21. desember er det amerikansk premiere på «Jack Reacher», Tom Cruise sitt ambisiøse forsøk på å gjøre Lee Childs krimhelt Jack Reacher til en lønnsom og severdig franchise.

Jack Reacher-fansen – og de er det mange av, stol på meg – er negativt innstilt til den 170 centimeter høye Tom Cruise i rollen som mennesketårnet Reacher, som ruver 196 centimeter over bakken.

Jeg skal ikke ta den diskusjonen nå – jeg tipper vi kommer tilbake til den rundt norgespremieren på «Jack Reacher» 4. januar, men varm gjerne opp i kommentarfeltet – men heller skue bakover i Tom Cruise sin lukrative katalog.

For personlig mener jeg lille Cruise er en mye bedre skuespiller enn hva han får kreditt for.

Her er fem sterke rolletolkninger fra mannen, myten, scientologen og Hollywood-legenden Tom Cruise:

5. Vincent Lauria i «The Color Of Money»

Tom Cruise har ofte spilt unge dudes med vel mye selvtillit (tenk «Cocktail»), men som den biljardspillende Paul Newman-protegeen Vincent Lauria stråler han. Frekk og selvgod på utsiden, men også med et hjerte på innsiden av den endimensjonale fremtoningen.

4. Colonel Claus von Staffenberg i «Valkyrie»

«Valkyrie», om den tyske obersten von Staffenberg som skal plotte mot og drepe Hitler, er min store guilty pleasure i Cruise-katalogen. All fornuft sier jo at Tom Cruise på dette tidspunktet i karrieren ikke kunne spille noe annet enn nettopp Tom Cruise (et problem larger-than-life skuespillere som for eksempel Jack Nicholson også er offer for), men det er noe med den tegneserieaktige jeg-skal-redde-verden holdningen Cruise gir Claus von Staffenberg satt mot Bryan SIngers stringente og episke filming som gjør meg myk i sjelen hver gang.

3. Ethan Hunt i «Mission:Impossible»-serien (se den første filmen her)

Det er lett å tenke at før Jason Bourne var det James Bond, men må aldri glemme at det også var Ethan Hunt, og at da den første filmen ble sluppet i 1996 var det en av tidenes kuleste agentfilmer og en skikkelig revitalisering av den klassiske TV-serien av samme navn. Og hvem andre enn Tom Cruise kunne spilt den briljante og standhaftige og supersmarte Ethan Hunt?

2. Maverick i «Top Gun» (se den her)

Alle adjektivene jeg brukte om Tom Cruise som Vincent Lauria i «The Color Of Money» kan ganges med ti og brukes om Cruise som Maverick i «Top Gun». Med Val Kilmer som perfekt kjip, kynisk og køddete motstander på marinens Fighter Weapons School, og uforklarige jagerflydueller dem to i mellom, får Cruise boltre seg som 80-tallets kanskje største filmhelter. Og til lyden av «Highway To The Dangerzone» blir det knapt bedre.

1. Les Grossman i «Tropic Thunder»

Hollywood er flinke til å lage frekke og morsomme parodier på sine egne sjefer (tenk bare briljante Ari Gold), men ingen av dem kommer opp mot Tom Cruise som Les Grossman i Ben Stillers «Tropic Thunder». Maktsjuk, svær (sjekk hendene!), brutal, kjapp og selvsagt like god som Beyonce på å finne opp sin egen dans. Plaaaaya! Big dick! Les Grossman er bare på lerretet i noen minutter, men det er de mest magiske minuttene i både filmen og Tom Cruise sin lange karriere. I will…FUCK YOU UP!
Hva mener du er Tom Cruise sitt høydepunkt i karrieren? Kjør debatt.