Like etter 11. september-angrepene ble Bangladesh-fødte Raisuddin Bhuiyan skutt i ansiktet med hagle mens han hjalp til på en venns bensinstasjon i Dallas, mer enn 250 mil unna New York.

Mark Anthony Stroman var på jakt etter arabere å drepe som hevn for terroranslaget. Bhuiyan overlevde, men trengte omfattende kirurgi for å gjenvinne synet.

Før skytteren ble tatt, rakk han å drepe to uskyldige innvandrere. Til tross for det valgte Bhuyian å tilgi Stroman, og jobbet iherdig for å redde angriperen fra dødsstraff.

Det er utgangspunktet for den nye Kathryn Bigelow-regisserte filmen «The True American», som er inspirert av boka «The True American: Murder and Mercy in Texas». Tittelen kommer fra Stromans skrullete utsagn om at han er «patriotic, yes indeed, a true American, a special breed» i etterkant av angrepet.

/Film skiver at stadig trollpopulære Tom Hardy får en av hovedrollene, og med tanke på hans hang (og madskills) til å spille skurker er det vel naturlig å anta at han får den tvilsomme æren av å spille overfallsmannen.

Filmen følger begge hovedpersonene i ukene etter 11. september-angrepene, og det er egentlig alt vi vet om handlingen enn så lenge.

Den unike historien er derimot veldokumentert, blant annet gjennom et dobbelintervju New York Times foretok med de to partene mens Stroman fortsatt satt fengslet.

Nytilflyttende Bhuiyan endte opp i økonomisk ruin etter overfallet, fordi han ikke hadde helseforsikring og måtte betale for operasjonene selv. Stroman satt fengslet i nærmere ti år, før han ble henrettet med giftsprøyte 20 juli 2011.

 

Bare timer før henrettelsen snakket de to sammen for første gang siden angrepet. Over telefonen skal Bhuiyan ha fortalt angriperen hva han følte om overfallet ti år senere.

– Jeg tilgir deg og jeg hater deg ikke, åpnet han ifølge LA Times.

– Tusen takk av hele mitt hjerte. Jeg elsker deg, skal Stroman ha svart.

Med tiden tok dobbeldrapsmannen aktiv avstand fra handlingene og overbevisningene sine, og mente at Bhuiyans islamske tro var en av grunnene til at han kunne «tilgi det utilgivelige».

Vi har fortsatt ingen anelse om når filmen skal utgis, og hvem som fyller resten av rollelista.