Klarer du å overgå Arnold og Hasse i one-liners? Prøv selv og vinn!

Kinoaktuelle Arnold Schwarzenegger er kongen av mye rart. Han er kongen av kropp, den uoffisielle kongen av Østerrike og kongen av å bli parodiert av Pablo Francisco (gå inn på YouTube og søk på «stand up-routines that were relevant in 2003».) Men hei, er det én ting Arnold gjør bedre enn alle andre, så er det onelinere. Nei, vent, det blir feil. Mitch Hedberg gjør det enda bedre:

I saw this wino, he was eating grapes. It’s like, «dude, you have to wait.»

Men Arnold er i hvert fall kongen av ACTION-one linere. Og de er som kjent en helt egen sjanger.

Jeg vet ikke helt hvem som startet med disse, jeg gidder nemlig ikke gjøre så mye research til artiklene mine, men det kan godt tenkes at det var Sean Connery i «Dr. No».

Og selv om Bond, spilt av diverse skuespillere gjennom 50 år, definitivt har flest av dem, så mener jeg Arnold har stått for de beste.

«Hæ, Hasse? Action-oneliner? Skjønner ingenting, jeg», sier du kanskje nå. Da skal jeg kjapt forklare hva det er:

Se for deg at du ser på en fiktiv actionfilm ved navn «NO GUN INTENDED». Helten, Jake Powerson, har nettopp hatt en 17 minutter lang actionsekvens der han har slåss mot filmens franske hovedskurk, Pierre W. Drakovich.

Endelig har helten overtaket. De stirrer hverandre intenst inn i øynene. Musikken stilner brått og Jake kaster en skiftenøkkel rett i tinningen på skurken så han dør momentant. Jake blir stående i to sekunder mens han bivåner liket før han på verdens mest chille måte mumler «Pardon my wrench».

Er du med? Bra. Da skal vi snart fyre opp listen. Men vent litt. Denne listen skal nemlig ikke bare rangere de kuleste onelinerne til Arnold Schwartz. Den skal også forklare hvordan vi, hverdagsheltene, kan bruke disse onelinerne for god effekt i dagliglivet. For hva er vel kulere enn å sitte på et arsenal av popkulturelle actionreferanser når man virkelig trenger å bli kongen av situasjonen man er i? Nei si det.

Så da sier jeg som Arnold: «Let’s have a look at this list».

 

1. «The Sixth Day» (2000)

Oneliner: «You should clone yourself while you’re still alive – so you can go fuck yourself.»

Brukt: Arnold konfronterer filmens bad guy, Michael Drucker, mannen som har klonet Arny og stelt i stand alt som er negativt i filmen.

Grad av kulhet: 5/6 (minus for dobbel bruk av «yourself»)

Når det kan passe å bruke onelineren i hverdagen:

Hvis du møter på Ian Wilmut, britisk embryologist ved universitetet i Edinburgh, og verdens mest kjente kloner av dyr, og han på en eller annen måte fornærmer deg eller noen du er glad i. Kanskje han snek foran deg i køen i passkontrollen på Schiphol, eller kanskje han satt overfor deg på t-banen og spilte av musikk på mobilen sin uten å bruke hodetelefoner, og da du ba han om å dempe lyden sa han at «ingen andre som klager her, kanskje det er du som burde dempe lyden på fittekjeften din …» Uansett grunn, vil det være passende for deg å si setningen «You should clone yourself while you’re still alive – so you can go fuck yourself.»

Douche.

 

2. «Twins» (1988)

Oneliner: «I did nothing. The PAVEMENT was his enemy.»

Brukt: Etter Arnold enkelt stopper en tyv ved å strekke ut kofferten sin så tyven deiser i bakken, spør en dude ham hvordan han klarte det. Så kommer svaret i form av en oneliner.

Grad av kulhet: 4/6 (minus for merkelig tidspunkt å levere oneliner på)

Når det kan passe å bruke onelineren i hverdagen:

I situasjoner der du er ambulansesjåfør Erik Schjenken og du støter på Ali Farah i Sofienbergparken i 2007 og du i ettertid blir anklaget for å være rasist fordi du ikke tar ham med i bilen etter han slo hodet i asfalten. I rettssaken syv måneder senere kan du reise deg og deklamere for dommeren «I did nothing. The PAVEMENT was his enemy.» Folk vil se rart på deg, journalisten fra Morgenbladet vil humre fordi han er den eneste som tar referansen, og pressekonferansen vil fortsette som om ingenting har skjedd.

- Selv om vi er fiender, kan vi begge enes om at «Twins» var jævlig ok saker.

Hvis du ikke er ambulansesjåfør Erik Schjenken, kan du også bruke onelineren på alle helgens aften, eller «Halloween» som det ofte kalles, sett at du har kledd deg ut som ambulansjesjåfør Erik Schjenken. Folk vil nemlig ikke umiddelbart skjønne koblingen mellom din ambulanseuniform, ditt nybarberte hode og 2007s mest omtalte mediesak. Da hjelper det å si «I did nothing. The PAVEMENT was his enemy.»

 

3. «Predator» (1987)

Oneliner: «Stick around …»

Brukt: Etter Arnold kaster en kniv større enn et skotsk langsverd inn i brystet på en fyr så han blir sittende fast i veggen.

Grad av kulhet: 5.8/6

Når det kan passe å bruke onelineren i hverdagen:

Noen ganger liker ikke vi mennesker å være alene. Vi er tross alt bygget for å være sosiale. Helt siden steinalderen, ja, kanskje før dette til og med, har vi vent oss til en livsstil som innebærer at vi hjelper hverandre i form av samarbeid, men også i form av å bare være tilstede. Når vi ikke har noen rundt oss, kan fenomenet «ensomhet» oppstå.

Derfor kan det være skikkelig vondt når man har en venn, eller bekjent på besøk, og vedkommende bestemmer seg for å dra, kanskje etter å ha sagt «jeg må nesten dra nå, jeg. Har noen greier jeg må fikse.» Da kan det være lurt å lirke ut frasen «stick around» fra engelskskuffen helt bakerst i hjerneskuffen, og håpe på det beste. Kanskje personen velger å bli litt til fordi du sa det på engelsk? Lykke til, jeg vet du har det i deg!

 

4. «Total Recall» (1990)

Oneliner: «See you at the party, Richter.»

Brukt: Ok, du må nesten ha sett filmen, men greia er at hovedskurkens høyre hånd, Richter, han har snakket jævlig mye om en bestemt fest til Arnold, litt sånn «haha, du kommer i hvert fall ikke på den festen, for du skal dø snart.» Også ender Arnold opp med å rive av armene til Richter i en heissjakt, og da roper han denne replikken sarkastisk etter ham.

Når det kan passe å bruke onelineren i hverdagen:

Du er ny på jobben. Kjøpt deg en ganske ok, men billig dresskjole. Du ser deg i speilet mens du justerer den nye kontorstolen for å unngå ryggproblemer senere i livet. Du skrur på monitoren foran deg og taster inn brukernavn og passordet «wingjing1984», etter den gangen du var i Australia og tok deler av sosiologistudiet der, og han bartenderen på Ayers Rock, den lokale puben, kalte deg for Wingjing fordi han ikke kunne uttale ditt norske navn.

Du ser opp. Der er han. Mellomlederen på kontoret. Og han ser på deg. Richter, heter han visst. Du smiler og vinker og det kjennes som om noen har skrevet «dårlig selvtillit» i panna di. Han vinker tilbake, går bort til deg, setter seg på kontorpulten din på den minst faretruende måten du kan tenke deg.

- Is that a pencil in your mouth, or are you just happy to see the photos.com logo in my face?

Han smiler på den kjekkeste måten du vet. «Skal du på firmafesten i morgen, eller?» spør han. Du later som du hadde glemt alt om det. «Åååå, shit, det hadde jeg glemt. Tja, godt mulig, har noen planer med et par utrolig gode bestevenninner, men kanskje etter hvert.» Han smiler og du aner et lite blunk i øynene hans. I det han reiser seg og du merker en eim av gammel svettelukt ligge igjen på pulten (det gjør ikke noe, han er så kjekk) glipper det ut av deg, «see you at the party, Richter.» Han snur seg og peker på deg. «Blir gøy å ha sex utover kvelden,» roper han. Du får sommerfugler i magen.

 

 

5. … også «Total Recall» (1990)

Oneliner: «Consider that a divorce!»

Brukt: Etter Arnold skyter sin kone da han finner ut at hun jobber for fienden. Her spilt av en Sharon Stone som i spandex er heitere enn noen naken kvinne noensinne har vært.

Grad av kulhet: 6/6

Når det kan passe å bruke onelineren i hverdagen:

Hvis du har vært gjennom et mer eller mindre turbulent samliv med din ektefelle, og en dag finner ut at du ikke vil tilbringe mer tid med vedkommende. Dette kan være av flere grunner; noen par går hverandre på nervene fordi de har lett for å krangle. Andre sliter fordi det seksuelle ikke lenger er som det var. Eller det kan komme ned til noe så enkelt som dårlig kjemi. Uansett grunn, vil det være passende for deg å si setningen «consider that a divorce» til din ektefelle (helst en engelskspråklig en) mens du for eksempel leverer vedkommende skillsmissepapirene, eller hvis du nettopp har vist personen et eksempel på hva en skillsmisse er, kanskje via YouTube eller Vimeo.

Sånn ser en skillsmisse ut.

Hvis du bokstavelig talt gjør det samme som Arnold gjør i denne scenen, vil du måtte stå til rette for det i norsk rettsvesen.

Drap er ulovlig.

Klarer du å overgå Arnold og Hasse i one-liners? Prøv selv og vinn!