For meg personlig spiller det ganske liten rolle om «Transformers: Age of Extinction» kommer på kino i Oslo eller ikke, men rent prinsipielt har jo konflikten mellom Oslo kino og distributør UIP mange interessante sider.

Nå kommer UIP med en såkalt gladnyhet, idet de melder at Christiania Teater skal sette opp filmen fra 10. juli.

Hvis konflikten vedvarer, noe alt tyder på at den gjør, får ivrige «Transformers»-fans i hovedstaden likevel anledning til å se filmen utenfor Oslo kino-systemet.

Christiania Teater har lang historie som kino – det ble vist film der allerede i 1928, og fra 1985-2006 huset lokalet kinoen Filmteatret.

Spørsmålet er jo hvordan Oslo kino kommer til å forholde seg til dette. UIP sier til Kinomagasinet at de ønsker seg et alternativ til Egmont-eide Oslo kino, og at monopolsituasjonen er usunn.

Noe som virker korrekt, men kanskje ikke SÅ mye fra et publikumsperspektiv? Da jeg var en svipptur innom Tønsberg for noen dager siden og hadde lyst til å se en film, oppdaget jeg i hvert fall ikke noen veldig merkbar forskjell mellom repertoarene til SF på Brygga og Egmont-eide Kilden.

Men uansett spennende at det skjer ting, og kanskje er UIP/Oslo kino-konflikten gnisten som skal til for at det kommer fortgang i planer om flere kinoetableringer i byen.

Arthaus har jo lenge syslet med planer om etableringen av Verdensteatret i hovedstaden, med tre saler som skal vise smalere filmer, dokumentarer etc. Prosjektet fikk tidligere i år 650 000 kroner i støtte.

Og i mars sa byrådet ja til Festningen kino, som kan bygges på Akershus’ ytre festningsområde. Hvem som skal drive denne er imidlertid ikke offentliggjort ennå.