«Looper» hadde norgespremiere i forrige fredag, og jeg håper virkelig ikke at du har gått glipp av en av årets feteste sci-fi-filmer!

En snurrig tidsreisethriller med Joseph Gordon-Levitt og Bruce Willis – som fortjener å bli sammenliknet med saker som «12 Monkeys», «Terminator» og «Inception». «Looper» er helt super-duper, og bør ses av alle med god smak og tresifret IQ. Så vi kan trygt regne med at den flopper på kino, dessverre. Dette er i alle fall en av disse sjeldne filmene som kommer til å få lang levetid, og trolig vil bli oppdaget av det brede lag av publikum på Blu-ray, DVD og VOD.

«Looper» har allerede krøpet inn på IMDbs liste over historiens beste filmer (på en vaklende 248. plass, men allikevel), og vil trolig dukke opp på flere «årets beste filmer»-lister i desember.

Forhåpentligvis har du allerede oppdaget akkurat hvor bra «Looper» er, og har kanskje til og med lyst til å se den enda en gang. Det har i alle fall jeg. Hvis du har planer om et gjensyn med «Looper», da har i alle fall regissøren Rian Johnson laget noe spesielt bare for deg. Han har spilt inn et kommentarspor, som kan lastes ned her, og spilles på MP3-spiller mens du ser filmen. Ja, som på DVD og Blu-ray, bare beregnet utelukkende på kinogjengere. Så et helt annet spor kommer til å dukke opp på hjemmekino-utgivelsen, når den tid kommer.

Regissøren nevner på den innholdsrike Tumbler-siden til «Looper» at han gjorde noe liknende for sin forrige film «The Brothers Bloom», og fikk så bra respons at han bestemte seg for å gjenta eksperimentet for «Looper». Helt gratis, og bare som en ekstra greie for fansen. Kult!

Du bør absolutt ha sett filmen først, men kommentarsporet gir en masse interessant info om innspillingen, og gir deg en bra illusjon av å se «Looper» med fyren som lagde den i øret. Så å si. Jeg har ikke hørt om noen andre regissører som har gjort noe liknende, men det er absolutt en lur ide for å få blodfansen til å se filmer flere ganger. Noe å tenke på for f.eks. Christopher Nolan, kanskje?

For å overbevise produsentene om å investere i et filmprosjekt lager regissører jevnlig konsepttrailere, der man klipper sammen scener fra andre filmer for å gi studiofolka en følelse av stilen man sikter etter. Denne typen trailere blir sjeldent vist utenfor huset, og dukker enda sjeldnere opp på DVD-utgivelser – men Johnson slapp nylig konsepttraileren til «Looper» på interwebben. En god stund før innspillingen startet fikk regissøren den fremtidige hovedrolleinnehaveren Joseph Gordon-Levitt til å lese opp en «voice over», som er blandet med konsepttegninger og klipp fra bl.a. «Seven», «Fight Club» og «Blade Runner».

Johnson forteller på Vimeo-siden sin at: «Dette er en snodig kuriositet jeg tenkte kunne være interessant: like etter at jeg fullførte manuset til «Looper»; men før vi startet forproduksjonen, spurte jeg Joe (Joseph Gordon-Levitt. Journ.anm.) om han kunne spille inn en fortellerstemme. Med hjelp av min gode venn Ronen Verbit konstruerte jeg en «fake trailer» som tok i bruk klipp fra andre filmer. Dette er en temmelig vanlig prosess for å få en film produsert, men den første gangen jeg prøvde det. Tanken var å vise filmens tone, og presentere hvordan dette rare konseptet kunne markedsføres på en oversiktlig og fengende måte. Zach Johnson lagde skissene. Det er også verdt å nevne at vi ikke hadde begynt å besette rollene ennå, så klippene ble plukket ut på grunn av den visuelle stilen, ikke på grunn av hvem som er med i dem».

Til sammenlikning, her er den ferdige traileren, som er forbløffende nære «clip-o-matic»-versjonen:

Kunstnerne Noah Fisher og Zach Johnson (sistnevnte tilfeldigvis broren til regissøren) har også laget en håndtegnet versjon av traileren, som er temmelig imponerende i seg selv:

Hvis du nå har sett «Looper» (to ganger eller ikke) sitter du trolig igjen med en del spørsmål. Der har du både problemet og fascinasjonen med filmen om tidsreiser; de åpner for en masse paradokser, selvmotsigelser og kompliserte dilemmaer.

Vel, Rian Johnson har tenkt igjennom det meste nøye, selv om han ikke hadde plass til å stappe alt inn i filmen. I dette intervjuet avslører han en masse hemmeligheter, så se for Jehovas skyld ikke dette før filmen – men jeg kan tenke meg at det vil være interessante saker for alle som har sansen for «Looper»:

Undertegnede oppdaget først denne filmskaperen etter å ha sett hans debutfilm «Brick» (2005), en grovt undervurdert «neo noir» som også hadde Joe Gordon-Levitt i hovedrollen:

Johnson fulgte opp denne med krimkomedien «The Brothers Bloom» (2008), som også ble sluppet rett på hjemmekino i Norge:

Han regisserte også en av episodene til den (også) grovt undervurderte TV-serien «Terriers», som ble nedlagt etter første sesong:

.. og et par episode av «Breaking Bad»:

 

 TIL SLUTT, 12 RASKE TURER I TIDSMASKINEN:

De aller fleste har sett tidsreise-filmer som tidligere nevnte «Terminator», «12 Monkeys» og «Back to the Future»-trilogien – men her er et dusin du definitivt også burde få med deg:

«The Time Machine» (1960)

Den viktorianske gentlemannen H.G. Wells (Rod Taylor) hopper inn i tidsmaskinen sin for første gang, og drar til en fremtid fylt av naive albinoer og muterte monstre.

«Slaugherhouse-Five» (1972)

Den delvis selvbiografiske Kurt Vonnegut-romanen er regnet som et av det tjuende århundrets store mesterverk, men filmen er nesten glemt i dag. Billy Pilgrim (Michael Sacks) er fanget i tiden og hopper mellom sin tid i en fangeleir i Dresden under andre verdenskrig og en fremtid på planeten Tralfamadore sammen med nakenmodellen Montana Wildhack.

«Time After Time» (1979)

H.G. Wells (denne gangen spilt av Malcolm McDowell) hopper tilbake i tidsmaskinen sin for andre gang, og drar til San Fransisco anno 1979 – sammen med seriemorderen Jack the Ripper (David Warner), som hevder at «Ninety years ago I was a freak, now I’m an amateur!».

«Somewhere in Time» (1980)

Christopher «Superman» Reeve spiller en manusforfatter som drar tilbake i tid med hjelp av en slags hypnoseterapi, og drar tilbake til begynnelsen av 1900-tallet for å finne sin store kjærlighet Elise (Jane Seymour). Et romantisk drama som faktisk er severdig, basert på historien av Richard Matheson. Jeg tipper at Reeve tenkte en del på denne filmen mens han tøffet rundt i rullestolen sin.

«Time Bandits» (1981)

Det er en tragedie at Terry Gilliam sliter med å få finansiert filmene sine, men han har litt av en filmarv bak seg. Fjorten år før «Twelve Monkeys» kom dette eksentriske eventyret, om et halvt dusin rampete småfolk som reiser rundt i tiden på skattejakt. Med John Cleese som Robin Hood og Sean Connery som kong Agamemnon!

«Bill & Ted’s Excellent Adventure» (1988)

Filmen som for alltid sørget for at Keanu Reeves ble synonymt med «dude!» To hjernedøde tenåringer hopper inn i en tidsmaskin formet som en telefonkiosk, i håp om å klare en historieprøve. Jeg er fortsatt overbevist om at Reeves bare spiller seg selv her, men filmen er uansett gøyal. Oppfølgeren «Bill & Ted’s Bogus Journey» kom i 1991, så en tegnefilmserie og TV-serie – Keanu Reeves snakker nå om å lage en tredje film!

«Army of Darkness» (1992)

Den tredje «Evil Dead»-filmen sender Ash (Bruce Campbell) tilbake til en middelaldersk eventyrverden, «Trapped in time. Surrounded by evil. Low on gas». Det som var en gørrete skrekkserie forvandlet seg plutselig til ren slapstick, full av sitatvennlige replikker og mye fjollete moro. Groovy!

«Frequency» (2000)

Jim «Jesus» Caviezel får kontakt med sin pappa Dennis Quaid på en kortbølgeradio, til tross for at faren var en brannmann som døde for trett år siden. De kommuniserer tretti år fra hverandre i tid, og forandrer samtidig historiens gang – med trøblete konsekvenser som involverer en seriemorder. Dette er en av disse godbitene som aldri fikk noen respekt på kino, men som fortjener oppmerksomhet. Ganske rørende, også.

«The Butterfly Effect» (2004)

Ja, Ashton Kutcher spiller hovedrollen – men dette er fortsatt en severdig og forbløffende forskrudd film. Ashton reiser tilbake i tid for å rette opp en oppvekst full av barndomstraumer, vold og misbruk, men gjør bare vondt enda verre. En «director’s cut» introduserte en enda mørkere slutt, og ledet til to underlegne rett-på-DVD-oppfølgere.

«Primer» (2004)

Denne kryptiske lavbudsjettproduksjonen er ikke så lett å bli klok på, men vanskelig å glemme. Fire forskere skaper ved et uhell en tidsmaskin, og misbruker den til å skaffe seg alt de har drømt om. Men snart triller de ned i et kaninhull full av paradokser, dobbeltgjengere og paranoia. Se filmer her!

«Idiocracy» (2006)

Soldaten Joe (Luke Wilson) våkner opp 500 år inn i fremtiden, og oppdager at han har blitt verdens smarteste mann. Hele kloden er tatt over av innavla idioter, noe som gir «Beavis and Butt-head»-skaperen Mike Judge sjansen til å gjøgle med USAs fremtid. En skarp satire som vil fungere perfekt i en «double bill» med «God Bless America»!

«Timecrimes» (2007)

Denne snedige, spanske lavbudsjettproduksjonen har elementer av svart komedie, «slasher»-film, mysterium og sci-fi – men mer enn noe kan dette på godt norsk kalles en «mindfuck». Se filmen her og les anmeldelsen der!