Bare det at en høyt profilert amerikansk produsent som Brian Kavanaugh-Jones – han står blant annet bak «Insidious»-serien – koproduserer en norsk film (med Nordisk Film her hjemme) er noe for seg selv.

Men det er mer som pirrer nysgjerrigheten med «Mortal», eller «Torden» som blir den norske tittelen; et fantasyeventyr med irske Robert Sheehan i hovedrollen.

Ikke minst er det et comeback til norsk film for regissør André Øvredal, som fikk en fot innenfor døra i internasjonal filmbransje med den overraskende found footage-hiten «Trolljegeren» i 2010.

Øvredal.
Øvredal.

Sheehan spiller norsk-amerikaneren Eric, som har skjult seg i fjellene på Vestlandet i tre år etter å overlevd og fortrengt en traumatisk hendelse.

Eric besitter krefter han verken kan kontrollere eller forstå, men ved hjelp av en ung, kvinnelig psykolog klarer han å nøste opp sin egen historie, som viser seg å ha dype forgreininger i norrøn mytologi, heter det i en pressemelding fra Nordisk Film.

Fikler fortsatt

Til Deadline forteller Øvredal at han lenge har ønsket å ta norrøn mytologi ut til et bredere publikum gjennom et moderne, action-pakket og karakterdrevet eventyr. Til Filter Film og TV utdyper han at han har jobbet med «Mortal» lenge, ved siden av andre prosjekter.

– Jeg har skrevet mesteparten av manuset selv og sitter fortsatt og fikler med det, men vi håper å sette igang med filmingen tidlig i høst. Rekker vi ikke det må vi utsette til mars, sier Øvredal, som avslører at hele filmen skal spilles inn i Norge, i stor grad på Vestlandet.

Det selv om filmen verken har produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt eller er underlagt insentivordningen, som er ment å lette på kostnadene ved å skyte innenlands.

– Om det blir dyrt? Vel, vi har pengene, så det er bare å sette igang å lage filmen, sier han.

Stor & norsk

– Dette er et spennende prosjekt som henter inspirasjon fra vår egen kulturarv og historie. Vi ønsker å presentere en stor, norsk spillefilm for et nasjonalt og internasjonalt publikum, og er inne i en spennende prosess der vi etablerer kontakt med solide, utenlandske partnere, sier den norske produsenten John Einar Hagen.

Øvredal omtaler 28 år gamle Sheehan, som så langt har norskregisserte men ellers ikke «Mortal»-relaterte «Mortal Instruments» som sin mest høyprofilerte jobb, som en «ekstremt flink skuespiller».

I filmen skal iren spille norskamerikaner, mens resten av skuespillerensemblet blir norsk.

– Sheehan var den klart beste kandidaten som var på audition, så han gleder jeg meg til å jobbe med. Men alle andre karakterer i filmen er norske, sier regissøren, som etter «Trolljegeren» blant annet har laget science fiction-kortfilm, først og fremst har jobbet med thrilleren «The Autopsy of Jane Doe».

Utsnitt fra filmplakaten.
Utsnitt fra filmplakaten.

Filmen ble i går plukket opp av en stor amerikansk distributør, nok en grunn til å feire for nordmannen.

Trolig kan vi snart se den første traileren for den spesialeffekt-spekkede filmen, der Emile Hirsch og Brian Cox spiller en far og en sønn som jobber som autopsiteknikere på et usedvanlig mystisk, ungt drapsoffer. Håper den kommer på kino i Norge også.