• Denne episoden av «True Blood» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Sommerukene flyr kjapt avgårde, og nå har vi allerede kommet til fjerde episode av «True Blood», som er mer humoristisk enn de tre første. Forholdsvis fri for tungsinn og mørke greier, men med desto større fokus på odører. Som vanlig starter vi opp akkurat der den forrige episoden sluttet: mens Sookie (Anna Paquin) prøver å gjenopplive broren Jason (Ryan Kwanten) med hjelp av Warlo… Eh, Ben (Rob Kazinsky).

Og akkurat som forventet viser han seg å være en vampyr, som gir bevisstløse Jason litt av vampyrblodet sitt.

I mellomtiden har bestefar Niall (Rutger Hauer) en alvorsprat med Nora (Lucy Griffiths). Hun har oppdaget at vampyr–bibelen er dårlig oversatt, og at Warlow er den eneste som kan drepe Lilith. Kunne vært kult å få Nora til å studere menneske-Bibelen, sånn at hun også kan fortelle oss om alle feiloversettelsene og logiske bristene der, også. Hadde nok tatt sin tid.

Nora er uansett travelt opptatt med å snuse på Rutger Hauer: «Oh my fuck, you smell amazing!» – og det gjør han jo. Fordi han tar mye badstue og drikker Guinness:

Innen Nora rekker å beundre Nialls fe-dufter zapper bestefar henne langt til værs med hånd-lynet sitt. Ganske gøy. Særlig fordi hun deiser i bakken bare noen meter unna guvernør Burrells antivampyr–stormtroopers – som plaffer Nora rett ned, og pågriper henne.

Etter at Sookie har ringt etter ambulanse spretter Jason opp, full av liv og frisk som friskus.

Vampyrblod gjør virkelig susen. Ben unnskylder seg, etter at han har flørtet litt med Sookie. Flaks for ham at Jason ikke husker noe om vampyrblodet, sånn at Ben slipper å bli outet som Warlow riktig ennå. Vi får forresten aldri vite hva som skjer med ambulansen Sookie tilkalte.

Varulvklanen har lekt med maten, og likene av «The US Vampire Unity Society»-frikerne ligger strødd rundt med tarmene ute. Alcide (Joe Manganiello) ser misfornøyd ut, mens den dominerende kjæresten Rikki (Kelly Overton) har påtatt seg ansvaret for å finne Nicole Wright (Jurnee Smollett) – som er den eneste overlevende i denne massakren.

Varulv–bestemor Martha (Dale Dickey) oppdager forferdet at shapeshifter–barnebarnet Emma er borte, og hun kan «kjenne lukten» av Sam Merlotte. Dette er en så aromabasert episode at vi burde ha fått utdelt luktekort. Skjorteløse Sam redder den sårede Nicole, og Lafayette (Nelsan Ellis) står klar med bilen, sånn at de kan stikke av før de iltre varulvene innhenter dem.

Og der kom endelig det velkjente panikkskriket til hønsehjernen Ginger (Tara Buck), som så vidt har rukket å ta ut hårrullene da guvernørens fotsoldater kaster inn antivampyr-tåregassen og sparker inn døren hennes. Burrell (Arliss Howard) sprader inn i leiligheten og beordrer soldatene til å bure henne inne i vampyr–konsentrasjonsleiren. Begynner å bli folksomt der.

Dette leder til enda mer hyling fra Ginger, naturligvis. Burrell er rasende over at datteren fortsatt er borte vekk, og fortsatt i klørne på Eric Northman (Alexander Skarsgård). Så rasende at han slår knyttneven rett i en dør, knuser hånden og klynker som en drittunge.

Eric mistet guvernørdatteren Willa (Amelia Rose Blaire) i forrige episode, da plagsomme Tara (Rutina Wesley) stakk av med henne. Men nå har han og Pam (Kristin Bauer Van Straten) sporet opp Tara i kloakknettet. Hun hevder trassig at:«You’re never gonna get her!». Det tar Eric rundt fem sekunder å få henne til å ombestemme seg, og fortelle hvor Willa har gjemt seg.

Stakkars Terry (Todd Lowe) blir plaget av de uoppdragne fe–niesene sine, som holder seg på omtrent samme alder som i siste episode.

De fnisete småjentene morer seg med å rote rundt i hodet hans, og har oppdaget at han drepte kompisen Patrick. «You shot your friend, we know your secret. His brains came out, you’re a killer!». Lumpne, nebbete småjentene!

Ja, Terry skjøt kompisen sin rett i hodet, på grunn av den muslimske røykånden, og alt det der. Men jeg håper virkelig ikke at denne poengløse sidehistorien blir et tema i denne sesongen, også. Det var ille nok at kona til Patrick dukket opp for et par episoder siden.

Før alt dette utarter seg til munnhuggeri kommer heldigvis pappa Andy (Chris Bauer) til unnsetning, og skyfler jentene til køys: «Come on, it’s time for bed, anyhow. You ain’t slept since you were three».Etter noen minutter i loppekassa vokser plutselig jentene seg… eh, modne. Veldig modne.

Den lyden du hørte var pedofile verden rundt som skrudde over til en annen kanal, for å finne noe med turnøvelser. Fortrinnsvis med ball eller skranke. De kjønnsmodne fe–pikene har plutselig fått nye pysjamaser, også. Pussig. «Holy fuck, look at my boobs!».Ja, la oss bare se på dem i stillhet noen sekunder.

Jentene raider klesskapet til Arlene, og sniker seg ut på jakt etter fest. Like i nærheten spaner Bill (Stephen Moyer) og Jessica (Deborah Ann Woll) på jentene, litt forundret over hvor frodige de plutselig har blitt. Bill er mer opptatt av hvordan de lukter – så ta frem luktekortene alle sammen, og skrap nummer 5. Ah, lavendel og honning. Kjønnsmodne fe–piker lukter lavendel og honning. Mmm.

De frekke fe–tøsene stjeler sheriff–bilen til pappa, og de har på en eller annen måte lært seg å kjøre. Feenes biologiske lynutvikling er forunderlige greier. Mens pikene svinser inn i en døgnåpen spritbutikk for å kjøpe øl følger Jessica etter.

Jessica redder dem dessuten fra den slibrige ekspeditøren, med hjelp av god, gammeldags vampyr–hypnose. BFF, bitches! Hun inviterer jentene hjem: «we can party there!», etter å ha lagt ut om hvor kult det er at de ikke har fått noen navn ennå. Lite overbevisende.

Fe–jenten stusser på at Jessica lukter rart, så frem med luktekortene igjen. Skrap nummer 7: isj, en blanding av gammel skinnjakke, møllkuler og appelsinjuice som har gått ut på datoen. Ikke sånn jeg forestilte meg at vampyrer luktet, egentlig. Jessica klarer allikevel å overtale de naive jentene til å bli med henne, selv etter at hun innrømmer at hun er en blodsuger.

Jason har sannelig fått så mye energi av vampyrblodet til han du vet, og har tatt 240 armhevninger på straken i dørkarmen. Mest sånn at damer og homser skal få sjansen til å nyte synet av fyrens muskuløse overkropp. Noe som nok en gang minner meg på at jeg må ta en tur på Sats en av disse dagene.

Sookie oppdager en bloddråpe på stuegulvet, og gjør det hendige blodanalyse–fe–trikset hun lærte av Niall. Hun tar oppdagelsen med fating og en rask «Motherfucker!».Tji–hi, voksenord er gøy. Senere har Jason en homoerotisk, våt barberings–drøm om Warlow/Ben (La oss bare kalle ham Benlow), sånt som jo lett kan skje etter at man har drukket vampyrblod. Skarp nummer 6: Gillette Foamy Lemon-Lime barberskum. Friskt!

Bill viser frem sin rikholdige samling av erotiske hjelpemidler til en av fe-pikene, som ser ut til å være keen på å miste jomfrudommen sin. Som guddommelig profet er Bill høyt hevet over sånt snusk, så han nøyer seg med å ta en liten blodprøve fra jenta – som han gir til Hido Takahashi (Keone «Cocksucker!» Young).

Professoren er innelåst i kjelleren til Bill, som nå huser et velutstyrt laboratorium. Poenget er som vi vet å skape en syntetisk versjon av fe–blodet, og «failiure is not an option».

Eric har sporet opp Willa til en nedlagt fornøyelsespark, der de har en liten samtale om hvor bedriten faren hennes er. Og det er han jo. Willa synes hun fortjener å få smake på blodet til Eric, så han bestemmer seg for å forvandle henne til en vampyr. Synd jenta er jomfru, og kommer til å slite med de samme samlivsproblemene som Jessica.

Willa blir tappet for blod på Erics særegent svenske sexytime-måte: «Everything your father put in you; his cowardice, his small mindedness, his hate – all of it will seep out. And into this vessel I will seed a millennium of wisdom, honor, life. You deserve to be one of us».

Eric røsker bort sølvkorset Willa har rundt halsen, og stikker det rett i halspulsåren. Han lar henne drikke seg god og mett. Tipper at Pam kommer til å ta alt dette med fatning, og sikkert arrangere en «velkommen som vampyr»–feiring til ære for Willa. Med kake og blodballonger.

I mellomtiden forvandler Sam seg til en hest for å frakte Nicole og Emma videre. Noe som er omtrent like fjollete som det høres ut. Sookie oppsøker Ben, og inviterer ham hjem på middag i et åpenbart forsøk på å finne ut mer om hvorfor han er en vampyr. Dog en vampyr som kan bevege seg ut i dagslys, så åpenbart en slags fe–blodsuger.

Og nei, jeg gidder ikke si noe mer om at han er Warlow på en stund, for det er så til de grader åpenbart at jeg har rett.

Sheriff Andy setter himmel og jord i bevegelse for å finne døtrene sine, men sliter litt med beskrivelsen i etterlysningen: fire kvinner i alderen ti til femti. Vekt: mellom 25 til 120 kilo. 120 til 210 centimeter høye. Burde være lett å finne.

Jason sliter litt med sin seksuelle identitet etter sin homoerotiske, våte vampyr–drøm om Ben, og prøver å snakke ut om tingene med bestefar Niall: «Even though you’re a fairy, you’re kind of a straight type of fairy, right? I mean, you have to be to have fairy kids. Have you ever had a dream that… ain’t so straight?». Du mener om Ryan Gosling? Helt normal.

Bestefar går inn i hjernen til Jason, og ser en oppsummering av drømmen. «That Ben is a handsome fella!». Jason synes det er rart at drømmen minner så mye om de han hadde etter å ha drukket vampyrblod, men feer får jo ikke folk til å drømme sånn?

Det går endelig en liten lyspære over hodet til Niall, som antar at det må være mulig for en vampyr å forvandle en fe til en blodsuger. Dette er så komplisert at det forårsaker en kortslutning i den lille hjernen til Jason.

Niall funderer: «I never imagined such a mongrel could exist, but if it did I suppose they might have both powers. A fairy vampire». Ja, de har til og med laget en hel filmserie om «fairy vampires». Den heter «The Twilight Saga». Bada-bom. Det går endelig opp for dem at Ben kan være Warlow, og Niall akter å drepe ham: «I want that fucker myself!».

Igjen får Rutger Hauer en gullstjerne for den eksentriske måten han uttaler replikkene, som nesten er på nivå med Christopher Walkens diksjon. Noen burde starte en underskriftskampanje for å få Walken med i neste sesong av «True Blood». Å få oppleve ham i verbal duell med Rutger Hauer hadde vært helt gloriøst, og etterpå kan de jo skyte hverandre i fjeset med fe–lyn. Ville sannelig ha vært bra TV!

Jason og Niall stjeler ekstranøkkelen til Bens motellrom, og smugtitter litt gjennom vinduet mens han kler av seg, før de stormer inn mens han er i dusjen. En sånn passelig gjennomtenkt plan. Niall røyer for anledningen på Sherlock Holmes–pipe, og er enda mer bustet på håret enn vanlig.

Etter en rask fekule-duell hypnotiserer Ben Jason med vampyr–glamour – og får ham til å glemme alt sammen, etter at han har sagt farvel til bestefar Niall. Dumt at Jason ikke tok på seg de vampyrsikre kontaktlinsene guvernøren sendte til sheriffkontoret.

Også interessant at Benlows aksent plutselig slår om til RADA–britisk, før han tømmer Niall for blod – som han spytter ut i badekaret. Betyr det at fe–vampyrer ikke kan drikke fe–blod? Håper virkelig at dette ikke betyr slutten for Rutger Hauer i serien!

Mens alt dette skjer forbereder Sookie middagsrett krydret med kolloidalt sølv, som hun skal servere til Benlow. Bestemors gamle resept. Dette New Age–vidundermiddelet selges som en kur mot alt fra kreft til HIV, men fungerer trolig best til å gi løgnaktige vampyrer interne blødninger. Deretter doller Sookie seg skikkelig opp, tar på sin fineste push–up–BH, og gjør seg klar for date.

Packmaster Alcide jager fortsatt Sam, Emma og navn, men han sender den frustrerte kjæresten Rikki hjem sammen med de andre meth–varulvene. Denne sidehistorien er såpass kjedelig at vi hopper rett tilbake til Chateau Billith. Frem med luktekortene, og skrap nummer 2: ah, «mahogany and rich, corinthian leather». Staselig.

Professor Takahashi oppdager elementer i fe-blodet han ikke engang har navn for, og sliter med å lage en syntetisk utgave av det. Krystallene i blodet er ustabile, og varer bare i noen sekunder før det forvandler seg til vanlig menneskeblod. Professoren blir ilter av arbeidsforholdene, men Bill roer tjukkasen ned ved å slenge ham opp i taket med tankekraft.

Litt vanskelig å jobbe videre i taket, men vitenskapelige gjennombrudd kommer jo ofte ut av vanskelige arbeidsforhold. Dr. Jonas Salk kom for eksempel opp med poliovaksinen etter å ha vært innelåst på sitt eget vannklosett i to uker. Et helt sant faktum jeg diktet opp akkurat nå.

Willa angriper sin nye tilværelse som vampyr med stor entusiasme, og oppfører seg omtrent som jeg gjorde første gangen jeg testet LSD: «Oh my God, it’s like everything is electric!»

Hun vil knulle, jage, danse i måneskinnet med blomster i håret. Så Eric sender henne rett hjem til pappa. «Let him see his own child turned into the thing that repulses him most».Willa er skikkelig skuffet: «Oh my God, you’re a fuckin’ monster!». Men det er jo hele planen til Eric: «Prove to your father that you’re not a monster. Make him understand that we were all once human.We are not to be hunted!».

Eric har vært blodsuger i tusen år, og Willa er angivelig den eneste vampyren han har skapt etter Pam – som sikkert kommer til å bli overbegeistret over å få en lillesøster. Akkurat nå har Pam nok med å finne et sted hun kan få en matbit sammen med Tara. Etter nok en kjedelig krangel skikker Tara av, og sekunder senere blir Pam skutt ned at guvernørens Gestapo–agenter.

De frakter henne sikkert til konsentrasjonsleiren sammen med de andre blodsugerne.

Sarah Newlin (Anna Camp) har selvfølgelig innledet et forhold til guvernør Burrell, og er akkurat i ferd med å fortelle ham «gode nyheter» (har hun en guvernørbolle i ovnen?) da kosen blir avbrutt av en annen god nyhet. Vel, på en måte. Guvernørens elskede datter er tilbake igjen, men han tar ikke dette med at Willa har blitt forvandlet til vampyr særlig bra.

Datteren starter talen sin med stor innlevelse: «You have to stop what you’re doing, daddy. You have to stop persecuting us. Us vampires. If you still love me, if you care about me at all, then you will call off your dogs. You will dismantle the LAVTF, and you will shut down that terrible camp!».

Truman lar seg nesten overtale, også. Helt til Willa mister besinnelsen av blodlukten fra pappas skadede hånd, og går til angrep. Kanskje Eric burde ha gitt henne et par dagers undervisning i blodsuger–selvbeherskelse før han sendte henne hjem? Sarah skyter Willa rett i ryggen med vampyrkuler, og presser ham til å sende datteren rett til leirskole. Snakk om ond stemor.

Benlow gjenoppliver Niall med vampyrblodet sitt, så det betyr forhåpentligvis at Rutger Hauer vender tilbake snart.

Benlow forteller at familien hans bodde side om side med Nialls klan, men like før Niall fødsel ble Ben forvandlet til vampyr. «The darkness in me, it battles with the light every second of my being. But even in the darkest day thousands of years ago, as I stood over the dust of my own mother and father, I couldn’t bear to kill a child». Han lot Niall leve for å sikre at blodlinjen fortsatte, og det blodet tilhører jo nå Sookie.

Benlow nøyer seg med å kaste Niall inn i portalhullet, før han drar til Sookie for å spise en bedre middag. Og eventuelt spise en bedre Sookie til dessert. I mellomtiden har Sam trøstesex med Nicole på et skittent hotellrom. Bare noen dager etter at Sams store kjærlighet Luna døde i armene hans, og Nicola har et infisert sår på benet – men hey, dem om det. Frem med luktekortet igjen, og skrap nummer 8: æsj, sursøt sårverk. Ekkelt, ass! Dette var en dårlig ide.

Benlow kommer for sent til middag, og ser ikke ut til å ta noen skade av Sookies frityrstekte kylling krydret med kolloidalt sølv. Sookie legger ut om hvor viktig det er for henne at hun kan stole på en potensiell kjæreste, trolig i et forsøk på å finne ut mer om hvem Ben egentlig er.

Men han er alt for smooth: «Here’s the thing. Everybody wants to be understood, right? When you found me by the side of the road I knew you understood me. I knew I understood you, and I knew it right away.Does this sound crazy to you?». Ja, litt. Men jeg er mest imponert over hvordan du klarer å skifte aksenter så fort. Og ikke minst hvordan du gikk fra å se ut som en studiomusiker for Rob Zombie, og til en velfrisert sørstatssjarmør over natten.

Jessica prøver desperat å stanse fe–jentene fra å forlate Chateau Billith, men selv ikke en runde med Wii kan forhindre at disse pikene vil hjem til pappa. Bare det at Bill har en Wii-konsoll er fascinerende i seg selv. Alt ender med at Jessica mister kontrollen, og jafser i seg en av jentene mens hun sultent påpeker: «You smell like honey!». Det visste vi jo allerede.

Andy er på sporet av døtrene, og Jason avhører den slibrige spritbutikk–ekspeditøren ved å slå ham hardt i ballene med en batong.

Politivold er, som ekspeditøren påpeker,«Not cool, man». Så fort Jason nevner at fe-blood er som «catnip» for vampyrer går det et lite lys opp for Andy, og han kjører i full fart til Bills hus. For sent. Jessica har allerede tømt dem alle for blod. Oopsi.

Sookie råkliner med Ben på sofaen, men alt er bare en avledningsmanøver. For helt til slutt hvisker hun: «Get the fuck off me or die, Warlow!», med en Dragonfairy–ball i hendene. That’s it for denne gangen. Kult at serien avslørte Warlows identitet på et såpass tidlig tidspunkt, og kult å få bekreftet at vi hadde rett hele tiden. Nå er det store spørsmålet hva Warlows egentlige motivasjoner er, og hvor «True Blood» går herfra.

Vil Bill forvandle fe-jentene til fe–vampyrer? Vil Niall komme seg ut av portalen sin? Og vil Pam og Willa ha et slagsmål i fellesdusjen i vampyr–fangeleiren, før de innleder en heftig vampyr–romanse bak murene? Eller har jeg bare sett alt for mange Linda Blair–filmer? Et par av disse spørsmålene får vi forhåpentligvis svar på neste uke. Ses da!

BESTE REPLIKK: Jason og Niall oppdager at Ben kan være Warlow:

Niall: «Unless… No, that’s unthinkable»
Jason: «No, no, no, no, no – spit it out!Tell me what you’re unthinking!».

BESTE ØYEBLIKK: Av en eller annen grunn fikk Nialls fe-lynskudd mot Nora meg til å flire mer enn det burde. Ren vampyr–slapstick!

VERSTE ØYEBLIKK: Sam og gjengens flukt fra varulvene begynner allerede å bli så gørr kjedelig at satireblekka The Onion gjør narr av dem. Det eneste som kan redde inn denne sidehistorien litt er om Nicole blir forvandlet til en varulv.

Dessuten skikkelig trist at det ser ut til at Rutger Hauer er ute av serien for nå, selv om han sikkert dukker opp igjen på et senere tidspunkt.

FERSKE FOLK: Vel, fe–jentene har plutselig blitt voksne, og portretteres av en ny samling av skuespillere. Ellers ingen.

R.I.P: Muligens fe–jentene, men det gjenstår å se.

SEX: De plutselig kjønnsmodne fe-pikene kjenner litt på puppene sine, men er mer eller mindre påkledde. Jason har en homoerotisk barberingsdrøm, for dem som svinger den veien. De får også sitt mens Sam Merlotte viser baken under forvandlingen til hest.

GØRR: De maltrakterte likene til «The US Vampire Unity Society»-hippiene ligger strødd rundt, men ellers er dette en forholdsvis familievennlig episode.

DEADPOOL: Tja, Jason ser ut å ha kommer seg kjapt til hektene. Så nå ser det dårligst ut for Pam, egentlig. Lafayette fyller heller ingen funksjon i serien lengre, så det skulle ikke forundre meg om han stryker med. Så vidt jeg vet døde han i begynnelsen av andre bok, men det er jo en stund siden TV-serien har hatt noe som helst med Charlaine Harris-romanene å gjøre.

FORHOLDSVIS FUN FACTS:

Episoden er regissert av Anthony Hemingway, som har stått bak to episoder av «True Blood» tidligere. Han har o gså jobbet på TV–serier som «Treme», «Fringe» og «Battlestar Galactica». I fjor gjorde han sin langfilmdebut med George Lucas–produksjonen «Red Tails», som ble en dundrende fiasko:

Jeg synes forresten litt synd på Robert Patrick, som ikke har fått så mye annet å gjøre enn å stå i bakgrunnen med halvåpen munn denne sesongen. Ikke en fun fact, bare en observasjon.

Spritsjappa som fe-jentene prøver å handle inn øl er den samme som dukket opp i pilotepisoden for fem år siden.

Som vanlig har episoden tatt sin tittel fra en sang, i dette tilfellet «At Last» med Etta James. En låt som ble spilt inn i 1960, og sikkert en plate Sookie fant i samlingen til sin avdøde bestemor. Den spilles under slutteksten, men kan også oppleves her:

En rask «Inside the Episode»:

Til slutt: Jessicas videoblogg:

KARAKTER: 8 av 10 japanske professorer svingende i taket til Bill.

  • Denne episoden av «True Blood» kan du se hos Comoyo View, som nå er ute i åpen betaversjon. De to første månedene er gratis, deretter koster abonnementet kr. 99,-

Les også tidligere recaps av «True Blood»:
Episode 01: Kill Bill, varulvtrekant og heady fucking shit
Episode 02:
Menneskene biter tilbake og alle skal brenne!
Episode 03:
Sick, sick, sick shit!