Alltid spennende med en ny Gus van Sant-film: Snakker vi en stor og bred Oscar-flørt som «The Good Will Hunting» og «Milk», eller smalere saker som fantastiske «Paranoid Park» og «Elephant»?

Hans kommende «Promised Land» har, om traileren som ble sluppet i helgen er noe å gå etter, begge beina solid plantet i den første leiren – dette lukter   som en mulig beste film-kandidat når filmprissesongen setter i gang. Det ser også ut som en film det kan være verdt å glede seg til, faktisk.

I utgangspunktet virker historien traust: Steve Butler (Matt Damon), ankommer en landsens småby sammen med sin partner, Sue Thomason (Frances McDormand). De to er ansatt i et selskap som driver med hydraulisk oppsprekking, en omdiskutert metode for utvinning av for eksempel naturgass, og er ute etter å kjøpe opp jord i småbyen.

Først blir de to tatt godt imot – lovnaden om økonomisk vekst er svært velkommen på et sted som har merket nedgangstidene hardt.

Men en eldre og respektert lærer spilt av Hal Holbrook har innvendinger mot selskapets virksomhet, og han får støtte av en lokal miljøverner (John Krasinski).

Dette virker som en film som ønsker å ta opp store moralske spørsmål, forhåpentlig uten å vifte med for mange pekefingre. Rollekarakterene til Damon og McDormand virker ikke som parodier på vulgærkapitalistiske svinepelser, snarere som bra folk som ønsker å gjøre en god jobb i en problematisk bransje.

Det er i hvert fall en god nok cast her til at de skal kunne klare å tilføre karakterene dybde – Damon og McDormand trenger ikke noen videre introduksjon, mens John Krasinski vel er mest kjent for sin rolle som Jim i «The Office». Han har imidlertid også vist at han også er en spennende dramaskuespiller, blant annet i «Away We Go» og den kommende «Nobody Walks».

Krasinski har også skrevet manuset sammen med Matt Damon, mens forfatteren Dave Eggers hadde originalideen bak filmen.

Norsk utgivelsesdato for «Promised Land» er ennå ikke satt.