Det var på Sundance-festivalen i 2009 at verden for alvor fikk øynene opp for Tommy Wirkola og hans nazizombiefilm «Død snø».

Nå vender nordmannen tilbake til festivalen der alt startet med oppfølgeren «Død Snø 2»: Filmen er offisielt plukket ut blant over 12.000 påmeldte filmer til sideprogrammet Park City at Midnight.

Dermed blir dette den tredje norske filmen som er bekreftet på den renommerte festivalen, i tillegg til Eskil Vogts «Blind» og Mona Fastvolds «Søvngjengeren».

– Jeg ser at det blir mange nordmenn der i år, og det er jo utrolig kult. Det har jo aldri vært større fokus på skandinavisk – og spesielt norsk – film her borte enn det er nå, og det føler man virkelig, sier Tommy Wirkola til Filter.

Da Wirkola tok med seg «Død snø» til Sundance-festivalen i 2009, ble filmen møtt med massiv oppmerksomhet fra både publikum og bransje – noe som åpnet Hollywood-dørene og senere muliggjorde «Hansel & Gretel: Witch Hunters».

– Jeg har bestandig sagt at den beste visningen vi noen gang hadde på «Død snø» var på Sundance. Det var en helt utrolig stemning, og ja, mange viktige bransjefolk var på den visningen, forteller Wirkola, og fortsetter:

Kevin Messick, produsenten til Adam McKay og Will Ferrell, så filmen der, og innviterte meg inn til et møte på grunn av nettop den visningen. Så man kan trygt si at verken «Hansel & Gretel», eller noen av de andre tingene vi prøver å få til her borte nå, aldri hadde skjedd uten Sundance.

Den amerikanske komikeren Martin Starr er med i «Død snø 2». Her står han over en temmelig død Kristoffer Joner.
Den amerikanske komikeren Martin Starr er med i «Død snø 2». Her står han over en temmelig død Kristoffer Joner.

– Da vi var på Sundance i 2009, var det første stedet vi viste filmen. Det er ingen tvil om at det var festivalvisningen som satte alt i gang – vi solgte filmen første gang samme kveld, sier produsent Kjetil Omberg til Filter.

– Denne gangen reiser vi dit med et litt annet utgangspunkt. Forrige gang var vi utrolig grønne, nå vi vet hva vi går til og må prøve å maksimere det. Vi har allerede alliert oss med en publisist og salgsagent for å få solgt filmen så bredt ut som mulig, forteller Omberg videre.

Selv om nåløyet for oppfølgerfilmer er svært trangt på Sundance, var programansvarlig ikke i tvil om at de ville ha «Død snø»-fortsettelsen.

– Denne gangen er det selvfølgelig litt mer press og forventninger enn sist. Men det er bare en bra ting, så lenge man klarer å innfri dem, og det tror jeg vi skal klare, sier Wirkola til Filter.

dodsno2

Klippen på filmen ble låst på onsdag i forrige uke, og det blir ifølge Wirkola et tett løp fram til premieren på Sundance i slutten av januar:

– Vi er utrolig fornøyde med «Død snø 2», og gleder oss til å premiere den der borte om en måneds tid. Den er større, bedre og morsommere enn den første, og vi håper på en enda bredere og større distribusjon på denne enn vi hadde på førstefilmen. Nå er det bare å bite tennene sammen, og gjøre filmen helt ferdig, for akkurat nå så mangler vi både musikk, lyddesign og VFX … så vi blir å jobbe med filmen helt fram til første visning i Sundance, sier Wirkola.

 

Les også:

AMERIKANSK KOMIFAVORITT I «DØD SNØ 2»