Lei «Tungrockens historie» her!

I 2005 presenterte Sam Dunn og produsentkollega Scot McFadyen «A Headbanger’s Journey», en personlig og sjarmerende reise gjennom Sam Dunns egne erfaringer som fan av hardrock, metal, tungrock, heavy metal eller hva du vil kalle det.

I motsetning til en rekke selvhøytidelige eller kritiske forsøk på å dokumentere denne utskjelte og elskede sjangere, hadde Dunn en jovial, avslappet og nostalgisk innfallsvinkel. Resultatet? En overraskende god debutdokumentar fra det canadiske teamet.

Noen år senere har de blitt de proffeste i gamet, med suverende dokuer som «Global Metal» (2008), Iron Maiden-filmen «Flight 666» (2009) og «Rush: Beyond The Lighted Stage» (2010) på CV-en.

Med «Tungrockens historie» (originaltittel «Metal Evolution») er de tilbake der de startet, men med et langt bredere nedslagsfelt enn «A Headbanger’s Journey». Gjennom 11 episoder – opprinnelig laget for VH1 Classic, bruker Dunn og McFadyen intervjuer med Alice Cooper, Lemmy fra Motörhead, Iron Maiden og ZZ Top til å forklare historien, mens nyere artister som Rage Against The Machine, Lamb Of God og Korn forteller om en nærere fortid.

«Tungrockens historie» er effektiv og fengende historiefortelling, og med Sam Dunns forklarende og tydelige guiding gjennom tungrockhistorien blir serien også interessant for den mer tilfeldig interesserte seer.

Serien er helt klart best når de tar for seg litt ukjente hendelser, som for eksempel opprørene på Woodstock i 1999. Limp Bizkit får ofte skylden for det som skjedde, og selv om de gjør det også her, får frontmann Fred Durst i hvert fall lov å prøve å forklare seg.

Det er også et fint grep at hver episode er delt inn i sjangre i stedet for at det er ren kronologi. «Pre-metal» er den første, hvor vi skal tilbake til gammaldags rock’n’roll, mens «Glam», «Thrash», «Nu metal» og «Progressive Metal» er noen av de andre.

Oppsummert? «Tungrockens historie» er en underholdende, upretensiøs, interessant og lærerik gjennomgange av tungrock og sjangerens mange avarter.

Les også: Flere musikkdokumentarer skulle vært som «Tungrockens historie»

Her er en liten episodeoversikt:

01 – «Pre Metal»
02 – «Early Metal Part 1: US Division»
03 – «Early Metal Part 2: UK Division»
04 – «New Wave of British Heavy Metal»
05 – «Glam»
06 – «Thrash»
07 – «Grunge»
08 – «Nu Metal»
09 – «Shock Rock»
10 – «Power Metal»
11 – «Progressive Metal»

Lei «Tungrockens historie» her!