Vi starter med en liten psykoterapeutisk time med Ayla, som forteller at hun egentlig aldri har vært noe særlig populær – en heftig og tung bør å bære for de fleste 18-åringer, men sikkert ekstra tung når man likevel er såpass sikker på egen innpakning at man melder seg på «Top Model Norge».

Heldigvis har Ayla funnet trygghet og kjærlighet hos Marlen.

– Jeg hadde masse krøller da jeg var yngre, forteller Ayla, – og ble kalt «sauen» og «ulla» og sånn, og etter hvert satte jeg opp et stort skjold rundt meg.

Men sammen med Marlen kan hun legge vekk skjoldet, for Marlen er BFF-en som skruppelløst stjal Aylas trampoline-posering for et par episoder siden, og som ble teaterhøyskolesjokkert da hun ble konfrontert med dette åpenbare tyveriet.

Takket være Marlens erfarne manipulasjonsevner endte det hele med at Ayla innså at Marlen nesten ikke hadde noe med dette tyveriet å gjøre, og at det var de andre jentene som forsøkte å sette Ayla og Marlen opp mot hverandre.

Så nå er altså Ayla i de tryggeste hender.

På Venice Beach, dette heslig-praktfulle stedet som er en blanding av syden og svenskehandelmekkaet Norby, venter Patrick, Brad og John, som skal lære jentene å surfe.

Som navnene og «yrkene» deres tilsier er de tre guttene muskuløse, med rufsete, solbleket hår og disse ultrahvite, perfekte tennene bare amerikanere har.

Men det er Brad som avstedkommer den største begeistringen blant testosteronsultende modeller – de hviner og sukker og kakler som om de ikke har sett en mann på veldig langt tid (noe de heller ikke har, det nærmeste de har kommet menn er Miss Joy og husfotograf Erik, og ingen av dem får hormonelle 18-20-åringer til hive etter pusten av begjær).

– Alle jentene klikka da de så ham, fniser Ayla.

Hvilket kommer til uttrykk da Brad skal skifte fra shorts til våtdrakt, og alle jentene skriker:

– Drop the towel!

Alle?

Nei. Ikke Frida (LESBISK!). Men mer om det etter hvert.

For jentene har blitt overvåket. I et av livredningstårene står en eldre dame i fotside leopardkjole og gullsandaler (et naturlig valg for en dag på stranden) og følger det hele med kikkert.

Det er modellmamma Donna Ionnna Ioannou, og La Donna har ikke tatt turen til harrystedet Venice Beach for moro skyld.

La Donna forklarer at hun i sitt virke som modellmamma alltid ser etter jenter (jeg, også, men jeg har aldri introdusert meg som modellmamma, men etter to år som hylende singel vurderer jeg å begynne å bruke det).

– Hvis jeg ser ei jente jeg liker, ber jeg henne bli med meg for å ta noen bilder helt uten sminke, for det er da jeg kan se om hun har det som skal til.

Ok. Verdens beste sjekkereplikk er herved notert på en post-it-lapp, og jeg kommer aldri til å gå ut uten den.

La Donna forklarer at jentene nå skal fotograferes forfra med et enkelt polaroidkamera, og legger til at det er slike bilder modellagenter sender seg i mellom.

Er det bare meg, eller høres alt La Donna sier litt slibrig ut?

– Come on, baby, you only get one shot.

– It’s polaroid time, baby!

– Are you ready for your close up?

Sørlandsk er et verdensspråk, uten tvil.

Etter å ha fotografert alle jentene skal La Donna plukke ut det beste bildet, og vinneren får en amazing premie, som venter hjemme i huset.

Beste bilde går til Ingebjørg, som egentlig ikke er veldig overrasket, fordi hun har fått med seg at La Donna har uttrykt begeistring for henne tidligere.

– Og det var jo bare et enkelt profilbilde, sier Ingebjørg, som nok burde lære seg forskjell på profil og rett forfra, slik at hun ikke får problemer senere i karrieren.

Premien er en stroppeløs minikjole laget i noe som utelukkende ser ut som aluminiumsfolie, men den sitter som et skudd, og den halvhjertede ooo-ingen og ååå-ingen fra de andre jentene tyder på at de alle skulle ønske de hadde vunnet.

Lunsj.

Og matlagingen får jentene til å snakke om Lovise, som «alle» har lagt merke til ikke spiser stort.

– Hun har faktisk blitt tynnere siden vi kom, sier Amalie, og legger til at Lovise har vært veldig opptatt av at dommerne hele tiden har sagt at hun har perfekt «Paris-runway-kropp», og at hun nok er besatt av å opprettholde den.

– Hun sier at hun ikke har sultfølelse, men man skal jo være et forbilde når man blir Norges neste Top Model, fortsetter Amalie, – men Lovises spisevaner er jo ikke normale.

Klipp til Lovise som tar en skje yoghurt og setter fra seg yoghurten.

– Hun spiser sikkert ti ganger mindre enn meg, og jeg holder på å gå ned i vekt, sier Amalie.

Noen av jentene samles ved svømmebassenget for å diskutere Lovises spisevaner, og Kristines og Aylas bekymring synes genuin når de påpeker at hun verken får i seg proteiner eller karbohydrater.

– Men gjør det noe at hun er så tynn, da? spør Marlen, BFF-materiale for alle.

– Vi er jo litt bekymret, da, sier Ingebjørg. – Hun kommer til å knekke hvis hun skal jobbe 15-timersdager uten å spise.

– Det må være utrolig kjipt for henne å høre at hun er for tynn hele tiden, sier Marlen.

Som hvis hun hadde vært Lovises BFF hadde hun helt sikkert sagt at Lovise ikke må bry seg om hva de andre sier, for de er bare misunnelige fordi de selv ikke veier tre kilo.

Dette blir en morsom episode. For her kommer nok modellbransjens fabelaktige hykleri frem i lyset – det er ikke mange episodene sine La Donna roset Amalie for at hun hadde droppet en av «pølsefestene» oppe i huset, mens i løpet av denne episoden vil Lovise få høre at hun burde ha deltatt på dem.

Plutselig: formiddagens surfegutter dukker opp i stuen med champagne og annet snadder, og ni modeller styrter ut på badet for å sminke og pynte seg.

It’s party time, som La Donna ville sagt på sørlandsk.

Og la meg si det sånn – jeg tror ikke John, Brad og Patrick egentlig er surfeinstruktrører.

Brads relativt intime lapdance for Amalie får meg til å tenke at de tre guttene er arbeidsledige skuespillere som for lengst har innsett at det nærmeste de kommer fame and fortune er å si ja til det første og beste kameracrewet som måtte dukke opp, og om benklærne må av for at sjekken skal kunne hentes – ja, da kaster vi benklærne uten å nøle.

Mens John, Brad og Patrick partajer med understimulerte og håpefulle modeller, er det en pike som tar kaffekoppen sin, legger en pute fanget som beskyttelse og kryper sammen i en lenestol – vår venninne Frida (LESBISK!).

Vi får trøste oss med at festsekvensen er relativt kort, selv om vi fikk et glimt av en naken mannerumpe, Brad i jacuzzi med en pike i hver armkrok, samt kleine striptease-moves i surfeshorts.

Åpenbart tok ikke festen av slik Top Model-redaksjonen hadde håpet, for brått er det morgen og denne mannen som kalles sjefsstylist men som aldri har på seg annet enn t-skjorter i XXL, jeansvest og boksershorts klaprer inn i huset og hyler:

– Time for fashionshoot! Dere er supermodels! Ni måste alltid vara redo! Klackar og makeup!

Ute ved svømmebassenget venter Siri, husfotograf Erik, Miss Joy og en unnselig kvinne som presenteres som Zuzana, marketing manager for Maybelline.

– I dag er det tid for bjutishoot, forklarer Siri. – Og Zuzana er kunden. What do you expect from the girls, Zuzana?

Zuzana får noen minutter til redaksjonell reklame for Maybelline, hvilke modeller de har i sin stall og at jentene skal fotograferes mens de er sminket med selskapets nyeste maskara med det skremmende navnet Big Eyes.

Som kanskje ikke er så skremmende som den som lover at du kan få vipper som sommerfuglvinger, men likevel (vipper som sommerfuglvinger? Når ble det et skjønnhetsideal? Og vil det ikke være vanskelig å se om man har sommerfuglvinger i stedet for vipper? Jaja. Nok om det).

Det skal tas to bilder – et av hver enkelt, og så to og to sammen i bassenget. Siden de er ni igjen, blir det tre på det siste.

Ayla er kjempeglad for at hennes partner er Marlen, for de er jo bestevenner og har så bra kjemi, og vi vet alle at Marlens eneste misjon her i verden er å gjøre Ayla bedre og penere og flinkere enn seg selv – ja, hvis Marlen kunne, ville hun nok gjøre alt som sto i hennes makt for at Ayla til slutt kåres til Norges neste Top Model.

Lovises partner er Amalie.

– Jeg er jo den tynneste og hun er den største, sier Lovise. – Man kan se en ganske stor forskjell på oss to. Det er blir nok den – eh – største utfordringen til nå.

Under sminkingen dukker plutselig Gabriel opp, makeupartist for Maybelline, og han forklarer at de er på jakt etter en «Twiggy-1960-talls-inspirert make-up».

Dette er også en av grunnene til at jeg elsker motebransjen. Den er ute av stand til å uttrykke nye idéer – alt er basert på løse referanser fra en tid da alt faktisk var nytt og grensesprengende, og det var opp til motejournalistene å forsøke å forklare hva det var som foregikk. Altså også en tid da motejournalister tok arbeidet på alvor og ikke henfalt til de samme «Absolutely Fabulous»-lignende skrulleklisjéene.

Men hva skal en stakkars makeupartist gjøre i 2013? Finne på noe på egenhånd?

– Vi vil at jentene skal ha store dukke-øyne, forklarer Zuzana.

Grøss. Ved siden av klovner finnes det da ikke et skumlere leketøy fra barndommen enn den 40 cm høye plastdukken med de runde øynene som stirret på deg uansett hvilken vinkel du satte den i. Min ligger i en eske på loftet, uten hår og med bare én arm – et resultat av at jeg en førjulskveld i 1974 var lei av å være redd den og ville vise hvem som var sjef.

Julegaven det året ble en GI Joe og et maskingevær, for foreldrene mine innså endelig at storøyde dukker aldri kom til å bli min greie.

Tilbake til virkeligheten ved svømmebassenget i Los Angeles, og Maybellines kvinnevennlige kampanje hvor målet er at verdens kvinner skal gå rundt med store dukke-øyne (noe verdens menn sikkert har drømt om i uminnelige tider. Jeg mener, er det ikke det alle fedre ønsker for sine døtre – dukkeøyne?).

Ine er litt splittet over at hennes partner er Ingebjørg.

– Det kan jo være en fordel, for siden hun ser helt smashing ut på alle bilder, så plukker de et som er bra av meg, også. Eller så sammenligner de oss, og jeg ser bare dopa ut.

Amalie strever med at hun skal være sammen med Lovise. – Jeg er jo dobbelt så stor som henne, sukker hun.

– Jojo, men dere er jo helt forskjellige, trøster Ine.

Siden det er ni jenter, må Frida (LESBISK!), Rachana og Kristina gjøre sitt bassengbilde sammen. Ingen av dem er spesielt fornøyde der de dupper rundt, og Rachana får (nok en gang) kjeft fordi hun ikke har hals.

Verre er det at Ayla, som var så glad for å være sammen med BFF Marlen, myser for mye på grunn av det sterke sollyset og derfor ikke klarer å lage de påkrevde dukkeøynene.

– Som modell så må du ha kontroll på øynene dine, forklarer Siri Supermodell, mens hun myser mot solen bak et par enorme solbriller. – Og for meg ser det ut som om Ayla ikke takler det, at hun ikke klarer å lage store øyne.

Men jeg er sikker på at BFF Marlen vil gjøre alt hun kan for å trøste Ayla, altså, siden hun alltid tenker på Aylas beste.

Marlen var perfekt på alle bilder, mens Ayla hadde ett bilde hvor hun kanskje var ok på, fordi hun ikke klarte å holde øynene åpne, sukker Siri Supermodell oppgitt bak solbrillene som skal hindre henne i å myse.

Usjda. Katastrofe i emning, helt klart.

– Alene kunne Marlen fått et topp bilde, men fordi Ayla er der og ikke klarer å holde øynene åpne, så blir det bare ikke bra, konkluderer Siri Supermodell, som jeg skulle ønske kunne ta av seg solbrillene og demonstrere hvordan man lager store dukkeøynene i blendende Los Angeles-sol.

Mens «tykke»-Amalie og «tynne»-Lovisa forsøker å synkronisere hodene sine i bassenget, fanger kamera opp Siri Supermodell i alvorlig, hviskende samtale med Zuzana. Men det gjelder ikke mysing og dukkeøyne, men at Siri Supermodell synes at Lovise har blitt enda tynnere de siste dagene.

Dette mener Siri Supermodell er så bekymringsverdig at hun tar Lovise til side for en privat samtale. Eller i hvert fall så privat som den kan bli i en realityserie.

Etter først å ha uttrykt hvor flink hun synes Lovise er, sier Siri Supermodell at hun har lagt merke til at Lovise har blitt mye tynnere under oppholdet.

– Både dommerne og de andre jentene i huset er bekymret over det, sier Siri Supermodell.

– Det er jo litt stressende, og da kjenner jeg ingen sultfølelse, forklarer Lovise.

– Nå er du faktisk for tynn for bransjen, sier Siri Supermodell.

Jeg elsker det. «For tynn for bransjen», liksom.

Der de sitter ved siden av hverandre er det umulig å si om Siri Supermodell veier 200 gram eller en hel kilo mer enn Lovise, men selvfølgelig, Top Model-redaksjonen vil jo gjerne gi inntrykk av at den på sitt vis er seriøs og tar ansvar for hvilke «rollemodeller» den skaper, så dette er dens måte å si «sunnhet fremfor skjønnhet».

Morsomt at denne samtalen kommer i forbindelse med en shoot som skal være inspirert av Twiggy, et tilnavn hun fikk fordi hun faktisk så ut som en kvist.

– Det er fint at de sier at hun må gå opp i vekt og at jeg må gå ned i vekt, sier «tykke»-Amalie, og oppsummerer bransjens bisarre verdisyn i en setning.

Gabriel, makeupartisten som ønsket seg Twiggy-look, forklarer bak scenen at Maybelline-piken skal «embody sex appeal, beauty and class, but still be fun and approachable». Akkurat som de ekle plastdukkene med de livløse øynene han sminket dem som.

Jeg skulle ønske noen kastet Gabriel i et basseng og skrek «big eyes, you little fag!». Men jeg er jo så sjenerøs og hjertevarm i utgangspunktet.

Utstemming.

Siri Supermodell forklarer nok en gang at bare én kan vinne, minner om premiene og presenterer dommerne som er La Donna, husfotograf Erik og «celebrity makeupartist Gabriel Almodovár».

«Kjendis»-prefikset er alltid forvirrende. Betyr det at at Gabriel sminker kjendiser, eller at han er kjendis selv? Og Almovodár? Fnis!

Jeg ser for meg Gabriel, 14 år, stå foran speilet og hviske «Gabriel Garbo? No. Too much. Gabriel Dietrich. No. Too camp. Gabriel Minelli! Yes! No. Too gay. Oh, I know! Gabriel Almodovár! Yes! Artistic, exotic and not at all gay! Hello, my name is Gabriel Almodovár, celebrity makeupartist. Perfect!», og i samme øyeblikk skriker mamma Doris fra kjøkkenet: «Robert Johnson Junior! Come downstairs and finish those dishes right this moment! I’m not asking again!».

Uansett – Gabriels barndomsdrøm er blitt virkelighet, han er gjestedommer i den norske utgaven av Top Model.

– Denne uken tok dere et indviduelt bjuti-bilde, og det beste vil Maybelline bruke i en advertorial, sier Siri Supermodell. – Og vinneren er ei som klarte å få frem the big eyes doll-look som vi ønsket og kunden er superfornøyd.

Og vinneren er – Ingebjørg.

Med et bilde som nok mest av alt leder tankene hen til de ulykkelige, kjederøykende og valiumtyggende hemmafruene i Mad Men, men som altså er kroppsliggjøringen av «sex appeal, beauty, class and fun», ifølge Maybelline.

Så over til fellesbildene.

Først ut er Ayla/Marlen.

Mens Marlen overøses av ros og komplimenter, får Ayla nok en gang høre hvor skuffet alle er over at hun ikke klarte å holde øynene åpne.

– Å holde øynene åpne er noe du burde ha klart, sier La Donna.

– You look like you’re in pain, sier Gabriel.

– Du har utseendet, men har du innstillingen? spør Erik retorisk.

Lovise/Amalie:

– What we wanted, was this fun Maybelline-girl pool partying, but what you gave us was Leonardo DiCaprio from Titanic, suffering from hypothermia before drowning, sier Gabriel til Lovisa.

Zing! Gabriel har åpenbart gjort seg flid når han har plukket ut fornærmelsene sine. Sånn sett er han jo et eksempel til etterfølgelse for alle gjestedommere. Det spiller ingen rolle om kritikken er saklig – bare den får Siri Supermodell til å le.

La Donna har også forberedt faglig begrunnede tilbakemeldinger til Amalie.

– Du ser ut som en selunge som er i ferd med å bli spiddet, sier hun.

Virkelig noe Amalie kan ta med seg videre i karrieren og jobbe med, akkurat som at Erik mener at Frida (LESBISK!) «ser ut som en rumensk bondekone», eller at Rachana er «for sexy, og må dempe seg». Kristina, derimot, blir sammenlignet med Grace Kelly, så av de tre kan vi vel si at hun klarte seg best.

Ine/Ingebjørg får derimot bare godord – La Donna mener til og med at hun kunne ha skrevet en bok om hvor vakker Ingebjørg er, mens Gabriel strekker seg til å si at Ine er perfekt fra øynene og opp (noe som vel bør være fint i en reklame for maskara?).

Og slik høres dommernes «hemmelige» vurderinger ut.

– This is a bad picture.

– She’s not trying.

– It looks like a joke.

– She looks dead.

– She looks sexy, but that’s not difficult floating next to grandma.

– She needs to learn how to not always have that great personality.

– So, do we agree?

– Absolutely.

Ukens beste bilde går ikke uventet til Ingebjørg, etterfulgt av Ine, Marlen, Kristina, Amalia, Lovise og Rachana.

Så da står det mellom Ayla og Frida.

Ayla, du er ei nydelig jente med et utseende som andre jenter bare kan drømme om, sier Siri Supermodell. – Men det kommer ikke frem på bilder. Vi lurer på om du har den rette innstillingen til å nå toppen.

Hva? Det er da vel ikke innstillingen til Ayla det er noe i veien med? Kanskje husfotograf Erik heller burde sjekke innstillingen på kameraet sitt.

Frida (LESBISK!), du annerledes og unik, og med en kul look, men vi er bekymret for om du kan gi oss noen flere looks, sier Siri Supermodell.

Så hvem får bli? Hun som er pen i alle sammenhenger bortsett fra på bilder, eller hun som kanskje bare har en look?

Åååå. Det ser ut til at Marlen må skaffe seg en ny BFF, for til tross for at hun denne uken så ut som en rumensk bondekone er det Frida (LESBISK!) som får bli med videre.

Ayla, du har det som trengs, sier Siri Supermodell. – Vi får nok se mer til deg i fremtiden.

Så derfor ble altså Ayla stemt ut, fordi hun har det som trengs.

Ikke rart disse jentene til slutt ikke vet hvem de er eller hvem de er det for.

Mens Amalie trøster en gråtende Marlen (kan Amalie bli ny BFF for Marlen?), pakker Ayla kofferten.

– Jeg ble ganske mye mobbet som ung, sier Ayla (18). – Men etter å ha vært her og møtt Marlen, har jeg lært at jeg faktisk kan stole på folk.

Så håper jeg hun drar hjem og ser episoden hvor Marlen stjal trampoline-poseringen hennes, og likevel klarer å beholde sin nyervervede tro på at folk er til å stole på.

Neste uke skal Charlotte Thorstvedt (rett fra superglamsuksessen Det Nye-jenta!) lære jentene om personlig stil, og Miss Joy (i XXL-t-skjorte, MC-jakke og boksershorts) presenterer jentene for the one and only Nigel Barker, og under utstemmingen går Frida (LESBISK) i studiogulvet med et smell.

Som La Donna ville sagt på flytende sørlandsk: I can hardly wait.