For litt over tjue år siden tok den tidligere lavbudsjetts-splatter-regissøren Peter Jackson på seg en av filmindustriens største produksjoner: Den massive «Ringenes herre»-trilogien (som spoiles litt lenger ned i denne saken).

Det betalte seg. De tre filmene, som kom ut i 2001, 2002 og 2003, ble enorme kassasuksesser, raket inn Oscar-priser, skapte malen for moderne mega-franchiser og etablerte New Zealand som filminnspillingsnasjon (i følge en forskningsrapport var 1 av 160 borgere i øynasjonen på ett eller annet tidspunkt involvert i produksjonen de åtte årene den pågikk).

Men blockbusterne basert på J. R. R. Tolkiens klassiske fantasyroman kunne fort ha endt opp som en ganske annen historie, ifølge en ny bok av den britiske filmskribenten Ian Nathan.

Vurderte å kutte ut Saruman

I «Anything You Can Imagine: Peter Jackson & The Making of Middle-Earth» avdekker han at produsent Harvey Weinstein på et tidspunkt truet Jackson med å erstatte ham med Quentin Tarantino.

Slik det gjengis av den newzealandske nyhetsnettstedet Stuff, var det i forbindelse med Weinsteins krav om at filmprosjektet ble skåret ned til èn lang film, istedet for flere, at trusselen ble fremsatt.

Det har lenge vært kjent at Weinstein, som var prosjektets opprinnelige produsent (og i dag mest kjent for metoo-skandaler), og hans daværende produksjonsselskap Miramax ikke hadde finanser til å stable på beina den opprinnelige planen om å gjøre fantasyromanen til to filmer. Derfor ville de skjære ned manuset til beinet.

Peter Jackson bekrefter selv overfor Nathan at dette blant annet ville innebære at man droppet hendelsene i borgen Helms kløft, som er blant det mest spektakulære i det som endte som den midterste filmen i trilogien, «To tårn».

Det var dessuten snakk om å erstatte Farimir med Eowyn som Boromirs søster, og droppe balrogene. Selv Saruman skal ha vært vurdert kuttet fra filmen.

«Vi var bokstavelig talt garantert å skuffe hver eneste person som har lest boka», forteller Jackson til Ian Nathan, ifølge Stuff.

Satte hardt mot hardt

Uten Harvey Weinsteins egen kommentar til opplysningene – og det er ikke noe vi vil holde pusten mens vi venter på – er det naturligvis umulig å vite hvor alvorlig det var ment å gi fantasyprosjektet til mannen Weinstein løftet fram til gullpalme i Cannes for «Pulp Fiction», og siden har gått fra triumf til triumf med egenforfattede historier.

Men det skal også ha vært truet med å gi prosjektet til John Madden, som lagde «Shakespeare in Love» i 1998 og slik bidro til at produsenten fikk en Oscar-statuett på peishylla.

Til hans ære satte Jackson uansett hardt mot hardt, og nektet å lage filmen på de premissene Miramax satte opp.

Heldigvis fikk han selskapets velsignelse til å ta med seg prosjektet til andre produsenter, og etter noen ukers vandring mellom kontorbygningene i Los Angeles endte han hos New Line Cinema, som til alt overmål ba ham utvide fra to filmer til en trilogi. Senere ble det som kjent enda en trilogi, basert på «Hobbiten», og til sammen spilte de seks filmene inn nesten seks milliarder dollar på kino.

Nå utvikler New Line en påkosta tv-serie basert på Tolkien-universet, på oppdrag fra Amazon, muligens med Jackson som utøvende produsent og premiere på tampen av 2019.

Mens Quentin Tarantino ryktes å faktisk være i ferd inn i fantasy-sjangeren – på en måte – med sin kopling til en av de kommende Star Trek-filmene.

Harvey Weinstein, som ble avslørt som kvinneovergriper i artikler i The New Yorker og i New York Times i fjor høst, befinner seg fortsatt under rehabilitering. Han ble denne uka anmeldt av en av ofrene, skuespilleren Ashley Judd, som hevder at hennes motstand mot hans tilnærmelser kostet henne en rolle i nettopp «Ringenes herre». Jackson bekreftet i fjor at han unnlot å caste både Judd og Mira Sorvino i filmserien fordi Weinstein hadde advart ham mot dem.