Det var en gang en realitykonkurranse som het Top Model Norge 2013, og nå er den over.

Det skjer aldri stort i den siste episoden av en realitykonkurranse, men jeg skal forsøke:

Finale i New York.

Ingebjørg, Frida og Lovise styrter avgårde til flyplassen, hvor Lovise helt uten videre får vite at hun ikke får være med videre.

Ikke engang en liten polaroidkonkurranse om hvem som kan løpe fortest til gaten i høye hæler – bare «bye, bye, Lovise».

ute

I New York får Ingebjørg og Frida møte Michael fra Women Management, som blar med betalt entusiasme gjennom portfolioene deres og sier han synes Fridas tatoveringer vitner om humor, og Michael liker humor.

Særlig. Michael har ikke ledd siden skulderputer var moderne, og da var han ikke engang født.

morsmom

Super-Siri og Zac Posen luftkysser og mimrer om all moroa de har hatt på catwalken opp gjennom årene, før Ingebjørg og Frida ikles hver sin gallakjole fra Zacs vårkolleksjon 2013.

Ingebjørg og Frida besøker Times Square.

Fotoshoot med Manhattans skyline i bakgrunnen. «Kunden» er Maybelline, og markedssjef Kristines beskjed er tåkeklar:

Selvsikker og trendy high fashion-attitude med glimt i øyet.

Både Ingebjørg og Frida er sikre på at de har vinnerbildet.

shoot

Dagen etter vekkes de av en strikkegenserkledd Miss Joy med norsk flagg i hånden. Han roper at det er tid for finale og at alle sitter foran tv-skjermen i kveld – Sonja og Mette-Marit, inkludert.

Miss Joys livsmotto er nok «karpe diadem!».

topm

Plutselig er vi på taket til en skyskraper og der står Tyra Banks.

Jepp. Selveste Tyra.

Det er som om å gå fra Skoda til Maybach, fra stumfilm til THX, fra barneselskap til Buckingham Palace, fra – ja, du skjønner hva jeg mener.

tyra

Alle blir litt klønete og sjenerte og rare og totally starstruck, bortsett fra Elles sjefredaktør Signy Fardal, som også er fløyet inn for anledningen – det er mulig det er Tyras konkurranse, men det er Signys cover, og Signy har ikke tenkt å la noe så alminnelig som en vaskeekte supermodell hindre henne i å gneldre.

Super-Siri takker Frida og Ingebjørg for en fantastisk reise, og forteller dem at de nå har fått enormt mye erfaring, men verken Frida eller Ingebjørg hører hva hun sier – det er jo Tyra, jo!

clothes

Som viser hvor sjenerøs, proff og genuint amerikansk hun er når hun kommenterer jentenes bilder.

– Ingebjørg, you’re stunning! Even though your closeup is a bit insecure, you are beautiful!

– Jeg er helt uenig med Tyra, snøfter Signy, og jeg får en vag følelse av at hun har fløyet helt fra Oslo bare for å si akkurat det. – Ingebjørg, du skjønner ikke hva du gjør.

signy

– Frida, sier Tyra, og det er sikkert det vakreste Frida noensinne har hørt. Resten av livet kan hun si «Tyra kalte meg Frida!».

– You’re atypical and I love your style, fortsetter Tyra.

Nå er det La Donnas tur til å vise at også hun tør å gneldre i Tyras selskap.

– Posen er kjedelig, grynter hun, og mener posituren, ikke Posens kjole. – Hands on hips, liksom. Gjør noe mer crazy!

ladonna

– Det er det bezte bildet jeg har zett, summer husfotograf Erik, som i bunn og grunn benytter muligheten til å berømme seg selv.

– Amazing beinstruktur, sier Tyra om Frida – og sier faktisk «beinstruktur» på norsk.

Tyra tar seg også tid til å se på noen av de andre bildene av jentene og simpelthen hviner over Ingebjørgs slangefoto:

– Whatever you’re selling, I want a lifetime supply!

Og om det berømte puppebildet Nigel Barker tok av Frida:

– You got your boobs out, and I would never do that, but this is Helmut Newton-sexy!

frida22

Jentene sendes ut, og dommerne tar en siste debatt seg i mellom, som egentlig ikke er en debatt, men en sjanse til å se hvem som er mest enig med Tyra.

Super-Siri erklærer at hun godt kan se Frida gjøre både editorials og high fashion og La Donna sier at Ingebjørg er for kommersiell og sukkersøt.

– I want commercial, I’m selling a magazine, snerrer Signy.

– But she’s just a face, protesterer La Donna. – Her legs are short and stocky and her upper body is too long!

– But that snake photo…! sier Tyra. – She has that special thing.

– I’m conzerned about Frida’z drive, mumler Erik

– Frida’s insecure, but schtrong, konkluderer Tyra, slik bare Tyra kan si «schtrong».

schtrong

Og når Tyra har sagt «schtrong» er det liksom ingen tvil.

Super-Siri trekker pusten og kaster et siste, langt blikk på de to jentungene som har hoppet på trampoline, besvimt, snublet, grått, bannet, spurtet opp bakker, holdt i slanger og pantere for å komme akkurat der de er nå.

– Dette er kjempevanskelig, for dere er så forskjellige, men vinneren er…

Nærbilder, dramatisk musikk.

– FRIDA!

frida3

Jeg tenner en filtersigarett og tar en slurk Urge mens jeg kjenner en bølge av gay pride strømme gjennom meg.

Nå vi vet jo at de færreste blir modeller av å delta i Top Model, akkurat som de færreste blir popstjerner av å delta i Idol og The Voice, overlevelseseksperter av å delta i Robinson, eller talenter av å delta i Norske talenter.

Men de blir en del av oss, likevel, den korte tiden de gir alt, «er seg selv 110% og spiller spillet».

Og da mener jeg ikke deltagerne, men alle de andre.

Super-Siri var akkurat passe stiv og selvhøytidelig, men med blaff av folkelighet og varme, som da hun brukte minst ti minutter på å bli bedre kjent med modellene i episode syv.

La Donna delte ut komplimenter og kritikk med praktfull innlevelse, det ene øyeblikket ville hun ha jentene på boards over hele verden, i det neste hadde hun lyst til å rive av dem hodet og plassere det på andres kropper. De var tynne, stunning, tykke, slappe, amazing, inspirerte, boring – La Donna hadde med seg både engelsk og norsk glosebok og brukte dem flittig.

Og var jeg ung og klønete modell ville jeg gjerne hatt modelltigermamma La Donna i hjørnet mitt, selv om jeg hver dag ville vært usikker på om hun kom til å stelle pelsen min eller spise meg levende og hoste meg opp som en hårball etterpå.

donna

Husfotograf Erik var vennlig og nøytral, noe han jo måtte være siden han tok de fleste bildene og egentlig ikke kunne si at de var direkte dårlige. Da ville han jo blåse av seg foten med dobbeltløpet hagle.

Seriens absolutte stjerne var dog Miss Joy. Til å begynne med syntes jeg det var litt stusselig at TMN13 ikke hadde klart å finne en norsk stylist/coach/mentor og grep meg i å savne Storm Pedersen.

Men med ukuelig optimisme og til tider skremmende energi ble Miss Joy etter hvert larger than life, som det heter, der han pisket jentene fra den ene bisarre oppgaven til den andre, alltid uklanderlig kledd i shorts, knestrømper og hettegenser.

topmodel1

Absolutt alt som måtte gjøres var fabulous and glamorous, alle gjester var superstars and superhotte, alle locations famous and legendary, alle priser var amazing and wonderful.

I skrivende stund befinner Frida seg i New York, hvor jeg håper hun har det fabulous and glamorous, at hun er omgitt av legendary superstars og at alt er amazing and wonderful.

Og uansett hvordan det måtte gå med henne – hun kan alltid vite at hennes byste har hvilt i samme kjole som Erin O’Connor.

punch

 

LES OGSÅ:

Top Model, del 11: Medietrening med Tone Damli Aaberge! For å gjøre intervju på et radioprogram som ikke finnes

sjukeihaave