Allerede i 2010 kom nyheten om at David Fincher jobbet med sjakkfilmen «Pawn Sacrifice», et drama om det plagede geniet Bobby Fischer.

Alt da bekreftet Tobey Maguire at han ville spille Fischer, og innspillingen skulle starte rett etter at «Social Network» var ferdig. Deretter skjedde det lite.

Før nå, når Deadline kan melde at filmen igjen er hentet opp av skuffen. Fortsatt er Maguire med som Fischer, men denne gangen er Fincher (dessverre) ute av bildet. Det viser seg at han i 2010 bare hadde vært innom Sony/Colombia for et møte, der han også tilbød seg å gi gode råd – men ikke mer.

I stedet er den Oscar-vinnende regissøren Ed Zwich («Shakespeare in Love», «Traffic», «Den siste samurai») på plass for å lose «Pawn Sacrifice» trygt i havn. Filmen baseres fortsatt på et manus skrevet av Steven Knight («Eastern Promises»).

Om du ikke kjenner til Bobby Fischer fra før, er det litt av hvert å sette seg inn i – dette kan nemlig bli en ålreit film selv om du ikke bryr deg filla om sjakk.

Allerede som 13-åring spilte Brooklyn-gutten Fischer det som siden omtales som det forrige århundrets sjakkparti, 15 år gammel ble han den fram til da yngste internasjonale stormester (vår egen Magnus Carlsen klarte dette som 13-åring).

«Pawn Sacrifice» skal ifølge Deadline konsentrere seg hovedsaklig rundt Fischers 1972-seier i Reykjavik over russiske Boris Spassky, der han overtok verdensmestertittelen i en kamp ble stående som en av de største konfrontasjonene under den kalde krigen.

Dette skulle bli den siste, store internasjonale kampen Fischer spilte (utenom en omkamp mot Spassky i 1992, som han igjen vant). Senere nektet han å forsvare verdensmestertittelen, og siden fortsatte livet hans nedover i en ond spiral befengt av jødehat, konspirasjonsteorier og landflyktighet. Han endte sine dager i eksil på Island, etter at han var erklært uønsket i USA.

Bobby Fischer var kanskje en litt mer trøblet sjel enn Peter Parker, men det kan uansett bli interessant å se hvordan Tobey Maguire håndterer rollen – og hvor langt inn i elendigheten filmen strekker seg.

Her er forresten en trailer fra den glimrende dokumentaren «Bobby Fischer Against the World», som du kan leie hos oss. Husk også å lese vår omfattende sak om både dokumentaren og andre filmer som tar for seg sjakk!