Vi er mer enn gjennomsnittlig opptatt av musikkdokumentarer her på Filter (sjekk for eksempel vår kåring av tidenes musikkdokuer her).

Og heldigvis for oss har streamingrevolusjonen gjort mange av disse filmene mer tilgjengelig – du finner for eksempel mye gull i katalogen til amerikanske Netflix og USA-versjonen av iTunes.

Men også enkelte nordiske filmaktører har heldigvis skjønt at det finnes et betydelig nisjemarked for denne typen dokumentarer.

Onsdag 26. februar slippes «20 Feet From Stardom» i Norden, i første omgang bare på diverse video on demand-plattformer som iTunes, GET, Canal Digital GO etc.

Det er en film vi allerede har sett og syns det er verdt å si noen ord om:

«20 Feet…» er Oscar-nominert i år, og er en spennende outsider i feltet som blant annet inkluderer delvis norskproduserte «The Act of Killing». Men «20 Feet…» har støtten til bransjelegenden Harvey Weinstein, som distribuerte den i USA, og det ville ikke vært noen enorm overraskelse om den stakk av med statuetten til slutt.

Så hva handler dokumentaren om? Vel, «20 Feet…» er en feelgood-fortelling om et knippe amerikanske korister, som regel uhyre talentfulle folk som aldri oppnådde noen enorm suksess på egen hånd – enten fordi de foretrakk å holde seg i bakgrunnen, eller fordi de var uheldige med karrierevalgene.

Vi har for eksempel vanvittig vakre Claudia Lennear, korist og danser for blant andre Ike & Tina Turner, Joe Cocker og Stephen Stills. Hun var visstnok også inspirasjonen bak Rolling Stones«Brown Sugar», men etter et mislykket forsøk på å gå solo forlot hun musikkbransjen for å bli lærer:

Vi får treffe Merry Clayton, som forteller en fantastisk historie om duetten hun gjorde med Mick Jagger«Gimme Shelter», og Darlene Love, som følte seg såpass nedbrutt av samarbeidet med Phil Spector at hun begynte som vaskehjelp i steden (før hun gjorde comeback og fant brukbar suksess på tidlig 80-tall).

Bra greier. I tillegg får vi altså musikk som dette:

«20 Feet From Stardom» har en rating på 99 prosent hos Rotten Tomatoes og en score på 83 hos Metacritic.