• Denne episoden av «True Blood» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Jason joiner Fuck Fanger Police Force, Pam og Eric fighter «Gladiator»-style, guvernøren sprer vampyr-AIDS, mens Bill begir seg ut i solskinnet. Så her skjer det saker. Dette er ukens «True Blood»-recap, med alt det medfører av spoilers, pupper og avkuttede hoder! Nå får vi endelig svaret på hvem av seriens faste figurer som stempler ut, og det er neppe den (eller dem) du trodde.

I alle fall ikke noen av dem jeg mistenkte, og det er jo kult at «True Blood» fortsatt har evnen til å overraske. Ingen trodde vel egentlig at Sookie (Anna Paquin) ville bli druknet av besatte Lafayette (Nelsan Ellis), selv om det unektelig hadde vært en spennende vending.

Ville det vært mulig for «True Blood» å fortsette uten Sookie? På dette tidspunktet tipper jeg: ja. Men hun blir selvsagt reddet i siste liten av Warlow (Rob Kazinsky), som zapper ut den onde pappa–ånden av Lafayette med fe–lynet sitt. Ja, det var en rar setning.

Sookie formaner ånden til sin avdøde pappa om å vennligst «get the fuck out of my life… forever!». Pappa gråter litt og går slukøret sin vei til… hvor det nå er lumpne ånder går til. Sikkert himmelen, sammen med alle de andre fordomsfulle kjipingene.

Mer spennende er utfallet av gladiatorkampen mellom Eric Northman (Alexander Skarsgård) og Pam (Kristin Bauer van Straten). Guvernør Truman Burrell (Arliss Howard) og det blonde rivjernet Sarah Newlin (Anna Camp) er skuffet over mangelen på action: «You assured me this would be violent!» – men psykologen Finn (Pruitt Taylor Vince) forsikrer dem om at dette kommer bli livlig.

Stemmer bra. Pam er ikke så rent lite sjalu over at Eric skapte en ny vampyr med guvernørdatteren Willa, noe som i hennes øyne er vampyr–motsvarigheten til utroskap. Etter litt dangling i vaiere i «Matrix»–på–sparebluss–stil overrasker de alle ved å lynraskt angripe vaktene som står klare til å drepe dem.

Jeg visste ikke engang at Pam kunne fly, men hun spidder en av vaktene rett inn i speilglassruta med den spisse pinnen sin, bare noen centimeter foran fjeset til guvernøren. «Are you not entertained?!». Finn synes dette er kjempefascinerende, guvernøren ser nesten litt kåt ut, Steve Newlin (Michael McMillan) ser skikkelig skuffet ut, mens ekskona Sarah skriker sjokkert.

Eric kikker inn i hulet i speilglassruta, og får øye på Steve – som klynker at han ikke har noe med dette å gjøre, og ble uansett tvunget til å gjøre det. Steve er, som ekskona akkurat har påpekt, alltid en feig fitte. Og dette er en kul start!

Nå som Warlow har reddet Sookie blir han kalt tilbake av Billith, som får ham til å spy opp en anselig mengde blod for å vise at han/hun/de mener alvor. Sookie har en bedre ide, og teleporterer dem begge til feenes rike. Dette gjør Bill (Stephen Moyer) skikkelig forvirra, siden han er vant til å få viljen sin nå for tiden.

Han får ikke mye støtte av Jessica (Deborah Ann Woll), som har stukket av. Vel, hun stakk egentlig av i forrige episode for å få trøst av Jason Stackhouse (Ryan Kwanten), men ble isteden buret inn i vampyr–konsentrasjonsleiren av en veldig vonbroten Sarah Newlin.

Så nå er hele gjengen fra Bills dommedagsvisjon samlet på et sted, og er klare til å bli grillet i hjel. «It’s happening!», som Bill teatralsk deklamerer. Virker som alle er litt lei ham nå. Ikke engang Lilith gidder å svare på henvendelsene hans, som går rett til vampyrgud-voicemailen hennes. Den lille profeten er fryktelig frustrert.

Jason har oppsøkt et LAVTF–senter for å bli rekruttert inn i guvernørens antivampyrstyrker. Han forteller intervjueren ivrig at: «Every minute you waste not fast–tracking me onto this Fuck Fanger Police Force, is a minute wasted where I’m not out there fucking some fangers up!».

Intervjueren kan styre seg for den ramsalte språkbruken, men er imponert over Jasons kunnskaper om vampyrer – og entusiasme for å drepe dem. Alt er naturligvis bare skuespill, siden Jason utelukkende lar seg rekruttere i håp om å kunne redde Jessica. Så han har virkelig snudd totalt på dette feltet igjen.

For bare noen episoder siden var Jason overbevist om at alle vampyrer måtte utslettes, men nå mener han at guvernørens fotsoldater er «racist fucks». Og det er de jo, selv om vampyrene sannelig har gjort nok ugagn til å provosere frem dette hatet.

Sam (Sam Trammell) og Nicole (Jurnee Smollett–Bell) krangler videre. Denne gangen om Emma, som nok en gang er lukket inne i et annet rom sånn at barneskuespilleren Chloe Noelle kan fortsette skolegangen sin. Dette er fortsatt den desidert mest kjedelige sidehistorien i serien, så jeg håper virkelig at noe drastisk skjer med dem.

Det håper åpenbart også Alcide (Joe Manganiello), siden han oppsøker pappa Jackson (Robert Patrick) – som er travelt opptatt med å bolle den slitne varulv–gatepiken Jenny (Stacy Haiduk). Jackson gir motvillig den hissige sønnen romnummeret til Sam, Nicole og Emma, men de er for sent ute. Gjengen har allerede dratt, så det tar sikkert noen minutter før Alcide innhenter dem.

Inntil det skjer hopper vi videre til Sookie, som binder fast Warlow for å forhindre at han angriper henne når blodtørsten bli for stor. Hun skjønner ikke helt poenget med at han har ventet på henne i flere hundre år. «That is seriously fucked up!».

Warlow forsvarer seg med at kontrakten ble skrevet på den tiden arrangerte ekteskap var helt dagligdags. Han sverger på at hele kontrakten vil bli revet i stykker, og hvis Sookie ble hans ville Warlow aldri ha behov for å skade noen. Bakdelen er at Sookie må bli en vampyr. Noe som hadde vært en frisk vending en romanse som allerede begynner å bli en smule uinteressant.

Sheriff Andy (Chris Bauer) vokter over sin eneste gjenlevende fe–datter (Bailey Noble), som ikke har blitt nevneverdig eldre siden sist. Hun vil gjerne at pappa gir henne et navn før han drar på jobb, og det er jo et rimelig ønske. Andy foreslår Adilyn, etter en jente han kjente i oppveksten. Sånn at Adilyn skal huske de avdøde søstrene får hun dessuten tre mellomnavn.

Andy drar disse rett ut av baken sin: Braylin, Charlene og Danika. Bra stripper–navn. Fe–jenta er strålende fornøyd over å endelig ha blitt døpt, og det er jo på tide – siden hun tross alt har rundet tjue. Lurer på om hun er fullvoksen nå, eller om Braylin blir middelaldrende i løpet av en episode eller to. Jeg lurer også på hvor lang tid det går før Andy bare kaller henne ABCD.

Lafayette røyker jazztobakk og leker med limpistolen sin da Terry (Todd Lowe) banker på for å gi ham nøkkelen til en bankboks. Lafayette er skeptisk, men etter et lite raptusanfall prøver Terry seg med at: «I just think we have the kind of friendship where we can give each other keys, is all».

Terry oppfører seg enda rarere enn vanlig, og gir Lafayette en veldig ubekvem klem. Et siste farvel, siden Terry allerede har hyret inn militærkompisen Justin til å drepe ham. Lafayette ringer rett til kona hans, Arlene (Carrie Preston), som frykter at Terry planlegger å begå selvmord. «I feel it in my guts, and you know a woman’s guts are never wrong».

Bestevenninnen Holly (Lauren Bowles) har en glimrende løsning: hva om de får en vampyr til å hypnotisere Terry, sånn at han glemmer alle tanker om selvmord?

Guvernøren er i helt strålende humør, og har plassert Eric Northman i et lite bur som er Hannibal Lecter verdig. Han gleder seg skikkelig til å drepe den spydige svensken, som med et bedt smil lurer på om guvernøren fortsatt er litt sur fordi han forvandlet datteren hans til en vampyr.

Trumans svar er å trille inn Erics kosesøster Nora (Lucy Griffiths), som er spent fast på slags bord. Noen sekunder forvekslet jeg henne med guvernørdatteren Willa, men det hadde jo vært i overkant psykotisk selv for Truman Burrell. De to jentene er temmelig like, noe som muligens bare betyr at Eric har en greie for mørkhårede, bleke skjønnheter.

Siden guvernøren ikke kan få tilbake den elskede datteren sin, kan han jo trøste seg med å påføre Eric mest mulig smerte. «I want you to feel the same immeasurable loss. I want you to understand what it is like to lose part of who you are!». Tapet av datteren har åpenbart gjort guvernøren sprø som en havrekjeks.

Vampyrleirens svar på Dr. Mengele har kommet opp med et nytt serum, som han kaller «Hepatitt V», et slags super–HIV–virus. Nora får æren av å være prøvekaninen, og Eric er hjelpeløs vitne til at guvernørens onde kjemiker sprøyter viruset rett inn i halspulsåren hennes. Nora blir dødssyk, og svinner sakte hen med de gebrokne ordene «Jak elskar dik, bror».

Bill er desperat etter å komme i kontakt med Lilith, og tar ikke et hint. Så hans drastiske løsning er å få professor Takahashi (Keone Young) til å plassere ham i koma.

Mens blodet tappes ut av Bill får han besøk av de tre nakne blodjentene – som fører ham til Liliths sommereng. Hun er ikke superglad for å se ham, og kan fortelle: «The tyrant took your progeny, the blonde took our salvation». Med andre ord: Jessica er i klørne på den sprøyte gale guvernøren, mens Sookie stakk av med Warlow. Duh.

Bill blir irritabel: «I come seeking answers, and you just give me riddles!». Lilith liker ikke tonen hans, og er skuffet over sutringen. Bill blåser seg opp: «I disappoint you? You were the fuck up here! You chose the wrong fairy, and you died the true death because of your mistake! Everything going on here is all on you!».

På tide å jekke ned Bill et par hakk, så Lilith sender ham på dør: «The time to act is now. Do not come to me seeking answers again!».

Sam har kontaktet varulv–bestemor Martha (Dale Dickey), som sverger at hun vil ta vare på Emma, og frakte henne langt bort fra den hissige varulvflokken. Høres ut som en brillefin løsning for å få jenta ut av serien, og avslutte denne kjedelige sidehistorien en gang for alle. Men så kommer Alcide, som ikke er like overbevist.

Sam utfordrer hissigproppen: «You gonna kill us or not, huh? It’s your call, either way this shit ends tonight – ’cause I’m fuckin’ tired of it!». Det er vi alle, Sam. Det er vi alle. Alcide lar dem gå, men med en advarsel: «Sam, you’re dead, understand? You so much as show your face in Shreveport, Bon Temps, anywhere my pack can sniff you out – I ain’t gonna be there to protect you from them when you do».

Pappa Jackson er stolt over at sønnen for en gang skyld gjorde et riktig valg, selv om Alcide totalt har forandret personlighet i løpet av de siste episodene.

Holly har i mellomtiden tilkalt sin homofile vampyr–bekjent Matt for å hypnotisere bort selvmordstankene til Terry. Alle minner av tiden i det militære og krigen blir visket bort vekk. Alt Terry behøver å fokusere på nå er rollen som far, stefar, ektemann og kokk. Terry våkner opp glad, fornøyd og helt bekymringsløs.

Jason har infiltrert vampyr–konsentrasjonsleiren, og underholder soldatene med sine røverhistorier om hvordan han nærmest egenhendig ødela «The Authority»–hovedkvarteret i slutten av forrige sesong. Alle er mektig imponerte, helt til Sarah spaserer inn og får øye på Jason.

Hun er ikke særlig keen på å få rullet opp deres intense sidesprang, uansett hvor mye deres kosestund var sanksjonert av Gud i himmelen – så i et sjeldent utslag av god dømmekraft forteller Jason at han kjenner henne igjen… fra TV.

Sarah ønsker en liten alvorsprat med den nye rekrutten på tomannshånd, men Jason tar overtaket så fort hun spør hva i helvete han prøver seg på.

«Grabbing you by your pretty, little Texas balls! I’m getting Jessica out of here, If you’re even thinking about telling them who I am, I’ll tell ’em all about you and me and what a whore for Christ you are! Then the governor will throw your ass out on the streets real quick, and you can say bye–bye to all this. And all this is pretty fuckin’ sick, so I figure it must have been your idea! Are we clear?».

Sarah hører ham høyt og tydelig, mens hun sikkert pønsker på en søt hevn.

Willa (Amelia Rose Blair) har en prat med pappa Truman, som hun skjeller ut som «a pussy whipped motherfucker». Litt vonbroten over at pappas elskerinne skjøt henne rett i ryggen, og fraktet henne til vampyr–fengselet.

Guvernøren har fortsatt ambisjoner om å reparere datteren, og kurere vampyrismen hennes. Willa fnyser foraktfullt av faren, og forlanger at hun blir tatt ut av luksus–isolat. Hun vil bli behandlet på samme måte som de andre vampyrene.

Bill våkner opp fra koma, akkurat i tide til å se en nyhetssending på TV, som annonserer at staten Louisiana har inngått et samarbeid med produsentene av Tru Blood. Alle blodsugeres favorittdrikk nummer to, etter mennesker. En perfekt måte å spre guvernørens vampyr–AIDS, sikkert.

Bill skjønner tegninga, drikker det som finnes av Warlows blod – og tar en spasertur ut i solskinnet for å redde Jessica. Denne gangen ender han ikke opp med å bli grillet som en gråtende bitch. Litt synd, for det var veldig gøyalt sist gang han prøvde det samme.

Sarah Newlin pønsker på lumpne ting igjen, og har tilkalt Jason: «I know how tough first days on the job can be. I mean, if I was you I’d probably be thinkin’ all kinds of thoughts. Like «what have I gotten myself into?», and «I don’t belong here!». «What if this was all a big mistake?». That’s why I decided to do a little something to make you feel like part of the team».

Sarah klarer ikke å skjule sin fnisete skadefryd. Jason får lov til å bevitne «kopulasjonsstudiene», der forskerne studerer vampyrenes sexvaner. Jason sliter med å skjønne hva «kopulasjon» betyr, men oppdager det så fort han ser Jessica. Hun blir ført inn i samme rom som en halvnaken, langhåret vampyr–hønk ved navn James (Luke Grimes).

Vampyren er imidlertid ikke interessert i å voldta Jessica, uansett hvor mye Sarah torturerer ham med ultrafiolett lys. Dette var åpenbart bare en advarsel om hva Sarah kan finne på hvis Jason utfordrer henne igjen. Kunne tross alt ha gått mye verre, dette her.

Terry oppfører seg veldig lydig, og Arlene har aldri vært lykkeligere. Dette er jo alle damers ultimate drøm: en mann som er hjernevasket etter deres spesifikke ønsker, og går ut med søppelet uten å bli spurt. Ha ha, am I right, ladies? Beklager.

Vel, lykken blir veldig kortvarig. Like etterpå blir Terry skutt rett ned, men i halsen – ikke hodet. Noe som antyder at krigskompisen Justin har blitt litt rusten siden sist. Terry dør allikevel i armene på Arlene, og det er jo skikkelig trist. Terry er ikke den jeg trodde/håpet ville bli drept denne sesongen, men sånn er livet. Hvil i fred, gamle kompis. Du har bare deg selv å skylde.

Lurer på om det du har gjemt i oppbevaringsboksen vil legitimere at du ikke lenger er med oss. Tvilsomt.

Guvernøren leser høyt fra det nye testamentet, for å understreke at han har blitt litt smårar. Men så får han besøk av Bill, som tilsynelatende er udødelig. Han får guvernørens livvakter til å skyte i hjel hverandre med ren tankekraft, et imponerende triks som gjør guvernøren skikkelig bestyrtet: «Goodness, how are you doing this in the day time?!».

Vel, med hjelp av fe-blod og guddommelige krefter, men det er ikke viktig akkurat nå. Den fanatiske guvernøren hevder at han gladelig ofrer livet som martyr for saken – og den saken er utryddelsen av hele vampyrrasen. Kampen fortsetter jo videre uavhengig av guvernøren, så han er ikke redd. «Cut off a head, and another one will take its place!».

Bill bestemmer seg for å teste ut om guvernørens teori stemmer… og røsker hodet av ham! Wow. Den så jeg ikke komme, i det hele tatt! Guvernør Truman Burrell gror ikke et nytt hode, og forblir veldig død – mens Bill plasserer skolten hans på sokkelen til en statue. Jøjje.

Inni vampyr–konsentrasjonsleiren blir Willa tilkalt av Eric, som fortsatt er tvunget til å bevitne at søsteren Nora sakte infiseres av (den nylig avdøde) guvernørens vampyr–virus.

Willa hypnotiserer den slibrige Gestaposoldaten som prøvde å overtale henne til å (*host) slikke ballene hans i forrige episode. Jeg tipper han angrer på at han ikke tok på seg de vampyrsikre kontaktlinsene før han dro på jobb i dag, noe som sikkert er i strid med reglementet. Du kan vente deg en skikkelig reprimande, min gode mann!

Willa klarer uansett å befri Eric, som tar på seg uniformen til den sleske vakten (lurer på om Alexander Skarsgård fikk en flashback til «Generation Kill» under opptakene av denne scenen), og kler Nora i en legefrakk. Hun er slett ikke i bra form, og klarer knapt å holde seg oppreist.

På veien får Eric bekreftet at guvernørens medhjelpere er travelt opptatt med å blande inn vampyr–AIDS i den nye sendingen av Tru Blood–flasker, akkurat som forventet. Planen er å befri Pam, Jessica og Tara, men det gjenstår å se om dette bare er opptakten til Bills visjoner om at de alle blir grillet. Og det får vi tidligst se i neste episode.

I mellomtiden, i fe-riket, syter Warlow over hvor kjipt det er å være ensom i fem tusen år, mens Sookie klager over at hun har et rykte som byens løsaktige vampyrelsker–tøs. En «danger whore» som er hektet på farlige menn, og stadig kaster seg rett i armene på fyrer som ender opp med å såre henne. Warlow er bare den siste i rekken, etter Bill og Eric.

Vel, tre vampyrer er jo tross alt ikke særlig mye. Sookie fe–sikrer repet Warlow er bundet fast med: «I might be a whore, but I ain’t stupid» (nok et sitat verdig en egen T-skjorte) – før hun lar Warlow drikke blodet hennes. Vel, smarte jenter sier «I am not stupid» fremfor «I ain’t», men Sookie er jo tross alt fra sørstatene.

Warlow drikker seg mett, og etterpå drikker hun blodet hans mens musikken sveller opp. Deretter boller de hardt og grundig så fe-lyset gnistrer! Så episoden ender med et skikkelig bang.

At guvernøren prøver å infisere alle Tru Blood–drikkere med vampyr–AIDS er muligens en «gay rights»–metafor for mye, og vil sikkert gi vann på mølla for konspirasjonsteoretikere som hevder at HIV–viruset ble skapt av konservative maktmenn.

Blant dem som har hevdet at AIDS er menneskeskapt finner vi bl.a. Spike Lee, Bill Cosby, Tupac Shakur og Steven Seagal. Sistnevnte prøvde på nittitallet å få laget en actionthriller om dette temaet, som av åpenbare årsaker ble skrinlagt. Det er fullt av videoer om dette paranoide temaet på interwebben, men jeg vil nok ikke tatt dem veldig seriøst – uansett hvor saklige argumentene høres ut:

Dette var langt fra sesongens sterkeste episode, men det skjedde sannelig mye rart. Nå som guvernøren er død ser det ut til at Sarah Newlin ligger an til å bli sesongens store skurk, og det er helt greit for min del.

Hun er en morsom, skrullete dame med flere interessante grånyanser. Ingen tvil om at dette er en av de livligste, tetteste og mest underholdende sesongene av «True Blood» på lenge, men helhetsinntrykket står og faller på hva som skjer videre. Og det finner vi først ut neste uke, selv om traileren som ble sluppet for noen dager siden på Comic-Con gir oss noen klare hint:


BESTE REPLIKK: Som vanlig har Jason Stackhouse de fleste gullkornene: «Every minute you waste not fast–tracking me onto this Fuck Fanger Police Force, is a minute wasted where I’m not out there fucking some fangers up!».

BESTE ØYEBLIKK: Bill røsker hodet av guvernøren, etter å ha tvunget livvaktene hans til å skyte hverandre. Lenge siden sist Bill har fått mulighet til å være en boss, så det unner vi ham.

VERSTE ØYEBLIKK: Alt som involverer Sam, Nicole, Emma og Alcide, så vi får håpe denne historien tar en helt ny vending nå. Også skuffende at Rutger Hauer fortsatt er fraværende.

FERSKE FOLK: Bare den følsomme vampyr-hønken James, så vidt jeg kunne se. Det er sannelig nok av folk som kjemper om oppmerksomheten her uansett.

R.I.P.: En av guvernørens soldater blir slaktet av Eric og Pam. Seks av guvernørens personlige livvakter skyter hverandre etter ordre fra Bill, mens Truman Burrell mister hodet. Gøy, uansett hvor mye vi har sans for den dyktige karakterskuespilleren Arliss Howard. Men fremfor alle: Terry blir skutt i hjel, og forsvinner ut av serien etter å ha vært med siden starten. En av de mest godhjertede, harmløse, medmenneskelige personene i hele serien, som hadde fortjent mer å gjøre de siste sesongene. Triste greier.

SEX: Den prostituerte varulven Jenny viser det aller meste igjen, mens hun gomler kylling rett fra KFC–spannet. En sofistikert skjønnhet. Liliths blod–babes sprader nakne rundt igjen, mens Anna Paquin viser pupper og sprettrumpe mens hun har seg med Warlow.

GØRR: En av guvernørens stormtroopers blir brutalt spiddet rett i hjertet. Terry blir skutt i halsen så blodet spruter. Truman Burrell får som nevnt hodet avrevet.

DEADPOOL: Vel, Terry var nok personen forhåndsomtalene hintet om, da vi fikk antydet at en av de faste figurene ville stryke med denne sesongen. Vi holder allikevel døren på gløtt for at flere vil forsvinne i løpet av de neste episodene. Nora ligger for eksempel veldig dårlig an.

FORHOLDSVIS FUN FACTS:

Ukens episode har tittelen «Don’t You Feel Me», som er tatt fra låta av en artist ved navn Damon. Personlig har jeg aldri hørt om hverken sangen eller sangeren, men den ble sluppet i 1969 – og kan høres i sin helhet her:

Store deler av «True Blood»-teamet dukket nylig opp på nerdefesten Comic-Con, og her er amatøropptak fra panelet deres. Del 1:

Del 2:

Del 3:

Til slutt, her er en rask promo for Steve Newlins nye guidebok om vampyrer og andre sataniske skapninger:

KARAKTER: 7 av 10 avrevne guvernørhoder.

  • Denne episoden av «True Blood» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Les også tidligere recaps av «True Blood»:
Episode 01: Kill Bill, varulvtrekant og heady fucking shit
Episode 02:
 Menneskene biter tilbake og alle skal brenne!
Episode 03:
 Sick, sick, sick shit!
Episode 04: Nå i Smell-O-Rama!
Episode 05: En booty call beordret av Gud!