HBO Nordic

Se «Silicon Valley» (serie 2014-19).

Serien som har turnert smart, velspilt og skarp satire med en noenlunde troverdig skildring av livet i USAs teknologibransje (og tidvis sjokkerende infantil penishumor) i fem sesonger går mot slutten.

Jepp, om et par uker har vi sett aller siste avsnitt av «Silicon Valley». En får klump i halsen av mindre.

Til alt overmål ser det ut til at komiserien vil runde av med en av sine beste sesonger – en suite av historier som blant annet minner oss om hvordan tech-bransjen har gått fra samfunnets gullkalv til en skremmende og nærmest mytisk størrelse som ethvert oppegående menneske forholder seg til med en blanding av skepsis, fascinasjon og renskåret frykt.

Ikke minst minner den om dette i åpningsscenen, hvor vi møter den sosialt utilpassede venn Richard (Thomas Middleditch) i en setting som krever mer enn et snev av sosial tilpasning: En senatshøring, med storskala datainnsamling som tema.

Garasje-startup-en han gründet i starten av serien er nemlig, etter mye om og men og opp og ned, et stort selskap med hundrevis av ansatte og en portfolio av produkter ingen egentlig har helt kontroll på.

Hvor det ender til slutt aner vi ikke, men vi føler oss sikre på at det blir mer enn et par gode latterkuler underveis.

Vil du heller se…

Noe skummelt? Se «Castle Rock» (serie, 2018-19). Gjennoppdag «Misery»-gærningen Annie Wilkes i serien som syr sammen Stephen King-romaner til et sammenhengende univers.

Fantasy? Se «His Dark Materials» (serie, 2019). Spennende og vellaget gjenfortelling av Philip Pullmans populære romantrilogi.

Et parallelt bizarro-univers? Se «Watchmen» (serie, 2019). Ny historie satt til 30 år etter hendelsene i Alan Moores legendariske tegneserie.

Viaplay

Se «A Private War» (film fra 2018).

Den sanne historien om Marie Colvin, prisbelønt krigskorrespondent med karakteristisk sjørøverlapp på øyet og et smått tvangsmessig forhold til livet i felt.

Som så mange i hennes profesjon gjør Colvin store forsakelser i privatlivet for å kunne rapportere om hendelser i deler av verden de færreste av oss ville oppsøkt frivillig.

Likevel er det ikke aktuelt å hvile på laurbær hjemme i London når militærstyrker slår knallhardt ned på demonstrasjoner i Syria og det nok en gang bryter ut krig i Midt-Østen.

I den en gang så stolte og velstående byen Homs finner hun og fotograf Paul Conroy en beleiret og desperat befolkning, men blir selv et mål for al-Assads kanonader etter å ha gitt CNN-seere verden over øyevitneskildringer. Ikke alle som jobber i det provisoriske mediesenteret kommer derfor levende hjem til seg og sine.

«A Private War» er en sober og usentimental hyllest til dem som risikerer liv og helse for å gi verden innsikt i krigens grusomheter. Den løftes ytterligere av en knallsterk skuespillerprestasjon av Rosamund Pike («Good Girl») i hovedrollen.

Vil du heller se…

Et film om sterke familiebånd? Se «Leave No Trace» (film fra 2018). Veteran fra Irak-krigen tar med seg sin 13 år gamle datter, vender samfunnet ryggen og drar for å leve i de dype skoger.

En grinefilm? Se «Kapernaum» (film fra 2018). Hjerteskjærende odyssè med 12-årig skuespillerfunn i sentrum.

Krim-stayer? Se «The Blacklist» (serie, 2013-19). Startet med spennende premiss og har klart å utvikle seg nok til at vi henger med etter – dæggærn – sju sesonger.

TV 2 Sumo

Se «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» (film fra 2014).

Hvis tittelen på denne filmen gir deg en anelse om at det ikke er noen typisk Hollywood-blockbuster vi har med å gjøre, så har du helt rett.

Dette er nemlig en film av Roy Andersson, den uforliknelige svenske filmskaperen som lager snurrige, snåle filmer og snurrige, snåle mennesker. I dette tilfellet Sam og Jonatan, to hjelpeløse engros-selgere av alskens moroartikler som reiser rundt for å få leketøysbutikkene til å ta inn varene deres.

Ble du skremt nå og allerede i ferd med å zappe over til Netflix for å se om det har kommet noe nytt fra Adam Sandler, skal du vite at det også er store doser humor i «En due satt på en gren».

Sær og absurd humor, ja. Men også med sjarm i bøttevis, for den som har tid til å senke skuldrene og la seg henføre av en film der ting tar laaaangt tid.

En tilstand mer enn en film, skrev en filmanmelder om denne filmen – og det er ikke så dumt sagt. En filmatisk diktsamling, heller enn en roman eller et tegneseriehefte, kan man også si.

Vil du heller se…

Et historisk portrett? Se «Jackie» (film fra 2016). Natalie Portman er Jackie Kennedy, og vi møter henne få dager etter drapet på John F.

En annerledes familieskildring? Se «Shoplifters» (film fra 2018). Om en fattig familie som lever av butikktyverier og tar på seg å huse og skjule et forsømt barn.

Mafiaserie? Se «The Godfather of Harlem» (serie, 2019). Forest Whitaker i tårnende hovedrolle som det legendariske mafia-overhodet Bumpy Johnson.

Netflix

Se «The Crown» (serie 2017-19).

Strømmetjenesten som ikke er kjent for å sitte og ruge på pengene sine, har angivelig aldri puttet mer grunker i en produksjon enn i serien om Dronning Elizabeth den andres liv. Så om ikke annet får du valuta for abonnementsprisen ved å la øynene hvile på de forseggjorte tablåene som omslutter hver eneste scene.

Det er heldigvis flere grunner til å se «The Crown» enn de rent monetære. Det er en solid leksjon i nyere historie (uten at du nødvendigvis skal ta alt som skjer for historiske fakta). Og det er besnærende å komme tett på en så lukket institusjon som det britiske monarkiet, om det er aldri så mye i fiksjon-form.

I sesong tre er vi kommet til 1964, og dronningen må hanskes med såvel en sosialdemokrat i Downing Street (det går greit), en ektemann i midtlivskrise (ikke fullt så enkelt) og en forelsket sønn – Charles – som søker å gå sine egne veier her i livet, til alt å dømme sammen med kvinnen han elsker (nei, hun heter ikke Diana).

Store deler av skuespillerensembelet er byttet ut siden sist, slik at det føles litt som en helt ny serie. Men Olivia Coleman sklir uanstrengt inn i hovedrollen (som forventet, skuespilleren har spilt opptil flere av Elizabeths forgjengere tidligere), og Helena Bonham-Carter er en veritabel fryd som prinsesse Margaret. Stående applaus for «The Crown», igjen!

Vil du heller se…

En romantisk film? Se «Call Me By Your Name» (2017). Timothée Chalamet og Armie Hammer i nydelig skildring av den første, store kjærligheten.

En dyster tegnefilm? Se «BoJack Horseman» (animasjonsserie, 2014-19). Sterk satire om deprimert hestemann. Ikke i nærheten av så dumt som det høres ut.

En rå komedie? Se «Dolemite Is My Name» (film, 2019). Sjukt morsom obskønitets-fest med Eddie Murphy tilbake i godt, gammelt slag.

NRK TV

Se «Vår tid er nå» (serie 2017-19).

Tredje og siste sesong av den prisbelønte, ambisiøse dramaserien om familien Løwander, som driver restaurant i Stockholm og som vi har fulgt gjennom de første tiårene etter Den andre verdenskrig.

«Vår tid er nå» har aldri vært noen nyskapende tv-serie, men gjenbruker klassiske fortellergrep og intriger med kløkt – og pakker dem inn i de ypperste produksjonsverdiene den gamle stormakten på den andre siden av Svinesund kan mønstre.

Nå er handlingen kommet til skjebneåret 1968, en ny generasjon er blitt voksen, ungdomsopprør er blitt en greie og det setter selvsagt fine borgerlige familier på en og annen prøve.

I første episode forbereder livsnyteren Nina og datteren hennes åpningen av et nytt diskotek, en potensiell konkurrent til brorens nattklubbetablissement. Og ja, det blir mer Nina-og-Calle-drama. Selvsagt blir det det.

Vil du heller se…

Sosialrealisme? Se «Skitten snø» (serie, 2019). Råbra NRK-drama fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen.

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Ereksjoner og narko på stats-TV? «Exit» (serie, 2019). Mye omtalt og tidvis svært underholdende om hedonismen i de øvre samfunnsklasser i Norge.