I fjor tok Tim Burton en rask kikk på Oscar-utdelingen og sa: Hvilke av disse vil jeg ha i filmen min?

Det er iallfall den veldig forenklede versjonen av det som førte til at Amy Adams («The Master») og Christoph Waltz («Django Unchained») har hovedrollen i hans kommende film, «Big Eyes», som nå viser frem sin første trailer.

Filmen tar for seg den reelle historien om ekteparet Keane – hvor Margaret var en kitschkunstner med et visuelt sterkt særpreg (figurer med unormalt store øyne), og hennes mann Walter var en selger av rang som tok æren for hennes malerier i offentligheten.

Malerier, reproduksjoner, fotografier, postkort, og så videre – og en drøss med penger. Etter flere år hvor hun blant annet skal ha blitt sperret inne med ordre om å male, skilte de seg i 1965.

Amy Adams i Tim Burtons «Big Eyes».
Amy Adams i Tim Burtons «Big Eyes».

Margaret gikk da til sak mot Walter for opphavsretten på bildene, noe hun fikk etter et rettsmøte hvor hun malte et av bildene sine, mens Walter lot være og skyldte på en betent skulder. Det er kanskje ingen overraskelse hvem juryen endte med å dømme i favør for.

Tim Burton har vært fan av historien og maleren lenge, og han har tidligere sagt at dette er et prosjekt han har hatt lyst til å gjøre i minst et tiår.

Traileren er ganske konvensjonell for Tim Burton å være, men viser et og annet glimt av noe mørkere under. Men så er det riktig nok også Harvey Weinstein som er produsent på filmen, en mann kjent for å spesialtilpasse promomateriale for et så stort publikum som mulig.

Et typisk eksempel på Margaret Keans «Big Eyes»-bilder.
Et typisk eksempel på Margaret Keans «Big Eyes»-bilder.

Med seg har Burton fått manusforfatterne Scott Alexander og Larry Karaszewski, som også skrev «Ed Wood» på 90-tallet – med Johnny Depp i tittelrollen som «mannen bak verdens verste filmer».

Burtons forrige prosjekt, animasjonsfilmen «Frankenweenie», var forresten den første Burton-regisserte filmen uten Johnny Depp på 7 år. Ei heller i denne filmen dukker Depp opp, for tiden er han mer opptatt i Canada-trilogien til Kevin Smith.

«Big Eyes» får amerikansk premiere den 25. desember – og er ventet å dukke opp på kinoer her til lands litt over nyttår.