Altaværingen bak «Kill Buljo» og «Død snø»-filmene dro til Hollywood og beefet opp Grimm-brødrenes klassiske eventyr for studioet Paramount i «Hansel and Gretel: Witch Hunters» i 2013. Deretter gikk han tilbake til indiefilm og lagde «What Happened to Monday» med Noomi Rapace, Glenn Close og Willem Dafoe i fjor.

Nå er filmen vist på markedsplassen til den internasjonale filmfestivalen i Toronto, der den blir godt mottatt og nå er solgt for visning i en rekke territorier, inkludert USA, til Netflix, skriver Variety. Summen skal ha vært «in the mid-seven figure range» (det gjør vel 5 000 000 dollar til den statistisk beste gjetningen).

«What Happened to Monday» er basert på et såkalt Blacklist-manus, hvilket vil si at det var et av de mest ettertraktede, ufilmede manusene i Hollywood før noen fikk ut fingeren og faktisk lagde filmen. Manuset var på et tidspunkt tilknyttet Morten Tyldum før det havnet hos hans landsmann, som fikk det skrevet om (blant annet til en kvinnelig hovedrolle) før han gikk i opptak.

Wirkola har tidligere sagt at filmen representerer et brudd med hans patenterte overdreven-voldsbruk-humor, og at tonen i den kan minne om moderne scifi-klassikere som «Children of Men», «Source Code» og «Moon».

I filmen spiller Rapace hele sju roller – som syvlinger som vokser opp i et framtidig samfunn med streng ettbarnspolitikk, og der de må late som om de er en og samme person for å unngå straffeforfølgelse. Den kryptiske tittelen spiller på at søstrene tar navn etter den ukedagen de får lov til å være ute i samfunnet (og at noe fryktelig skjer med den ene av dem).

Den svenske stjerna, kjent fra «Menn som hater kvinner» og «Prometheus» og snart aktuell i «Alien: Resurrection», har delt masse bilder fra innspillinga på Instagram:

Netflix-salget lover godt for Wirkolas andre internasjonale produksjon, som ble filmet i Romania i fjor med blant andre Pål Sverre Hagen, Christian Rubeck, Stig Frode Henriksen og Jeppe Beck Laursen i biroller. Ikke minst siden det generelt skal ha vært et tregt marked på Toronto-festivalen i år.

Ifølge IMDb har den kinopremiere i Storbritannia allerede 15. november, men det er også den eneste lanseringsdatoen den har fått. Vi krysser fingrene for norsk kinodistribusjon så snart som mulig.