Han ga oss mange spennende stunder, Tom Clancy. Og selv om han nå er borte, bare 66 år gammel, vil hans ettermæle fortsatt leve godt og lenge gjennom mangfoldet av bøker, filmer og dataspill han etterlater seg.

17 av Clancys 26 spenningsromaner toppet New York Times’ bestselgerliste, blant dem «Jakten på Rød Oktober», «Patriotenes spill», «Overhengende fare» og «Det absolutte mareritt» – historier som ikke akkurat er ukjent for kinogjengere heller.

Clancy (som selv aldri var i militæret) skrev tidvis så detaljert om militær- og spionlivet at en kommandør i den amerikanske marinen krevde å få vite hvem som lekket informasjon til forfatteren. Ingen, hevdet han – alt var bare fundert på grundig research.

Sentralt i mange av bøkene og filmene – inkludert alle dem nevnt over – sto historikeren og CIA-analytikeren Jack Ryan. Han ble gjennom årenes løp spilt av prominente folk som Alec Baldwin i «Jakten på Rød Oktober» (1990):

Harrison Ford i «Patriotenes spill» (1992)

… og igjen i «Overhengende fare» (1994):

Ben Affleck var den foreløpig siste til å spille ham i «Det absolutte mareritt» (2002):

Men snart er også Chris Pine aktuell som en yngre Ryan i den kommende «Jack Ryan: Shadow Recruit» (som ikke er basert på en Clancy-bok).

Filmen fikk forøvrig en ny poster i går, samtidig med nyheten om dødsfallet. Om det er god eller dårlig timing får være opp til deg å bedømme:

Tom Clancy skrev også bokserien «Op-Center», som ble til denne tv-filmen fra 1995:

Det skumle internettet dannet også grunnlaget for bokserien «Net Force», som også ble til en tv-film i 1999:

I tillegg kommer selvfølgelig mangfoldet av dataspill som lånte Clancys navn, blant annet «Splinter Cell», «Rainbox Six», «Ghost Recon», «HAWX», «EndWar», samt det kommende «The Division»:

Hvil i fred, Tom Clancy.