Ja, «Kon-Tiki» har vært en massiv suksess med 840 000 innløste billetter på kino. Og «Tina og Bettina – The Movie» har oppnådd svært pene tall med 183 000 besøkende.

Men selv med disse to er det norske filmåret på kino det dårligste siden 2007. Uten «Kon-Tiki» ville det vært en ordentlig katastrofe.

Med drøyt to måneder igjen av året er det solgt 1,5 millioner billetter til norske filmer. Og norskandelen er et stykke under det politiske målet om 25 prosent, skriver Aftenposten.

– Dette er en ventet nedgang, som vi varslet allerede før jul i fjor, sier direktør Nina Refseth i Norsk filminstitutt til avisa.

Og hun har jo et poeng: I år har det nemlig kommet færre norske filmer enn i fjor – 33 mot 26.

Samtidig er det flere filmer man kunne ha håpet at solgte noe bedre på kino. Storfilmen «Flukt» har foreløpig bare blitt sett av 52 000 på kino, skandalefilmen «Wide Blue Yonder» har kun solgt 1412 billetter og de to siste «Varg Veum»-filmene solgte begge under 70 000 billetter.

Filmåret 2012 er dog likevel ikke over for den norske filmbransjen. Fredag er det for eksempel premiere på Margreth Olins dokumentar «De andre» og i november kommer blant annet Sarah Johnsens «Uskyld» og nyfilmatiseringen av «Reisen til julestjernen»: