Vi er vel nesten nødt til å registrere dette, vi også: TrueNorth, selskapet som spesialiserer seg på å tilrettelegge for utenlandsk filmproduksjon på Island og i Norge, har via sin norske linjeprodusent Per Henry Borch røpet overfor VG at et filmcrew kommer til hjemlandet ditt i løpet av høsten for å skyte scener til neste års Transformers-film, «The Last Knight».

Det skal filmes både på Preikestolen og Trolltunga, markante fjellformasjoner i henholdsvis Lysefjorden og Skjeggedal som allerede er blant Norges mest profilerte turistattraksjoner og trekker tusenvis av mer eller mindre forberedte utlendinger på fjellvandring hver sommer.

Det skal også filmes på Atlanterhavsveien, den mest fotogene strekningen langs fylkesvei 64 på Nordmøre:

Se opp for kamproboter. Foto: Håvard Fandrem/Creative Commons
Se opp for kamproboter. Foto: Håvard Fandrem/Creative Commons

Ifølge VG er det uvisst om skuespillere som Mark Wahlberg og Anthony Hopkins skal være med på opptakene, men den eksplosjonsglade regissøren Michael Bay må vel ta turen, skulle vi tro.

«The Last Knight» er den femte filmen i Transformers-serien og en direkte oppfølger til to år gamle «Age of Extinction», som skal ha vært den mest profitable filmen i hele verden i 2014. Da har de kanskje råd til norsk prisnivå – filmen er ikke en del av den såkalte insentivordningen, som gir utenlandske filmskapere refusjon for en del av utgiftene de har ved filming i Norge, og bidro til at såvel Jo Nesbø-adapsjonen «Snømannen» som en scene i Matt Damon-filmen «Downsizing» er filmet her til lands i år.

Langt større deler av «Transformers»-filmen kunne vært lagt til Norge, med alt det ville medført av ringvirkninger og PR, dersom denne hadde fått utgiftsrefusjon, sier Johansen til VG. Det er per i dag usikkert om regjeringa går inn for å beholde eller øke insentivordning-potten til neste år (det blir uansett ikke mulig å søke før til vinteren).

Ifølge BBC gjøres det nå opptak til filmen på den skotske øya Skye, med skuespillere i full middelalderutrustning.

Mindre sikkert, men desto mer spennende, er nyheten Johansen slapp til Aftenposten i går: At folk fra Lucasfilm i sommer var i Norge for å lete etter location for sluttscenen i en av sine kommende storfilmer til Preikestolen eller et liknende sted i Norge. Siden selskapet i all hovedsak lager Star Wars-filmer er det vanskelig å tolke det på annen måte enn at det er mulighet for en strålesabelduell i norske omgivelser.

Filmserien har jo til alt overmål tradisjon for å filme i Norge – kampscenene på isplaneten Hoth i «Empire Strikes Back» ble jo i sin tid (1979) filmet i 29 stive minusgrader på Finse med Tom Egeland og Arve Juritzen blant statistene som ble skutt ned for fote av Imperiets vandrende drapsmaskiner.

Også Marvel-folk har vært i Norge i det siste, med tanke på innspillingssteder for den neste Avengers-filmen, «Infinity War», ifølge Aftenposten.