Nasjonens fremste skuespiller, danser, forfatter, artist og modellekspert Mia Gundersen kommer på besøk for å lære jentene å komme i kontakt med sitt indre følelselsspekter, slik at de kan overleve i modellbransjen. Foto: TV3

America’s Next Top Model can’t be the girl next door. She has to be the girl down the street and around the corner.

-Tyra Banks

Mona står på taket til Den Norske Opera.
– I alle modeller bor det en liten skuespiller, sier hun.
Og hun har rett i det.
Ingen av oss kommer noensinne til å glemme Caudia Schiffers gripende innsats som aerobicsinstruktør i Richie Rich, eller Cindy Crawford i den sjokkerende rollen som håpefull festfikser i The Simian Line.
At Tyra Banks ikke ble Oscar-nominert for sin hjerteskjærende dødsscene i Higher Learning regnes som en av filmhistoriens største skandaler – aldri har noen dødd så mye, så høyt og så lenge.
– Jentene får celebert besøk for å lære seg skuespillerteknikk, sier Mona, som kunne trenge litt skuespillerteknikk selv, siden hun egentlig høres ut som om hun introduserer et lokal-tv-innslag: “I kveld får elgkalven Finn celebert besøk av mattegeni-hamstern Eli» – noe som slår meg som et betraktelig mer celebert besøk.

Nok om det. Mona legger til at det på fotoshooten lønner seg å spille rollen helt ut til fingerspissene, så denne uken skal antagelig modellene prøve seg som håndmodeller og kanskje konkurrere om en kontrakt med Hand Models London, Europas ledende kroppsdelmodellbyrå. Her kan du se Joanna og hendene hennes i arbeid!

I mellomtiden venter det en stor, nesten sjokkerende, overraskelse på hotellet.
Modellene er våkne!
Et kort sekund trodde jeg kanskje noen hadde malt øyne på øyelokkene deres, men nei, de er faktisk ved bevissthet. Eller, bevissthet er kanskje å ta i litt, men de sitter i hvert fall nesten oppreist.
Og Top Model-redaksjonen har åpenbart utstyrt dem med replikker og gitt litt regi, for plutselig snakker Claudia med det liksom-tilfeldige tonefallet man ellers bare hører i norsk film.
– Nei, får vi kanskje Top-mail, dere? sier hun og ser ut i luften.
– Jeg tror det blir skuespill, ass, sier Katharina, litt mer street-aktig.
Alexandra ser brått opp. – Banket det på døren? spør hun med Nationalteater-stemme. Bak kamera river Top Model-redaksjonen seg i håret. Det skulle bankes på døren først, og skulle Alexandra si “banket det på døren?”…!

Skuespill er kjempevanskelig, særlig for modeller som ikke engang har en liten Hotel Cæsar-statist inni seg. Endelig banker det på døren. Det er Miss Storm med vidunderlige nyheter.

– I dag skal dere lære ulike teknikker for å finne deres indre motivasjon og få det ut i kroppen så dere får enda tydeligere kroppsspråk, forklarer Miss Storm.
Modellene ligger i sofaen med store puter i fanget og på brystet – jeg tror ikke kroppsspråk blir tydeligere enn det.
Miss Storm spør om det er noen som har erfaring fra teater.
– E har spilt Snøhvid en gang, sier Alexandra.
– Snøhvit? Det er jo ganske ironisk, fniser Miss Storm.
Det som er ironisk er at en tidligere bakgrunnsdanser for Great Garlic Girls, med flere stiletthæler og kjoler i skapet enn Synnøve Skarbø og Ingeborg Heldal til sammen, syns det er ironisk at en person med sørlandsdialekt kan spille Snøhvit i det 21. århundre.
Ja, for du trodde vel ikke det var hudfargen hennes han refererte til?

Miss Universe 1990 forklarer hvorfor modeller bør lære seg skuespillerteknikker.
– Jeg aner absolutt ikke hva jeg snakker om, men det høres smart ut å si «det er lurt å sette seg inn i de forskjellige rollene som modell, for plutselig vil man ha noen som står foran kamera og vræler». Å ha hemninger da blir jo helt håpløst, ikke sant.

Omtrent like håpløst som å fantasere om at noe i denne serien kan få andre enn vi som ser på til å vræle.

Modellene forflytter seg til en teaterfoajé, tror jeg – jeg fulgte ikke helt med, så jeg er ikke sikker. De har uansett fått beskjed om å se spente ut, men siden de ikke har lært seg skuespillerteknikker ennå, ser de bare ut som ungdomsskoleelever i en livssynstime – halvt komatøse.
Men hvem er nå denne celebre personen som skal hjelpe dem ut av komaet slik at de kan finne indre motivasjon, kaste hemningene og vræle foran kamera?
Jeg vet ikke, men plutselig bæres Mia Gundersen inn på en gulltrone av fire muskuløse, oljeinnsmurte menn. Modellene lager en lyd som kan høres ut som et gisp, men som like gjerne kan være et “hvem?”.
Den lovede celebriteten ser vi ingenting til.

Med sin indre spekterkraft forsøkte Mia å få modellene til å levitere. Foto: TV3

– Som dere sikkert vet heter jeg Mia, og jeg er med fordi jeg er gift med fotografen som tar bilder av dere hver uke, sier Mia.

Noe bak kamera fanger oppmerksomheten hennes. Hun rynker brynene og kaster irritert på hodet.
– Hva er det? bjeffer hun.
Noen sier et eller annet som mikrofonen ikke fanger opp.
Mia blir blek. – Hva? Er det derfor??
Hun snur seg mot modellene og kremter. – Jeg er selvfølgelig med fordi jeg har stått på scenen siden jeg var syv år, sier hun fort.
Modellene ser storøyd på henne. Fantes det virkelig scener i 1844?

Etter en opphetet telefonsamtale med Marcel – hvor en rasende Mia vil vite hvorfor han ikke har sagt ett ord om at hun er med i et idiotprogram hvor hun må lete etter talenter der det ikke finnes noen – setter hun seg på gulltronen, får litt luktesalt, et glass champagne og en pedikyr.
Mens en person med en hudfarge Miss Storm ville kalle ironisk lakker neglene hennes, deler Mia hemmeligheten bak sin egen enorme suksess som landets mest feirede skuespiller, forfatter, sanger, danser og realitydommer.
– Dere må hele tiden studere hva deres indre følelser er. Du, massér litt mer på tåballen der. Og dere må ha kontakt med ditt indre følesesspekter.

Modeller behøver strengt talt ikke å være i kontakt med noe, bortsett fra en agent og et byrå, men Mia kommer rett fra et av Märthas kurs og har befølt spekteret sitt i mange timer allerede.

– Jeg kommer til å ta dere én for én, og dere skal få frem en emosjon, sier Mia, som har pugget ANTM-replikker og oversetter dem i hodet mens hun snakker.
Miss Storm, for anledningen kledd som hoffdame, kommer bort og gir henne en rød fløyelskappe og et diadem, og hjelper henne opp på tronstolen.
Mia retter på diademet og vifter utålmodig med hånden.
– Begynn! befaler hun.

Først ut er Alexandra, også kjent som Snøhvid.
Hun går rett bort til Mias tronstol og TV3 må ta frem bipemaskinen sin igjen.
– Så du tror du er bedre enn meg?! brøler Alexandra. – Hæ? Hæ? Du bare står der og ser så bip fornøyd ut men du er bip ikke bedre enn meg!
Uten at de vet det har Snøhvid stått over modellene om natten med en slaktekniv i hånden.
– Her kommer det frem følelser, sier Mia og styrter et glass med Bollinger.

Mia rygget bakover da modellene begynte å oppføre seg truende. Foto: TV3

Charlotte, som ofte påpeker at hun har utrolig mye modellerfaring og like ofte blir skutt ned av Miss Storm, Mona, Marcel og de andre tegneseriefigurene som gjester dommerpanelet, lufter også sin indignasjon.
– Jeg føler jeg har så mye å bidra med, men du sier det motsatte, det kan jeg ikke godta, sier Charlotte.
Charlotte drømmer om å tømme giftringen sin i Miss Storms martini.

Maiken, som hele tiden får kjeft av Miss Universe fordi hun er for sexy (hvor da?), benytter anledningen til å vise hvor uskyldig og romantisk hun kan være. Hun hviner en klissete monolog om at kjæresten hennes nettopp har fridd, og hun er så lykkelig at hun folder hendene ved siden av ansiktet og kvitrer.
Rundt omkring i de tusen hjem stryker unge menn Maiken av babe-listen sin. Ingen vil ha en pike som kakler om bryllup før hun har fylt 20.

Roberta er lei seg fordi noen tror hun bare bryr seg om overflate og utseende og sånn. Og det til tross for at hun har meldt seg på Top Model.
– Du må få bedre disjon, sier Mia ned i champagneglasset.
Frida er frustrert over at kjæresten bare sier ting til henne.
– Du må få bedre disjon, sier Mia.
– Du har allerede sagt det, hvisker Miss Storm.
– Gå vekk! freser Mia og veiver etter Miss Storm med septeret sitt.
– Ingen forstår meg, ingen hører på meg, sier Thea.
– Så fint, kan jeg få mer champagne? sier Mia.

Katharina legger hendene på ryggen og begynner å gå frem og tilbake foran tronstolen..
– Du har på deg finklærne, ser jeg, sier hun.
Mia nikker velvillig. – Ja, speil, speil på veggen der, hvem…
– Hold kjeft! brøler Katharina og Mias septer går i gulvet med et høyt klirr.
– Hvem skal du vise deg frem for?!
Miss Storm vifter fortvilet et palmeblad over Mia med den ene hånden mens han famler rundt i håndvesken sin etter luktesaltet med den andre.
– Hold kjeft, sa jeg! Alt er mitt! tordner Katharina.
– Jeg får ikke puste, hikster Mia.
– Hold kjeft! Ingen skal se på deg bortsett fra meg!!
Jeg tror sannelig Katharina er i slekt med Stud Muffin.

Top Model-redaksjonens første bedøvelsespil treffer Katharina i underarmen. Hun uler og flekker tenner mot de andre modellene, som presser seg sammen i en flokk hvor ingen vil være ytterst. Så snur hun seg frådende mot tronstolen, der Mia slår etter Miss Storm med diademet for å få ham vekk fra fanget sitt. Katharina krøker seg knurrende sammen, så gjør hun et voldsomt byks mot Mia – og faller sammen på gulvet. Den andre bedøvelsespilen dirrer i halsen hennes.

Etter at Viltnemda har lagt Katharina i et bur og båret henne ut, samler Mia modellene rundt seg.
– Ja, nå har dere lært masse av meg, sier hun. – I ukens utfordring skal vi teste de nye skuespilleregenskapene deres!
Og plutselig er vi på hotellet, hvor modellene skal late som om de nettopp har slått opp med kjæresten sin. Så skal de se litt tvilende ut når de holder et fotografi av ham, før de plukker opp en rose, kaster den og ser inn i kameraet:
Det er mitt liv! Det er mitt liv! Det er mitt liv! Det er mitt liv!
Selv et barn skjønner at dette er en reklamefilm for herreskjorter.
– Hva er viktigst med denne oppgaven? spør Miss Storm.
– Å ta den på alvor, sier Mia og retter på diademet sitt.
Jeg husker ikke så mye av det som skjedde så, men min kone har i etterkant fortalt meg at jeg forsøkte å kvele meg selv ved å trekke en potetgullpose over hodet, men den var så liten at den bare dekket øynene. Jeg fikk dog med meg at Katharina vant og fikk et par solbriller i premie, siden blodprøvene hennes viste at hun ikke tåler dagslys, hvitløk og vievann.

Tid for fotoshoot – den hvor det er viktig å spille rollen helt ut til fingerspissene.
– Husker dere hva dere lærte i går? spør Mona.
Alle modellene nikker, bortsett fra Katharina, som i stedet glefser etter redaksjonsassistenten som har henne i bånd.
Mona tar frem en ny dukke fra Schwarzkopf. Den heter Lene, og når man klemmer på den skriker den “HEI, JEG HETER LENE FRA SCHWARZKOPF!”.
Lene-dukken er der for å passe på at ukens produkt blir tatt godt vare på. Gudene vet hva slags produkt det er, men Marcel, Mona, Miss Storm og resten av Top Model-redaksjonen  må ha sniffet enorme mengder. I tillegg har Marcel lastet ned et redigeringsprogram på nettet: “How To Make Your Massively Stupid Schwarzkopf Commercial Look Like Something You Morons Think a Teenage Girl Will Like”.
Men vi får nå endelig se hvordan MC-bildene av Claudia og Roberta i programvignetten ble til, og Mona lover modellene at hun skal komme på besøk i løpet av kvelden for å ta en jenteprat.

ADVARSEL: Ved jenteprat slår Brita-maskinen seg av automatisk. Ingen informasjon blir lagret. Brita-maskinen starter på nytt når jentepraten er over.

Plutselig er det jurymøte.
– Seven beautiful girls stand before me, but only one can become Norway’s Next Top Model, sier Mona-Tyra.
– You know our judges: Nigel Barker Marcel Leliënhof, noted fashion photographer, his wife actress and fashion icon Mia Gundersen and Lene, the amazing shrieking doll from Schwarzkopf!

Mia hadde tatt på seg
Mia hadde tatt på seg geek chic-brillene sine, men det hun sa ga likevel ikke mening. Foto: TV3

Siden det er helt uinteressant hva juryen sier til modellene når modellene er til stede, hopper vi raskt over til det juryen sier når modellene har blitt sendt ut på bakrommet.
– Uttrykket uttrykker mye, sier Mia.
– HEI, JEG HETER LENE FRA SCHWARZKOPF!
– Hun har veldig power i poweren, sier Marcel-Nigel.
– Hun bruker det hun bruker, sier Mona-Tyra.
– Hun er fysisk god til å posere fysisk, sier Mia.
– HEI, JEG HETER LENE FRA SCHWARZKOPF!
– Som type er hun veldig typete, sier Mia.
– Som favoritt er hun ikke min favoritt, sier Marcel-Nigel.
– Hun er veik på en veik måte, sier Mona-Tyra.
– HEI, JEG HETER LENE FRA SCHWARZKOPF!
– Da er vi enige, sier Mona-Tyra.

Modellene kalles inn igjen og Mona sier at alle har gjort fremskritt bortsett fra de som har stagnert.
– Seven beautiful girls stand before me, but I only have six photos in my hands, sier Mona-Tyra. – The first girl I’m going to call is – Maiken!
Aha. Så de har kommet til bokstaven M i alfabetet.
– Congratulations, you’re still in the running to become Norway’s Next Top Model, sier Mona-Tyra til Maiken.

Maikens vinnerbilde er ikke en reklame for sko, kjoler eller rørlegger, men for et hårprodukt. Foto: TV3

En etter en får modellene et smil, et congratulations og et fotografi fra Mona-Tyra, helt til bare Frida og Snøhvid står igjen.
– Two beautiful girls stand before me, sier Mona-Tyra. – But I only have one photo in my hand. This photo represents the girl who will still be in the running towards becoming Norway’s Next Top Model. The girl that I do not call, must immediately return to the house, pack her belongings and go home.

Mona-Tyra snur seg mot Frida.
– Frida, your pictures are beautiful, but the judges don’t think you have it in you.
– HEI, JEG HETER LENE FRA SCHWARZKOPF!
Mona-Tyra slår ut med armene. – For fuck’s sake, can somebody turn that thing off?!
Redaksjonsassistenten med Katharina i bånd løper bort for å trekke ut kontakten. Katharina biter seg knurrende fast i Lene-dukkens ankel i det dukken slepes ut på bakrommet.
Mona-Tyra henvender seg til Snøhvid.
– Alexandra, your pictures are beautiful, but the judges don’t think you have it in you.

Så hvem får lov til å bli? Modellen som er vakker på bilder, men som dommerne tviler på, eller modellen som er vakker på bilder, men som dommerne tviler på?
Det blir modellen som er vakker på bilder, men som dommerne tviler på.
– Alexandra.
Frida får en klem og et “masse lykke til”, så gråter alle og så er episode syv slutt.

Fridas bilde var det dårligste, men Marcel var veldig fornøyd med hundene. Foto: TV3

Neste uke:

Sovende modeller blir vekket av Miss Storm som sier de skal ut å reise.
Marcel sier at det er nå alvoret begynner.
Hm? Har TV3 begynt å sende repriser allerede?