Fjorårets kinotrend var postapokalypse. I 2014 vil verden fortsette undergangsfesten via lovende filmer med halsbrekkende tog-action i «Snowpiercer» og barsk framtids-western i «The Rover», men samtidig virker det som at kunstig intelligens også kan sette sitt preg på kinoåret.

Mens Morten Tyldum er i full sving med Alan Turing-dramaet «The Imitation Game» og Spike Jonze’s Oscar-nominerte (og strengt tatt 2013-utgitte) «Her» har norsk kinopremiere på fredag har en ny trailer for Johnny Depp-drevne «Transcendence» nettopp landet på nett.

I filmen spiller Depp en vitenskapsmann som jobber med kunstig intelligens frem til han en dag blir skutt. Kona og kollegene overfører sinnet hans til en superdatamaskin, noe som later til å være en Veldig Dårlig Idé.

Foruten Depp har filmen gladfolk som Morgan Freeman, Cillian Murphy og Kate Mara på laget. Sistnevnte (som Netflix-abonnenter får et gjensyn med på fredag i andre sesong av «House of Cards») spiller et medlem av en terror-aktig organisasjon som forsøker å kjempe mot teknologisk utvikling.

Det er imidlertid flere grunner enn rollebesetningen til å glede seg til «Transcendence». Filmen er nemlig regidebuten til Wally Pfister, som har vært Christopher Nolans faste følgesvenn på foto.

Nolans «Interstellar» (som dukker opp i november) vil faktisk være den første filmen siden «Memento» hvor de to ikke samarbeider.

Det blir spennende å se hvordan Pfister klarer seg på egen hånd. Selv om enkelte av bildene i traileren definitivt hinter til den visuelle kvaliteten på Pfisters arbeid for Nolan er det alltid en fare for at en slik film faller gjennom når det gjelder historien.

Manusforfatter Jack Paglen (som også skriver «Prometheus 2») er et relativt ubeskrevet blad fra før av, og utifra traileren later han til å ha begått en relativt tradisjonell sci-fi-fortelling her.

Uten friske ideer kan det kjapt bli litt langdrygt å se nok en kunstig intelligens nesten ødelegge verden – selv når Morgan Freeman forsikrer oss med malmrøsten at noe skikkelig, skikkelig kjipt er i ferd med å skje.