Terry Gilliams «The Zero Theorem» har en lang og trøblete forhistorie – den har vært under utvikling i årevis, og et lite dusin skuespillere har på ett eller annet tidspunkt vært tilknyttet prosjektet.

Blant annet var Billy Bob Thornton i en periode hyret inn for å spille hovedrollen, men han trakk seg etter sigende da filmen skulle spilles inn i London og fyren har en reell fobi for antikviteter (garantert kødd, men morsomt likevel).

Uansett, godeste Gilliam ser filmen som beslektet med sine tidligere scifi-verk «12 Monkeys» og «Brazil», og selv om anmeldelsene etter diverse festivalvisninger ikke har båret bud om en film i samme klasse er det nok til å pirre vår nysgjerrighet.

Og den første traileren, som ble sluppet i natt, gir reelt grunn til håp om at «Zero Theorem» er blitt severdig.

Filmen følger i hvert fall karakteren Qohen Leth (Christoph Waltz), et datageni som er satt til å arbeide med et teorem som skal gi svaret på om livet har noen mening.

Leth, som lider av angst, distraheres stadig i sitt arbeid (blant annet av en forførerisk kvinne, spilt av Mélanie Thierry), mens Matt Damon, Ben Whishaw, Peter Stormare og Tilda Swinton har andre roller.

zero22

Utfordringen med «The Zero Theorem» er at den tilsynelatende er full av metaforer om vårt moderne liv, der vi alle er tilkoblet hverandre, twitrer og lar oss distrahere, uten å nyte stillheten, ensomheten og en god bok.

Skal vi tro Xan Brooks i The Guardian ødelegger imidlertid ikke et overtydelig BUDSKAP for den generelle filmopplevelsen:

– Dette er en film som har symbolske bukser tredd over metaforiske ankler. Men i det store og det hele likte jeg den likevel godt, skrev han etter premieren i Venezia.

Filmweb oppgir mars som utgivelsesdato for «The Zero Theorem» i Norge, noe som er en gledelig overraskelse i og med at den ikke har fått noen amerikansk distributør ennå.

Vi får se.

zerotheorem