2
Christopher Haug, TV 2s dramasjef. Foto: TV 2

Og med en fortelling som er like etset inn i den nasjonale bevisstheten i Storbritannia som i Norge, er det naturligvis for smått å bare tenke norsk.

– Det er åpning for at dette kan bli en internasjonal serie. Det er en historie som står sterkt både i Norge og England, så det er ikke å ta munnen for full å si at det kan bli et samarbeid. Med alle forbehold, så klart, for ingenting er formalisert på dette tidspunktet, sier dramasjefen.

Lite filmet

Det var sommeren 1910 at Roald Amundsen satte ut fra Kristiania med skuta Fram – offisielt i et forsøk på å nå Nordpolen, som uheldigvis var nådd av briter mens nordmannen fortsatt holdt på med planlegging.

Han snudde derfor snuta sørover, seilte hele veien ned Atlanterhavet, ankret opp ved iskanten og gikk på ski med hundesleder og mannskap innover Antarktis, vel vitende om at den britiske ekspedisjonen til Robert F. Scott var på vei et annet sted på kontinentet.

Amundsen nådde polpunktet den 14. desember og fikk både seg selv og mennene trygt hjem til Norge, der de ble hyllet som helter av den unge nasjonen. Scott nådde polpunktet 34 dager senere og registrerte med stiv overleppe det norske flagget plantet i isen.

Scott og sine menn på polpunktet. (Foto: Lawrence Oates
Scott og sine menn på polpunktet. Foto: Lawrence Oates

Hele den britiske ekspedisjonen omkom på vei tilbake.

Mange om beinet

Den høydramatiske fortellingen er merkelig uberørt av filmskaperhender, til tross for en minneverdig NRK/BBC-serie fra 1984 med Sverre Anker Ousdal i hovedrollen.

Det er imidlertid flere prosjekter under utvikling, deriblant en Hollywood-variant med Matt Damon og Ben Affleck.

Her hjemme vet vi at det har vært puslet med Amundsen-film hos både Nordisk Film, som ifølge VG har koplet på Andre «Trolljegeren» Øvredal som regissør; hos Friland, som ifølge Rushprint vil ha Roar «Bølgen» Uthaug som regissør, og hos Motion Blur, som ifølge NRK har sett for seg Espen Sandberg og Joachim Rønning i registolene.

– Jeg kjenner ikke disse prosjektene godt, men det er jo filmer, mens vi vil lage tv-serie. Og i denne fortellingen er det så mye god drama-mat at vi er glade for at vi kan bruke serieformatet til å fordype oss skikkelig i karakterene og fortelle historien på en ordentlig måte, sier Christopher Haug.