Vi er en nasjon av bondesønner med meningsløse kontorjobber, altfor mange vekttall og opprevne røtter i små byleiligheter. Ikke rart draget etter det enkle livet på landet er sterkt og «småbruk» trender konstant på Finn. Men er hjembygda di virkelig det nirvana du tror? Og hvor lenge ville silkehuden i hendene dine egentlig holdt ut gammeldags, manuelt arbeid?

Denne typen spørsmål renner en i hu når en ser den blodferske traileren til «Hoggeren», den nye Anders Baasmo Christiansen-filmen som kommer på kino i april. Ikke minst i scenen der Christiansen får passet påskrevet av en eldre slektning for sine tvilsomme ferdigheter med øksa:

«Hoggeren» er debut-langfilmen til Jorunn Myklebust Syversen (38), som selv har begått reisen fra oppvekst på Gol i Hallingdal til å bli billedkunstner i Oslo (med høyttravende prosjekter som dette på samvittigheten). Hun returnerte til distriktet (nærmere bestemt Nesbyen) for å lage filmen (skogen som skamferes, er faktisk hennes egen).

– Jeg er opptatt av å beskrive miljøer fra innsida, og dette er et miljø jeg kjenner godt. Jeg synes heller ikke det har vært så mange autentiske skildringer av bygdeliv i norsk film, så dette er et forsøk på å vise det som det faktisk er, uten å gjøre det så karikert, sier hun til Filter Film og TV.

– Filmen handler om en mann som i sin tid hadde stor utbrytertrang fra hjembygda, og når han kommer tilbake er det uten andre mål enn å hogge trær. Dessverre er han ingen skogsarbeider, og den romantiske lengselen etter naturen viser seg å bli slitsom for ham. Sånn er det jo ofte; selv om du kommer fra bygda har du ikke nødvendigvis førstehåndskunnskap til å pløye jorda. Så det er noen tanker her om hva som skjer når vi mister håndverket, og et stikk i siden til den intellektuelle drømmen om naturen, sier hun.

– Samtidig skjønner vi etterhvert – eller, ganske tidlig, egentlig – at dette er en mann som ikke har det så greit. Så filmen handler like mye om hvordan vi møter mennesker som står i vanskelige livssituasjoner, og på den annen side, hvilket ansvar vi har for vårt eget liv når det treffer oss som verst, sier regissøren.

Hun har tidligere jobbet mye med videokunst, så overgangen til film var ikke så far fetched.

– Gjennom arbeidet med videokunst utviklet det seg en interesse for klassisk historiefortelling og instruksjon av skuespillere. Å jobbe med en erfaren skuespiller som Anders var veldig bra; han kan gjøre alt og gir amatørskuespillerne i filmen ro og trygghet, sier hun, og nevner at hun allerede er i gang med å skrive neste film.

Christiansen og Benjamin Helstad i en scene fra filmen. (Foto: Mer film)
  • «Hoggeren» kommer på kino 7. april.