Norsk film fyller 100 år i år (da teller man ikke med «Fiskerlivets farer» fra 1908, såklart), og i den forbindelse har fagbladet Rushprint kåret de beste norske filmene. Typ, ever.

Smarte typer som professor Gunnar Iversen, NRKs Vegard Larsen, Ulrik Eriksen i Morgenbladet og BIFF-festivalsjef Tor Fosse har sittet i juryen, og nå er lista klar.

Uten mer fiksfakseri – slik ser den ut:

1. Jakten (1959), Erik Løchen.

2. Flåklypa Grand Prix (1975), Ivo Caprino.

3. Oslo, 31. august (2011), Joachim Trier.

4. Salmer fra kjøkkenet (2003), Bent Hamer.

5. Ni liv (1957), Arne Skouen.

6. Motforestilling (1972), Erik Løchen.

7. Reprise (2006), Joachim Trier.

8. Kalde spor (1962), Arne Skouen.

9. X (1986), Oddvar Einarson.

10. Fant (1938), Tancred Ibsen.

 

Tja, hva skal man si? Rushprint er jo stødige folk, og en rekke av jurymedlemmene har nok brukt mer tid på diverse cinematek enn de fleste av oss. Så kan man kanskje diskutere om også filmer som «Sult», «Orions belte» eller «De dødes tjern» – eller for den saks skyld nyere filmer som «Insomnia» eller «Eggs» – burde fått plass.

Dessuten vil jo alle som anklager Norge for å være et lite land få vann på mølla nå. Ikke bare er Joachim Trier (nummer tre og sju på lista) barnebarnet til Erik Løchen (nummer én og seks) – Joachims far hadde visstnok også lydansvaret på «Flåklypa».

Men hei, det er snart jul. Dessuten er det egentlig bare litt kult at et blad som Rushprint tør å ta et såpass tabloid grep som en slik kåring tross alt er.