Filmen «Big Eyes» har sirkulert i Hollywood i årevis – det er en historie om kunstnerparet Walter og Margaret Keane, som ble berømte på 50- og 60-tallet med malerier av storøyde barn. Det er en ganske vanvittig historie, mer om det seinere.

I hvert fall har flere forskjellige skuespillere og regissører opp gjennom årene vært tilknyttet prosjektet, som tar utgangspunkt i et manus av Scott Alexander og Larry Karaszewski («Ed Wood», «The People Vs. Larry Flynt», «Man On The Moon»). Uten at noen har villet legge de nødvendige pengene på bordet for å igangsette innspillingen.

Nå har imidlertid bransjeguru Harvey Weinstein skåret gjennom, og sikret seg rettighetene til filmen gjennom sitt The Weinstein Company, skriver Deadline.

Amy Adams og Christoph Waltz (begge Oscar-nominerte i filmer som The Weinstein Company distribuerte i år, «The Master» og «Django Unchained») skal etter planen spille hovedrollene i filmen, mens Tim Burton faktisk setter seg i registolen. Det er et litt annerledes prosjekt for Burton, og spør du oss er det velkomment sidespor for fyren som kanskje har kjørt seg litt fast i samme greie de siste årene.

Noen innspillingsdato er foreløpig ikke satt, det er ikke engang sikkert at dette blir Burtons neste film. Men med Waltz og Adams ombord, er i hvert fall sjansene store for at det blir fart i sakene.

Sånn, la oss nå snakke litt om hvorfor «Big Eyes» potensielt kan bli så spennende.

Som sagt ble Walter og Margaret Kane først berømte på midten av det forrige århundre, da bilder som dette skapte oppstuss i kunstverden:

Bildene var signert Walter, men seinere viste det seg at det slett ikke var han som hadde malt dem.

I stedet hadde han låst kona si inne på et rom, og tvunget henne til å male før han tok æren – og pengene – for kunstverkene. Dette kom fram i en dramatisk rettssak på 80-tallet i forbindelse med parets skilsmisse.

Saken ble avgjort ved en dramatisk showdown, der Margaret malte et bilde for juryen for å bevise at det var hun som stod bak verkene. Walter nektet, og oppga at han hadde en betennelse i skulderen som hindret ham fra å male. Ikke uventet tok juryen Margarets parti, og tilkjente henne rettighetene til samtlige verk.

Margaret Keane har hatt mange prominente fans, blant annet Burton som betalte henne for å male sin daværende kjæreste Lisa Marie.  Animatør Craig McCracken var også inspirert av Keane da han skapte «Powerpuff Girls».

85 år gamle Margaret Keane bor i dag i California, og er et aktivt (og ifølge seg selv, svært lykkelig) Jehovas vitner-medlem.