I disse dager blir en nederlandsk film spilt inn i den nordnorske skauen. I Øverbygd i Målselv samles blant annet Anders Baasmo Christiansen («Dag»), Pål Sverre Hagen («Kon-Tiki») og Torbjørn Harr («Vikings») for å feste en klassisk nederlandsk roman på film.

«Beyond Sleep» – eller «Nooit meer slapen» («Aldri sove mer») som boken heter på originalspråket – handler om den nederlandske geologstudenten Alfred som reiser til Norge for å lete etter en meteoritt. Der får han hjelp av tre barske nordmenn, som er hakket mer forberedt enn ham selv.

– Jeg leste den da jeg var ung, og elsket den, sier manusforfatter og regissør Boudewijn Koole til Nordlys.

– Da jeg ble førti leste jeg den på ny, og jeg følte det var noe magisk ved den.

Hovedrollen blir spilt av nederlandske Reinout Scholten van Aschat, som blant annet har spilt mot Rutger Hauer («Blade Runner») i «De Heineken ontvoering».

Wikipedia omtaler turen som følger: «Med to telt, boksmat, og noen pakker knekkebrød, starter de fire en reise til et blekt, ubebodd og mygg-infisert område». Boken er blant de store i nederlandsk etterkrigslitteratur – den typen bok ungdom leser på skolen.

Innspillingen skjer på FilmCamp, et produksjonssenter på en nedlagt militærleir, som blir brukt til å portrettere utendørsscener i norsk natur. Blant annet «Nord», «Rare Exports» og «Kautokeinoopprøret» er delinnspilt her.

«Beyond Sleep» er co-produsert av erfarne Aage Aaberge, som også produserte «Kon-Tiki».

Aaberge er forøvrig i planlegginsstadiet av en ny film om Edvard Munch, og under Filmfestivalen i Haugesund ble det klart at Erik Poppe er klar for regi på filmen.

Ifølge Montages vil filmen skildre «det brokete vennskapet mellom Munch og August Stringberg», det hele basert på Ketil Bjørnstads biografi «Historien om Edvard Munch».

Aaberge starter på jobben med å finansiere prosjektet i høst, og dersom alt går som det skal håper han på å starte innspillingen allerede neste sommer, i henholdsvis Oslo, Åsgårdstrand, Paris og Berlin.

«Beyond Sleep» sikter seg inn mot norsk premiere den 15. februar 2015.