Historien om Chris Kyle har fått mye oppmerksomhet. Etter å ha jobbet i en årrekke som skarpskytter for amerikanske Navy SEALs, med 160 drap på samvittigheten, skrev han en uvanlig åpenhjertet bok om livet sitt i 2012.

Allerede året etter kjøpte skuespiller Bradley Cooper («The Hangover», «American Hustle») rettighetene til boken, med mål om å filmatisere filmen – som nå har fått sin første trailer.

– Takk Gud for at jeg fikk snakket med ham på telefonen én gang, sier Cooper til USA Today.

– Det var en kort samtale, men jeg fikk fortalt ham hvor seriøs jeg var på å lage denne filmen. Og jeg ville at han skulle vite at frykten hans om Hollywood skulle bli lagt til side og at han skulle stole på meg. Jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å fortelle historien.

Bradley Cooper og Sienna Miller i «American Sniper».
Bradley Cooper og Sienna Miller i «American Sniper».

Han hadde planene klare om et lengre samarbeid, men ikke lenge etter – i februar i fjor – ble Kyle drept av en annen tidligere soldat med en posttraumatisk stresslidelse.

Som oppladning har Cooper trent med troppen til Kyle, deriblant Kevin Lacz som var skarpskytterpartneren hans. Lacz spiller også seg selv i filmen. Ifølge Cooper er målet å fortelle en historie, ikke bare lage enda en krigsfilm:

– Det er en karakterstudie av denne mannen, sier han til USA Today.

Konen til Kyle, som han sluttet i tjenesten for å gjenopprette livet sitt sammen med, blir i filmen spilt av Sienna Miller («Layer Cake», «The Girl»). I august i fjor tok Clint Eastwood over jobben som regissør etter Steven Spielberg først var knyttet til prosjektet.

«American Sniper» får norsk premiere den 16. januar 2015.