I 2002 startet regissør Richard Linklater på et svært spesielt spillefilmprosjekt: «Boyhood».

I tolv år skulle han filme den samme barneskuespilleren, Ellar Coltrane, i en oppvekstfortelling hvor Ethan Hawke og Patricia Arquette spiller foreldrene hans og Linklaters datter Lorelei spiller søsteren.

Nå er omsider traileren ute, og det er temmelig fascinerende å se Coltrane gå fra tankefull liten gutt til hengslete og skjeggfjonete tenåring på terskelen til voksenlivet.

Coltrane var seks år gammel da prosjektet startet, atten da han ble filmet for siste gang. Prosjektet later til å ha vært en helt spesiell opplevelse for alle involverte.

– Jeg har ikke mange barnebilder eller hjemmevideoer, så jeg har ikke sett mye av meg selv som barn før vi fullførte filmen, fortalte Coltrane i et intervju med The Hollywood Reporter under Sundance-festivalen i januar.

– Jeg prøvde å skrive noe om barndom, og klarte ikke å plukke ut bare ett øyeblikk. Jeg ville på en måte bite over hele greia, forklarte Linklater om motivasjonen bak filmen.

Filmen ble forøvrig vist under årets Berlinale, hvor Erle Marie Sørheim så den for Filter. Hun skrev blant annet:

«Boyhood» er vakkert filmet, Texas’ øde natur får stor plass og Linklater går tett innpå karakterene og gjør de sårbare og realistiske.

Samtidig er ikke filmen uten problemer. Sørheim mente at Linklaters valg om å ikke vise milepæler, kun hverdagsliv, til tider skader dramatikken.

– Han har tross alt valgt å lage en spillefilm, da er det litt kjedelig at ingen scener får følger. Linklater kjører oss bare videre uten å ta opp trådene fra det som har skjedd før.