Blir «Frikjent» det neste store nordiske dramaet, spør The Hollywood Reporter – og svarer langt på vei bekreftende på sitt eget spørsmål.

Det anerkjente nettstedet er på tv-messa Mipcom i Cannes, og har sett serier som NRKs «Mammon», Jo Nesbøs «Okkupert», den svenske thrillerserien «Jordskott» og det svensk-amerikanske politidramaet i «100 Code» – alle sammen serier som er blitt kjøpt opp av internasjonale distributører.

Men «Frikjent» skiller seg positivt ut, skriver nettstedet om den kommende TV 2-serien:

– Serien tar elementer fra den nordiske noir-tradisjonen og blander dem med den langt eldre skandinaviske tradisjonen med eksistensielt drama, med linjer til verkene til Ingmar Bergman og Henrik Ibsen, skriver The Hollywood Reporter.

I  «Frikjent» spiller Nicolai Cleve Broch hovedrollen som Aksel Borgen – en businessmann som etter tjue år i Asia returnerer til hjembyen, der han i sin tid ble frikjent for drapet på kjæresten. En dom mange lokale fortsatt mener ikke holdt vann.

Serien, som ble støttet med 9,7 millioner av Filmfondet i fjor, er inspirert av Birgitte Tengs-saken – og kan vel også sies å ha likheter med den svært kritikerroste Sundance-serien «Rectify».

– Jeg ønsket at dette skulle være et karakterdrevet drama, og ikke bare et krimdrama, sier Siv Rajendram Eliassen – som har skapt serien sammen med Anna Bache-Wiig – til nettstedet.

– Det var ikke drapet som fascinerte meg, «hvem som gjorde det»-faktoren, men kampen om å bli frikjent, og å nok en gang bli godtatt av samfunnet. Anna og jeg tenkte ikke engang på krimdramaet, vi fant ikke ut hvem som faktisk gjorde det før to år inn i serieutviklingen.

De internasjonale rettighetene til «Frikjent» er plukket opp av en av verdens største innkjøpsselskaper i tv-markedet, FremantleMedia International –  noe som ifølge bransjenettstedet sier mye om hvilken retning tv-markedet er i ferd med å ta.

– Jeg tror ikke vi kunne gjort dette for ti år siden, sier seriens produsent Jonas Allen i Miso Film til THR:

– Det som startet i Sverige med serier som «Wallander» og deretter i Danmark med «Forbrytelsen» har nå beveget seg enda lengre. Med «Borgen» så vi at det er karakterene og ikke krim, som selger nå. Markedet er klart for å ta imot og akseptere en serie som «Frikjent», der du egentlig ikke trenger krimelementet. Forbrytelsen er egentlig bare en unnskyldning for å fortelle historien om disse folka.

Første sesong av «Frikjent» består av ti timeslange episoder, fordelt på de to regissørene Rune Denstad Langlo og Geir Henning Hopland, begynner på TV 2 i januar.