Mona jakter fremdeles på Norway´s Next Top Model. Hun burde nok gjøre det i et annet program.

You can´t cry, because we don´t have time to fix your makeup!
– Mr. Jay

Mona står midt i det grandiose shoppingsenteret Galleria Vittorio Emanuele i Milano og forteller at modellene denne uken skal selge seg inn til et byrå i motebyen. Eller sagt på en annen måte: Top Model skal kjøre Lada i et Formel 1-løp. Og så skal modellene lære mer om hår og sminke, det vil si, lakkere Ladaen i glade farger i håp om at ingen skal se at det er en Lada.

Men først møter modellene coach Storm på Egetorget, programmets eneste location.
Storm forteller at han har en overraskelse.
– Jeg dør inni meg! roper modellene.
Jeg også, og det har bare gått fire minutter.
– Overraskelsen er der! sier Storm og snur seg dramatisk mot – Vero Moda.
Modellene hyler og spurter inn i butikken, hvor de knapt kan tro sine egne øyne. Kjoler, bluser og bukser made by hand in Bangladesh!
– Jeg lurer på hva Storm pønsker på, men jeg håper vi får noen klær, sier Eirin.
Det er ikke godt å vite hva Storm pønsker på. De er i en klesbutikk, så det kan jo hende at de kommer til å få bøker.
Modellene plukker ut hver sin kjole, og lager et improvisert catwalkshow på den tre meter lange gangen ved omkledningsrommene, mens Storm forsøker å være Mr Jay. Han må slutte med det.

Storm sier at det ikke er helt tilfeldig at modellene har fått nye kjoler.
– Gisp, sier modellene.
– For dere skal til – Milano!
Jubelskrikene får vinduene i Vera Moda-butikken til å krakelere. Modellene hopper opp og ned og klemmer hverandre og i neste klipp står de i en hotell-lobby i Milano.
Top Model er om ikke annet effektivt.
Storm har på seg en munkehettejakke. Hva er det med dette programmet og munkekostymer? Kanskje de prøver å si at modellbransjen er et hellig kall.

Storm forklarer at Milano er verdens motehovedstad, and if you make it here you´ll make it anywhere, og at modellene må være forberedt på knallhard jobbing – for eksempel en hel dag på sightseeing. Med girl cam.
Ingen i denne produksjonen har egentlig lyst til å lage Top Model. Top Model er bare en unnskyldning slik at redaksjonen kan få late dager i Barcelona og Milano. Gi jentene et videokamera, kall det girl cam og send dem ut i byen slik at Storm og Mona og alle de andre rekker en femtimers spa-behandling.

Neste dag. Som vanlig starter den med sovende modeller. Noen av dem er likevel såpass ved bevissthet at de har funnet Mona-mail utenfor døren:

Kjære alle sammen!
Dere er så søte og flinke og pene og kloke og smarte!
Jeg vet at gårsdagens sightseeing var krevende, særlig med girl cam, og dere fortjener egentlig en ukes ferie nå, men det ville vært fint om dere ville spise frokost med meg.
Jeg håper dere ikke syns jeg maser, men det er viktig for meg at dere lærer så mye som mulig om denne bransjen.
Dere har allerede lært at modeller kan sove så lenge de vil, nå er dere klare for neste trinn: frokost i rolige omgivelser hvor vakre menn vifter med palmeblader og masserer føttene deres.
Men ikke stress, jeg venter nede.
Stor klem, Mona.

Etter noen timer har modellene motvillig slept seg ned i frokostsalen. Med smale soveøyne og hår til alle kanter pirker de uinteressert i maten. Herregud, for et mas det er å være modell…!
Mona kremter forsiktig. Hun har ikke lyst til å forstyrre dem, men i går kom et bekymret telegram fra TV3 som lurte på om alt var i orden siden de ikke hadde hørt noe fra Top Model-redaksjonen etter at den booket 25 businessklasse-billetter tre uker tidligere.
Modellene ser sløvt på henne.
– I dag skal dere på go-see, hvisker Mona.
– Å, sier modellene og gjesper.

– Da Mona sa vi skulle på go-see visste jeg ikke helt hva det var, sier Eirin som meldte seg på programmet ved en feil – hun surfet innom TV3s nettsider og klikket på Top Models “Vil du bli Norges neste toppmodell?”-knapp i stedet for Paradise Hotels “Vil du bli Norges neste skjøge?”-knapp.
– Go-see er en catwalk, sier Katarina, som nok klikket på samme knapp.
– Jeg fikk klump i halsen for jeg har egentlig aldri vært på en go-see, sier Thea, som øyensynlig er lettrørt.
Mona forklarer til kamera hva en go-see er. Hun burde nok ha forklart modellene det i stedet, men som sagt har hun ikke lyst til å forstyrre dem.
– En go-see er en audition som rett og slett er et jobbintervju, sier Mona.

Byrået modellene skal vise seg frem for er Beatrice Models (hvis du vil bli modell der kan du fylle ut registreringsskjemaet deres her). I møte med modellbyråer er det viktig å fortelle om seg selv, sin erfaring og bakgrunn. Siden det er en internasjonal bransje er det viktig å beherske språk, og modellene viser raskt hvor høy kvalitet det er på engelskundervisningen i den norske skolen.

– I haven´t get money for the job I done, sier Eirin.
– I never done anything before, sier Inga.
– I have been modelling for some year now, but not som much, sier Alexandra.
– I love doing this so I hope I be success, fortsetter Eirin.
– I would like to be a represent of fashion, sier Katarina.
– I want to modelling and maybe study the medicine, sier Roberta.

– Vil du se tilbakemeldingene fra Beatrice, se tv3.no/play, sier Mona til kamera.
For det er ikke plass til tilbakemeldingene i selve tv-programmet – TV3 mente det var viktigere å vise modellene på sightseeing.

Som lovet i introduksjonen skal modellene nå lære seg mer om sminke og hår.
Det er seriens makeupansvarlig – hun som tror at det å være makeupansvarlig betyr at hun må være ansvarlig for ha på seg all sminken i serien på en gang – som skal undervise modellene. Hun møter dem i bakgården på hotellet.
Der sitter det en jente på en barstol, som Massiv Makeup skal bruke i undervisningen.
– Jeg skal legge en kveldsmakeup, sier Makeup. – Dere vet aldri når ting kan skje i modellbransjen, plutselig skal dere på en catwalk og da trenger dere makeup i en fei.
Dette er helt korrekt. Flere modeller har fortalt at catwalks kan dukke opp når som helst og hvor som helst – i det ene øyeblikket sitter de og spiser lunsj, i neste øyeblikk har en catwalk materialisert seg rett foran øynene på dem.
Filmen Inception er delvis basert på dette instant-catwalk-fenomenet.

Massiv Makeup soter øynene og legger rød leppestift på jenta på barstolen, og snur seg mot modellene.
– Da er Top Models makeupskole ferdig og Guro har fått sotete øyne og røde lepper, sier Massiv Makeup.
I løpet av noen få minutter har Guro jobbet mer enn det modellene har gjort i løpet av fire episoder.
– Jeg håper dere har lært noe i dag, sier Massiv Makeup.
– Jaaa, klapper modellene, enda det eneste de så var ryggen til Massiv Makeup mens hun sminket Guro.
Challenge-time!
Massiv Makeup sier at nå må modellene vise hva de har lært ved å legge den samme makupen på ti minutter. For å gjøre det realistisk er sminkesakene lagt ut på forskjellige steder på hotellet – mascarabørsten i lobbyen, leppestift i frokostsalen, foundation på toalettet – for under en ekte motevisning er det vanlig at modellene må løpe fra rom til rom på jakt etter sminkesaker.

Modellene gjennomfører orienteringssminkeløpet på tid. Andpustne møter de Massiv Makeup og Mona.
– Jeg er postivt overrasket, dere ser flotte ut, sier Massiv Makeup.
Mona er enig. Modellene er fantastiske.
Mona sender modellene ut slik at hun og Massiv Makeup kan diskutere hvem som bør bli challenge-vinner, og Mona starter med det positive.
– Hva var den største feilen? spør Mona.
– Jeg var veldig overrasket over munnen deres for jeg hadde virkelig tørt å legge på mye mer klovn, så det var positivt overrasket, men litt skuffet over at ingen dro på og tok ordentlig sotete øyne, sier Massiv Makeup, full av faguttrykk.
– Skal vi kalle dem inn da? sier Mona.
– Ja, sier Massive Makeup.
– Ja, det gjør vi, sier Mona.
Blir programmet mer dramatisk nå, må jeg stikke opp på Lovisenberg og bestille en lobotomi.

Fotoshoot!
Og sjokk og vantro: Marcel har ikke fått lov til å bli med til Milano!
Det har derimot Hilde, markedssjef for Schwarzkopf, en dame som er så glad og positiv at hun minner om en nyutdannet barnehagepedagog på speed.
Modellene skal altså gjøre en shampo-reklame.
– Uttrykket vi er på jakt etter i dag er et mildt og varmt uttrykk, ikke hai fashion, men samtidig skal det være veldig elegant, sier tante Hilde.
Hai fashion! Hai five! Hai on drugs! Før hun ble markedssjef i shampobransjen jobbet tante Hilde i et akvarium.

Vi er over halvveis i fjerde episode. Det har ikke vært antydning til konflikt og konkurranse blant modellene, det er som om de går på design- og fashionlinjen på Romerike folkehøyskole.
Men plutselig: Langhårede Katarina og Roberta gjemmer seg i et hjørne og fniser henrykt over at korthårede Signe og Alexandra ikke har en sjanse i en shampo-shoot.
De har et poeng, for Alexandra har nesten ikke hår på hodet i det hele tatt, og neppe en tante Hilde kan bruke til noe.
Men Storm har en plan. I stylingkofferten sin har han en – tupé! Schwarzkopf kommer ikke til å merke noe, så hvorfor Alexandra blir lang i ansiktet er uforståelig.

Det var ingen som så at Storm hadde gitt Alexandra en tupé.

Fotografen heter Luka og snakker enda dårligere engelsk enn modellene, men det gjør ikke noe, for Mona er til stede for å gi instruksjoner. Og gjett om Miss Universe har pugget Tyra-replikker…!

Tyra: Inhale while posing, that will straighten your upper body.
Mona: Det er fint når du trekker pusten, for da retter du deg opp.

Tyra: Smile with your eyes! I call it smize!
Mona: Husk å smile med øynene.

Tyra: Be fierce. Be perfect. And if you´re not, then the whole room, and the whole world, just saw you screw up.
Mona: Gjør litt sånn forskjellig.

Signe har ikke kort nok hår til å få tupé, men kort nok til til å få prinsesseanfall.
– Jeg ser ut som en mann! roper hun når hun ser den lett bølgede 20-tallsfrisyren hun har fått. Så begynner hun å gråte og Storm tar henne til side med noe som ligner en streng mine, men som like gjerne kan være mageknip.
Jeg håper han skal komme i kontakt med sin indre Mr Jay, men nei, Storm er rasende som en Barbie-dukke.
– Da du kom til oss var håret ditt ødelagt, forklarer han med mild stemme.
– Jaja, men det finnes en mellomting da, sutrer Signe.
Å, kom igjen, Storm – slap her silly!
– Du må prøve å legge denne hårtingen bak deg, fortsetter Storm vennlig.
– Jeg klarer ikke å trives i dette håret hvis det ikke er lenger…! utbryter Signe. Det er nummeret før hun begynner å sutte på tommelen.
– Det er bare hår, trøster Storm.
Nå må noen snart be TV3 sende Storm et par testikler. Det behøver ikke være to, engang – bare en kvart ville gjøre forskjell.

Til kamera sier Signe at selv om hun er lei seg over håret, klarer hun å holde det inni seg og ikke vise det til noen.

Så følger 20 minutter med verdens kjedeligste fotoshoot, ikke fordi det er hår, men fordi Top Model-redaksjonen har sovnet på redigeringsrommet.

Og plutselig er det jurymøte.
– 12 beautiful girls stand before me, but only one can become Norway´s Next Top Model, sier Mona-Tyra og presenterer ukens dommere, som er tante Hilde, hårstylist Elin og kjendishårstylist Birger Løkeng, som er invitert fordi han alltid har et godt hårtips til alle som spør.
Som det han ga til tv2.no:
– Hestehale er en fornærmelse. Det er litt det samme som å ikke pusse tennene om morgenen, jeg synes faktisk det er respektløst å ha håret i hestehale når man skal møte folk.

Men tilbake til virkeligheten. Mona-Tyra sier at “nå er det alvor” (i motsetning til i de andre jurymøtene), og modellene blir kalt frem for å få sin dom.
Bildene tyder på at fotograf Luka egentlig er konfirmasjonsportrett-fotograf, men det er det ingen som orker å forholde seg til, nå gjelder det bare å avslutte programmet så fort som mulig.
Så fort, faktisk, at ingen av jurymedlemmene sier noe som er verdt å gjenta – bortsett fra at Mona-Tyra har oppdaget av noen av modellene har tomme blikk. Det tok bare tre uker.

– 12 beautiful girls stand before me, but I only have 11 photos in my hands, sier Mona-Tyra alvorlig. – The first girl I´m going to call is – Claudia!
I bakgrunnen svimer kjendishårstylist Birger av. Claudias hestehale blir for mye for ham.
– Congratulations, you´re still in the running to become Norway´s Next Top Model, sier Mona-Tyra til Claudia.
En etter en får modellene et smil, et congratulations og et fotografi fra Mona-Tyra, helt til bare Signe og Farzaneh står igjen.

– Two beautiful girls stand before me, sier Mona-Tyra. – But I only have one photo in my hand. This photo represents the girl who will still be in the running towards becoming Norway’s Next Top Model. The girl that I do not call, must immediately return to the house, pack her belongings and go home.

I forrige uke var Darja og Thea de to siste, fordi dommerne var usikre på om de hadde det som skulle til.
Til Darja sa Mona-Tyra at “the judges are not sure whether you have what it takes”, mens hun til Thea sa “the judges are not sure whether you what it takes”.
Nå ser hun alvorlig på Signe og Farzaneh.
– Farzaneh, the judges are not sure whether you have what it takes.
Farzaneh blir blek. Det hadde hun ikke ventet.
Mona-Tyra snur seg mot Signe.
– Signe, the judges are not sure whether you have what it takes.
Signe ser genuint sjokkert ut. Hun som har vært blid og medgjørlig hele veien!
– So who stays? spør Mona-Tyra.

I kontrollrommet kaster produsenten mynt. Kron – Farzaneh får bli, mynt – Signe får bli.
– Mynt! sier han i øreproppen til Mona-Tyra.
– Signe, sier Mona-Tyra.

Her pleier Tyra å si noe hyggelig og oppmuntrende til modellen som må hjem, som at hun er vakker og flink og trenger bare å øve, at hun kommer til å lykkes en dag, at modellbransjen trenger sånne som henne.
Mona-Tyra vil ikke være en dårligere modellmamma. Hun gir Farzaneh en klem og sier:
– Lykke til!

Neste uke skal modellene posere sammen med en herremodell, så Top Model-redaksjonen viser klipp hvor jentene slikker seg rundt munnen, mens Storm sier “nå må du skjerpe deg litt” til Inga.
Vi venter i åndeløs spenning.